nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Gluténérzékenység – Miről is van szó?

2.4K
HASZNOS

A búza, az árpa, a rozs, és a zab sikértartalmának egyik fehérje-összetevője a glutén, amelynek egyik alkotórésze a gliadin. Ez az anyag – pontosabban az erre beinduló antitest termelés – károsítja a bél nyálkahártyáját, ezáltal rontva annak funkcióit. Ezt nevezzük gluténérzékenységnek.

Önmagában a gabonára lehetünk allergiásak is, de nm vezet minden esetben gluténérzékenységhez. Az allergiás tüneteket szigorú diétával meg lehet szüntetni.
A gluténérzékenységnek 40%-ban nincsenek bélrendszeri, gyomor bántalmi tünetei, bőrkiütések, vérszegénység, csontritkulás, ízületi panaszok képében is megbújhat.

A fentebb felsorolt gabonafélék még a legkisebb mennyiség sem fogyaszthatók. Vásárláskor tehát fokozottan oda kell figyelni az élelmiszerek összetevőire. A lisztérzékenyek részére készült élelmiszereken fel van tüntetve, „gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek, cöliákiások is fogyaszthatják” felirat vagy egy áthúzott búzakalász ábrája.
A következő szabályok betartását javasoljuk tápanyag-csoportonként.

Kenyérfélék, péksütemények: a búza, rozs, zab, árpa alapú kenyerek, péksütemények, kekszek, aprósütemények, tészták, rágcsálnivalók tiltottak.
Fogyaszthatóak: rizs, kukorica, burgonya, szója, sárgaborsó alapú lisztekből készült élelmiszerek, félkész, gliadinmentes kenyérporokból, süteményporokból készült ételek.

Gluténmentes – Gliadinmentes étrendben fogyasztható ételek

Gabonafélék és készítmények, kenyerek, tészták, sütemények

  • A búza, – árpa, – rozs, – zabliszt, pehely helyett a kukorica, rizs, sárgaborsó, a szója, burgonya, illetve a belőlük készült liszt, pehely, keményítő ajánlott.
  • A lisztek közül a magas kalcium tartalmú szójaliszt különösen javasolt – csak 6 év felett.
  • Az un. Pszeudocereáliákhoz (álgabona) tartozó hazánkban kevéssé elterjedt növények – a köles, a hajdina, az amarant, valamint a quinoa – ajánlhatók mint alapanyag, de a belőlük készült termékek esetén meg kell győződni arról, hogy valóban gluténmentes.
  • Gluténmentes, gliadinmentes kenyérporok.
  • Sütőpor nem használható.
  • Müzlifélék közül csak garantáltan gluténmentes rizs és/vagy kukoricapelyhek fogyaszthatók.

Ehet húst a gluténérzékeny?

A húsfélék bármelyike megengedett; sertés, szárnyas, marha, hal, vad fogyasztható. A húskészítményekben – vagdalthús, májkrém tartalmaznak glutént, ezért csak házilag előállítottak fogyaszthatóak.

Mennyi tojást ehet a gluténérzékeny?

Szabadon fogyasztható, de a heti 4 darab az ajánlott.

Milyen zöldséget, gyümölcsöt vihetünk az étrendbe?

  • Naponta többször ajánlott, a friss és gyorsfogyasztott bármelyike fogyasztható.
  • A gyorsfagyasztott burgonya glutént tartalmazhat, ezért nem ajánlott.
  • A gyümölcsök közül az import zöld alma gluténes bevonatot tartalmaz, ezért tilos.

Hüvelyesek, diófélék olajos magvak a gluténmentes étrendben.

  • Értékes tápanyagtartalmuk miatt is ajánlottak a hüvelyesek – bab, borsó, lencse, szója és készítmények-, a diófélék és olajos magvak.
  • A feldolgozott szójatermék (liszt, pehely, tofu, szójacsíra, szójajoghurt) csak 6 éves kor felett adható allergiát kiváltható hatása miatt.

Mennyi zsírt ehetek, ha gluténérzékeny vagyok?

  • A növényi zsiradékok ajánlottak, de fogyaszthat állati eredetű zsiradékok is kisebb mennyiségben.
  • Egyes füstölt húsok és szalonnák pácolásánál előfordulhat gluténtartalmú anyag.

Vannak gluténmentes fűszerek?

  • A száraz és friss fűszernövények gluténmentesek.
  • A fűszerkeverékek, levesporok, leveskockák, ételízesítők, majonéz, ketchup, mustár többsége valamilyen formában tartalmaz glutént. Csak azok fogyaszthatóak, amelyek gluténmentességét a gyártó garantálja.

Mit és mennyit ihatok gluténmentes étrendben?

  • Fogyasztható víz, ásványvíz, tea, rostos gyümölcslevek.
  • Kerülendő az instant kakaó, instant tea, és a pótkávé, ha nincs gluténmentes garantáltsága.
  • Alkoholos italok közül gluténmentes a bor, a kukorica sör, valódi gyümölcspálinka.
  • Glutént tartalmaz a gabonából, erjesztéssel készült whisky, vodka, sör, gabonapálinka.

Milyen étrendkiegészítőt, vitamint szedhetek?

Fogyasztásuk előtt meg kell győződni a gluténmentességről.

Tilos a gluténmentes étrendben!

  • Búza, tönkölybúza, tritikálé és a belőle készült liszt, egyéb készítmény, búzadara, búzapehely, búzacsíra, búzakorpa, búzakeményítő.
  • Zabpehely, zabkorpa, zabliszt.
  • Árpapehely, árpaliszt, malátacukor, malátakávé, pótkávé.
  • Rozsliszt, rozspehely, rozskenyér.
  • Nem gluténmentes cukorkák, rágógumik.

Gluténmentes ételek készítésére vonatkozó szabályok

  • A főzés során biztosítani kell a külön edényt, eszközt, amit csak gluténérzékeny beteg ételeinek elkészítéséhez használunk, hogy még véletlenül se maradjon glutén az eszközökön.
  • Célszerű ezeket az eszközöket jól látható módon megjelölni, külön tárolni, és külön is mosogatni.
  • Ezért lehetőleg egyszerre egy helyen ne főzzük gluténmentes ételt és normál összetételűt.
  • sütemények tésztájának készítésekor külön nyújtódeszkát és sodrófát használjunk.
  • Eltérő sütési idők: kenyér – 220°C-on kb. 45 perc; piskóta 160°C-on kb. 25 perc.

Forrás: Szent Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, Diagnosztikai Osztály

Konzultáns: Dr. Orosz Tímea Skarleth, belgyógyász szakorvos

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close