Nem mindenki szereti, de a konyhai kötény megvédi a ruhád és gyorsan meg tudod törölni a kezed, ha konyharuha nélkül maradsz. Ez utóbbiból minden főzéshez újat használj, korábbi szennyeződésekkel borított ruha csak baktérium tenyészetnek jó. Én általában három konyharuhát használok, egyet kéztörléshez, egyet tálaláshoz és egyet a vágódeszka alá.
Óva intelek attól, hogy vizes konyharuhával nyúlj a forró edényhez. A ruhában lévő nedvesség pillanatok alatt forró gőzzé alakul és komoly égési sérüléseket okozhat. Ha a sütőből akarod kivenni az izzó tepsit, akkor vagy egy többször hajtogatott konyharuhát vagy védőkesztyűt kell használnod. Ha kevésnek találod, akkor inkább mindkettőt. Az edényeknél már említettem, hogy óvatosnak kell lenned, a nyílt láng fölött ezekkel a textilekkel. Ha nincs kesztyűd, akkor hajtogasd olyan vastagra, hogy biztonsággal meg tudd fogni a fedőt vagy a lábas fülét. Így a másik kezed szabad marad, például arra, hogy megkavard az ételt. Utolsóként említem meg a textilek között a szalvétát, ami újrahasználhatósága miatt nagyon praktikus. Színek és minták tekintetében kifogyhatatlanok a nívósabb lakberendezési boltok.
Alufólia, frissen tartó (átlátszó) fólia, és a befőző celofán
Alufóliában lehet sütni, alatta párolni vagy szilárd ételeket csomagolhatsz bele. Az átlátszó fóliát csak csomagolásra vagy a konyha edényeinek, tálak lezárására használd. A celofánt benedvesítve, befőzéskor, vagy hűtőben tárolt ételek, mártások lezárásakor használd. Ide sorolandó a klopfoláshoz használható fólia is, mely praktikus eszköz a tűzhely – inkább a villany – mögötti fal letakarására is. Akár csempe, akár bútorlap a felfreccsenő olajcseppeket, csak kemény munka árán lehet letakarítani róla. Ha fóliát használsz, elfelejtheted a kaparászást.
Törlőkendő
Ami nem csak a konyha takarítására, de olajban sült ételek zsírtalanítására is alkalmas. A sütőpapír tekercsben kapható, és a lemez méretére vágva szaggatott sütemények, piskóta lapok és pizzák sütésénél fontos eszköz. Zsírpapírba száraz (lásd: húsok) pácoláskor csavarjuk a húst, pl.: a bélszínt, és ebben hagyjuk hűtve sütésig.
Tálpapír
Elsőre lehet nem hangzik ismerősnek, de ha azt mondom, hogy a cukrászdába ilyen van a torták alatt, akkor mindenkinek beugrik a csipkés papír. Nemcsak sütemények, gyümölcsök alá, hanem szinte bármilyen egészben sült, vagy bundázott húst, halat ráhalmozhatunk.
Sütőpapír
Esetében felmerül a kérdés, hogy milyet vegyünk. Csak is szilikonosat! Rendkívül bosszantó tud lenni, amikor a sütőpapír rátapad a piskótára és meg kell hámozni. A legjobb, ha olyat veszünk, ami előre fel van darabolva. Nem kell ollót keresni, nem kell bajlódni a tépkedéssel.
Védőkesztyűk
Hámozáskor pl.:cékla, gomba erős festék anyaga miatt, hal szeleteléskor vagy hagyma aprításkor jól jöhetnek. Hasonlít a hajfestő kesztyűre, 20-as csomagban árulják.
Szivacsok
Mosogatáskor használjuk, állapottól függetlenül 1,5-2 hetente cseréljük le.
Szeméttároló zsákok
Hengerben kapható, 10-től egészen 100 literes kiszerelésig.
Mosogatókendő
Speciális törlőkendők a konyha tisztán tartásában segítenek.
A konyhai textilek és segédanyagok bármikor a segítségedre lehetnek. Használd őket!