nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Minden, amit a hajdináról tudni érdemes

1.2K
HASZNOS

A hajdina, mint a köles is, egy régi jó gabonánk. Hivatalosan nem tartozik a gabonához, mivel a keserűfű-félék családjába született. De készítési módja miatt mégis a kalászosokhoz soroljuk.

Megjelenése rendkívül egyedi. Kis török sapkára hasonlító magja világos bézs színű. Kapható pörkölve is, de átlagosan 750 Ft-ot kell fizetnünk egy kilóért. Tudni kell, hogy 2,5-3 szorosára dagad. Így nem csak nagyon egészséges, hanem nagyon olcsó és kiadós ételhez jutottunk.

Legfontosabb tulajdonságai:

  • Antioxidáns hatása közismert, amelyet a C- és E-vitamin tartalma csak emel.
  • Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért különösen ajánlott halas ételekhez.
  • Cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  • Csökkenti a magas vérnyomást és erősíti az érfalat.
  • Értékes fehérje-, szénhidrát-, rostforrás. Esszenciális aminosavakat is tartalmaz, így a sporttáplálkozásban is fontos szerepe van.
  • Ásványi anyag tartalmából kiemelhető a magas kalcium, kálium és magnézium szint.

Hogyan kell főzni a hajdinát?

Sok pletyka kering arról, hogy egy éjjen át kell vízben áztatni. Ez nem igaz. Én azt az elvet pártolom, hogy ha valami már az ujjaim között szétnyomható, akkor azt ne áztassuk masszává. 30 perc hidegvizes áztatás után a hajdina teljesen felpuhul és főzhetővé válik. Főzés előtt többször mossuk át, hogy tiszta vízben főzhessük meg. A vízbe tegyünk 2 evőkanál olíva olajat csészénként. 4 személyre 1 csésze hajdina bőven elég.

Közepes lángon 15 percig főzzük. A kész hajdinát 20 percre fedjük le és pihentessük, majd használjuk fel ízlésünk szerint.

A hajdina tápanyag adatai (/100 gramm):

  • Fehérje 9,8 gramm
  • Zsír: 1,7 gramm
  • Szénhidrát 71,3
Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close