nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Kovászos aranygaluska, vanília sodóval

2.5K
KOVÁSZOS
A kemény kovásszal készíthetünk sült édes tésztákat is. 50%-os víztartalommal és finomliszttel etessük és frissítsük kétszer a sütésre szánt kovászunkat. A létrejött habkönnyű kemény kovász innentől kalács, babka vagy akár egy ilyen csodás aranygaluska készítéséhez is felhasználható.

Kovászos aranygaluska, vanília sodóval (mini habcsókkal és virágokkal)

Hozzávalók

Kovászos aranygaluska

  • 300 g kemény kovász (ha nincs kovász, akkor 25 g friss élesztővel készítsünk előkovászt)
  • 500 g liszt (+50g ha túl lágy lenne a tészta)
  • 2 db tojás sárgája
  • 3 dl langyos tej
  • 50 g porcukor
  • 60 g lágy vaj
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet
  • 1 kupak sütőrum (elhagyható)

Vanília sodó

  • 3 db tojás (szétválasztva, hűtve)
  • 100 g cukor
  • 20 g keményítő
  • 1 rúd vanília
  • 3 dl tej (50°C-os)

Cukrozott tökmag-dió

  • 100 g pirított, hántolt dió
  • 100 g pirított Pepo Papa tökmag
  • 250 g cukor

Hogyan készül?

Kovászos aranygaluska

  • Kemény kovász készítése: anyakovászból dagasztás előtti este kiveszünk 50 grammot. Temperáljuk, majd 25 g vízzel és 50 g bl55-ös liszttel kemény kovászt gyúrunk. Beolajozzuk, X-et vágunk a labdacsunkba és egy pohárba tesszük. Langyos helyen, uzsonnás zacskóba zárva hagyjuk érni. Reggel ezt az etetést lemérjük és a súlyának megfelelően 50% vízzel és 100% bl55-ös liszttel feletetjük. Beolajozzuk, bevágjuk és szűk, magas átlátszó műanyag tárolóban félig lefedve hagyjuk megdagadni.
  • Ha már kellően lyukacsos a kovász szerkezete, akkor tegyünk mindent a dagasztó tálba és gyúrjuk össze géppel. Lágy tésztát kapunk, amit át lehet gyúrni némi liszttel, ha attól kezelhetőbb lesz.
  • Tegyük a tésztát kiolajozott átlátszó tárolóba és 4 órán át hagyjuk a pulton.
  • Hűtőben kelesszük további 9-10 órát.
  • Másnap tegyük ki a pultra és hagyjuk 1,5 órán át, hogy szobahőre "melegedjen"
  • Vékonyan lisztezett felületen osszuk 4 rúdra. Ezeket kézzel sodorjuk még vékonyabbra, majd osszuk fel kb. 20-30 grammos adagokra. Kézzel gömbölyítsük és forgassuk a cukros tökmagos-diós keverékbe. Itt már legyen lisztmentes a felület különben nem ragad rá. Kivajazott formákba tesszük és 1 órát kelesszük.
  • 180-190 °C-os sütőben süssük aranybarnára. Ha magas formába tesszük, akkor feltétlenül használjunk maghőmérőt és a sütést ellenőrizetten fejezzük be. Ha az aranygaluska közepe elérte a 90-100°C-ot akkor biztosak lehetünk abban, hogy átsült.

Vanília sodó (kipróbált, atom biztos recept)

  • A tejet melegítsük 50°C-ig a kikapart vaníliával együtt.
  • Egy tálban keverjük ki a tojás sárgákat a cukorral és a keményítővel. Öntsük hozzá a tejet, keverjük simára, majd visszaöntve forraljuk fel.
  • Hagyjuk visszahűlni 50-60 °C-ig, majd adjuk hozzá a felvert fehérjét (használjuk fel az aranygaluskából kimaradt fehérjéket is). Keverjük simára habverővel és melegen kínáljuk.

Jegyzet

Tökmagolajjal, csipkeszörppel kiegészítve csodás gourmet fogást készíthetünk.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Desszert
Keresőszó: aranygaluska, kovászos, vanília, vanília sodó

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelea forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close