nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Zöldségek párolása, főzése és sütése

852
HASZNOS

Hogyan kell zöldséget párolni

A zöldségeket csak párolni szabad. Kevés húslevesen, vajon, esetleg saját levén pároljuk! A legjobb, ha vásárolunk egy olyan pároló edényt, amiben vízgőz felett lehet elkészíteni a tökéletes zöld köretet. Tegyünk bele bőven vizet, és gyöngyöző forrás mellett végezzük. Nem a víz elfőzése a lényeg, hanem a gőzölés. Alufóliába is tehetjük, ami sokkal jobb, mint nyílt lángon, mert így 100%-ig a belsejében marad minden. Íze is jobb, nekünk is jobb! A fóliában pároltakat a fűszerezés erősítése miatt, meg lehet pirítani.

Hogyan kell zöldséget főzni

A bő vízben főzést csak leves készítésekor ajánlom. A főzés során a vízbe jutnak azok a vitaminok, nyomelemek, amelyeknek a szervezetünkben lenne a helye. Gondolj bele, hogy a főzővized tele van egészséggel, te pedig egy üres tokot eszel meg. Arról ne is beszéljünk, hogy hányan öntik ki a lefolyóba ahelyett, hogy felhasználnák. A burgonya főző vizét, szűrés után jól befűszerezzük, bezöldségeljük, és máris egy tartalmas levest kaphatunk belőle.

Hogyan kell zöldséget sütni

Azt, hogy a hasáb burgonyát olajban sütjük ki, valljuk be nem nagy tudomány. Azt viszont igen, hogy melyik zöldségnek milyen sütés való. Fontos, hogy a sütés nem izzó katlant jelent. Ha hús mellé köretnek gondoltuk, akkor vegyük ki a tepsit és tegyük a hús mellé vagy bele (ha szárnyas) és fedjük le egy fóliával vagy fedővel. Öntsünk hozzá egy pohár vizet és egy evőkanálnyi vajat. Mindenképpen fedjük le, mert megéghet és kiszáradhat a külseje, mi közben a belseje még nyers. Csirkecomb mellett sütünk répát, gombát meg hagymát. A csirke sütőben 40-45 perc alatt sül meg. A 3 köretnek valóból a répának kell a legtöbb idő, kb 15-20 perc. Tehát a csirkét kb. 25 perc sütés után kivesszük és mellérakjuk a zöldségeket. A burgonya egyből mehet a csirke mellé és 10 perccel a vége előtt levehetjük a fóliát vagy a tetőt, hogy kívülről szépen megpirulhasson.

Hogyan grillezzünk zöldséget

Még mindig sütés: faszén. Ha túl erős semmit sem ér, csak kokszos lesz. Egy kicsit párold elő sütőben, majd pakold fel a rácsra és fűszerezd ízlés szerint. Ne olajozd, mert megég. Padlizsán, gomba, krumpli, répa, kukorica, hagyma. Faszenen sült töltött paprika…hm?
Lassan kedvet kaptál az ízek hallatán, és elindulsz a boltba, hogy bevásárolj? Tanácsom a következő. A hámozás sokszor fárasztó, ha megteheted, hogy válogathatsz, már a pultnál nyerj egy kis időt. Egyenletes formákat keress, hagyd a göcsörtöket másnak! Neked időt kell megtakarítanod, hisz nem a konyhában akarod leélni az életedet.
Az emberek nagy százaléka a multikban vásárol, nem is tudva, hogy az utcai árusoktól is ugyanolyan, vagy még jobb minőségűt vásárolhatunk. Csak azért, mert ott minden egy helyen van, még nem jelenti azt, hogy néha ne próbálj ki valami újat. És ki tudja, még a végén összehaverkodsz az árussal, és később mindenből a legszebbet kapod.

Sokféle vitamin van, de mind máshogyan szívódik fel. Azért, hogy célszerűen használhasd fel, egy táblázatot készítettem segítségül. 

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close