nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Konyhai segédeszközök

605
HASZNOS

Ebből a cikkből megtudhatod milyen segédanyagokkal találkozhatsz egy konyhában. Konyharuha, alufólia, sütőpapír, védőkesztyűk. Néhány hasznos tippel próbálom segíteni ezek használatát a konyhában!

Ruházat, konyharuha, védőkesztyű, fólia, sütőpapír, műanyag termékek.

Nem mindenki szereti, de a konyhai kötény megvédi a ruhád és gyorsan meg tudod törölni a kezed, ha konyharuha nélkül maradsz. Ez utóbbiból minden főzéshez újat használj, korábbi szennyeződésekkel borított ruha csak baktérium tenyészetnek jó. Én általában három konyharuhát használok, egyet kéztörléshez, egyet tálaláshoz és egyet a vágódeszka alá.

Óva intelek attól, hogy vizes konyharuhával nyúlj a forró edényhez. A ruhában lévő nedvesség pillanatok alatt forró gőzzé alakul és komoly égési sérüléseket okozhat. Ha a sütőből akarod kivenni az izzó tepsit, akkor vagy egy többször hajtogatott konyharuhát vagy védőkesztyűt kell használnod. Ha kevésnek találod, akkor inkább mindkettőt. Az edényeknél már említettem, hogy óvatosnak kell lenned, a nyílt láng fölött ezekkel a textilekkel. Ha nincs kesztyűd, akkor hajtogasd olyan vastagra, hogy biztonsággal meg tudd fogni a fedőt vagy a lábas fülét. Így a másik kezed szabad marad, például arra, hogy megkavard az ételt. Utolsóként említem meg a textilek között a szalvétát, ami újrahasználhatósága miatt nagyon praktikus. Színek és minták tekintetében kifogyhatatlanok a nívósabb lakberendezési boltok.

Alufólia, frissen tartó (átlátszó) fólia, és a befőző celofán

Alufóliában lehet sütni, alatta párolni vagy szilárd ételeket csomagolhatsz bele. Az átlátszó fóliát csak csomagolásra vagy a konyha edényeinek, tálak lezárására használd. A celofánt benedvesítve, befőzéskor, vagy hűtőben tárolt ételek, mártások lezárásakor használd. Ide sorolandó a klopfoláshoz használható fólia is, mely praktikus eszköz a tűzhely – inkább a villany – mögötti fal letakarására is. Akár csempe, akár bútorlap a felfreccsenő olajcseppeket, csak kemény munka árán lehet letakarítani róla. Ha fóliát használsz, elfelejtheted a kaparászást.

Törlőkendő

Ami nem csak a konyha takarítására, de olajban sült ételek zsírtalanítására is alkalmas. A sütőpapír tekercsben kapható, és a lemez méretére vágva szaggatott sütemények, piskóta lapok és pizzák sütésénél fontos eszköz. Zsírpapírba száraz (lásd: húsok) pácoláskor csavarjuk a húst, pl.: a bélszínt, és ebben hagyjuk hűtve sütésig.

Tálpapír

Elsőre lehet nem hangzik ismerősnek, de ha azt mondom, hogy a cukrászdába ilyen van a torták alatt, akkor mindenkinek beugrik a csipkés papír. Nemcsak sütemények, gyümölcsök alá, hanem szinte bármilyen egészben sült, vagy bundázott húst, halat ráhalmozhatunk.

Sütőpapír

Esetében felmerül a kérdés, hogy milyet vegyünk. Csak is szilikonosat! Rendkívül bosszantó tud lenni, amikor a sütőpapír rátapad a piskótára és meg kell hámozni. A legjobb, ha olyat veszünk, ami előre fel van darabolva. Nem kell ollót keresni, nem kell bajlódni a tépkedéssel.

Védőkesztyűk

Hámozáskor pl.:cékla, gomba erős festék anyaga miatt, hal szeleteléskor vagy hagyma aprításkor jól jöhetnek. Hasonlít a hajfestő kesztyűre, 20-as csomagban árulják.

Szivacsok

Mosogatáskor használjuk, állapottól függetlenül 1,5-2 hetente cseréljük le.

Szeméttároló zsákok

Hengerben kapható, 10-től egészen 100 literes kiszerelésig.

Mosogatókendő

Speciális törlőkendők a konyha tisztán tartásában segítenek.

A konyhai textilek és segédanyagok bármikor a segítségedre lehetnek. Használd őket!

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close