nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Kozák borzaska, friss salátával és mángolddal

2.8K

Kozák borzaska, friss salátával és mángolddal

Bő olajban sült bundázott ételek esetében aranyszabály, hogy akkor kezdünk hozzá a panírozáshoz, bevonáshoz, ha az olaj már elérte a 160-170°C-ot. Bármit kezdünk el sütni annak hőmérséklete csökkenti az olaj hatásfokát. Ha nem várjuk meg a kívánt hőmérsékletet, akkor az olaj visszahűl és a benne lévő étel ázik nem pedig sül.
Adag 4 személy

Hozzávalók

Kozák borzaska

 • 8 szelet hosszú karaj
 • 350 g sütnivaló burgonya (hámozás után kb. 300 g)
 • 2 db L-es egész tojás
 • 1 db tojássárgája
 • kb. 80 g finomliszt
 • 2 l olaj

Köret

 • fejes saláta
 • kerti saláta (pl.: fiatal mángold hajtások)

Hogyan készül?

 • A húst fűszerezzük elő, amihez használhatjuk kedvenc sertés fűszerkeverékünket. Vagy mozsárban őröljünk porrá 2 g egész koriandert, 2 g köménymagot és 2 g egész borsot. Ezzel szórjuk be a húst, majd vékonyan sózzuk is meg.
 • A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük le a nagy lyukú oldalon. Sózzuk meg vékonyan és várjunk 15 percet, hogy a burgonya leve felszabaduljon. Nyomkodjuk ki erősen, majd adjuk hozzá a két egész tojást és a liszt felét. Keverjük össze és nézzük meg mennyire áll össze a massza. Ne csepegjen és ne legyen tömör sem. Mindkét rossz esetben nem marad meg a hús felületén. Ha tökéleteset szeretnénk készíteni, akkor csináljunk próba sütést. Amennyiben szükséges csak a kalkulációban megadott tojássárgáját keverjük bele és némi liszttel alakítsuk ki a végleges sűrűséget.
 • Amíg az olaj melegszik készüljünk fel a sütésre. Tegyünk az olajos edény mellé egy rácsot, amin a borzaskát fogjuk lecsepegtetni és a rács alá egy azonos méretű fólia vagy papírtörlő is legyen bekészítve.
 • A hús szeletet forgassuk lisztbe, rázzuk le, majd tegyük a masszába. Kanállal nyomkodjuk bele mindkét oldalát, majd egészen közelről tegyük át az olajba. Sütés közben 30 másodpercenként fordítsunk rajta egyet, hogy a burgonya között megrekedt olajat ne szívja fel a sültünk, illetve egyenletesen tudjuk sütni mindkét oldalát.

Jegyzet

A nyers fokhagyma használata szószokban, mártásokban nem illendő. Diszkonfort érzése lesz a vendégnek utána, valamint az emésztést is terheli. Olyan fokhagyma pasztát használjunk, amit előtte óvatosan hőkezeltek és úgy tették el olajba.
 
Ajánlatunk helyette egy csemege uborkás tartármártás, amibe friss kaprot is tettünk. Köretnek pedig ne rizst vagy sült burgonyát kínáljunk, hanem könnyítsük az ételt egy friss salátával, amihez lime szeleteket is adunk.
 
Természetesen nem maradhat el mellőle egy pohár hűs Sauvignon Blanc sem.
 
Jó étvágyat kívánunk!
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Főétel
Keresőszó: borzaska, karaj, mángold, saláta, sertés
kozák borzaska, friss salátával és mángolddal by stiller tamás

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelea forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close