nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Liba, kacsa és pulyka titok

835
HASZNOS

Lehet kacsa, liba vagy éppen pulykacomb, ugyanaz az eljárás. Semmi más nem kell, csak egy jó nagy fazék és egy tepsi, no meg némi fűszer. A Chef a családban 2 órát kér a tökéletességért.

Pontos kalkulációt azért nem mondok, mert mindenkinek saját szája íze diktálja, miből mennyit használ. Haladjunk lépésről-lépésre.

1. Egy nagyméretű, minimum 10 literes fazékban forraljunk vizet (minimum 6-7litert).

A fűszer lista:

  • koriander
  • rozmaring (friss vagy szárított)
  • kakukkfű (friss)
  • borókabogyó
  • zsálya (friss)
  • mustármag
  • babérlevél
  • színes bors őrlemény (friss)
  • őrölt kömény

Ha többféle zöldséggel egészítjük ki a főző levet, még gazdagabb ízt adunk a szárnyasnak. Például: répa, zeller, gyökérpetrezselyem, gomba, hagyma. Fontos, hogy a főzés végéig egyenletes hőkezelést alkalmazzunk. Ne csavargassuk a tűzhely gombját, állítsuk be egy közepes értékre, és hagyjuk úgy.

2. Amíg a víz forr és a fűszerek oldódnak, vessünk pár pillantást a fenevadra. Egy konyhába rendszeresített csipesszel szedegessük ki a pihéket, tollhüvely maradékokat. Ha nincs csipesz, az ujjunkkal próbáljuk meg. Ha már leepiláltuk, akkor tegyük a combokat a forrásban lévő vízbe. Fedő alatt 60-90 percig főzzük (edénytől, hústól függően).

3. Most van idő pár szó erejéig a köretről is beszélni. Mivel ahogy az a nagy könyvben is meg van írva, zsírban fogjuk megsütni. Ezért én nem krumplit meg rizst adnék mellé, hanem valami gyümölcsöt vagy salátát. Sokkal jobb az emésztésnek, és nem lesz az nyomasztó telt érzésünk, amitől órákig meg sem tudunk mozdulni. Javaslom a barack, meggy, ananász, körte befőttekből összeállított vegyes köretet. Savanyúságok közül én a házi ecetes-hagymás gombát szeretem hozzá.
Lassan itt a narancs szezon az üzletekben. Pucoljunk meg pár narancsot, és a húsát aprítsuk fel. Cukros, szegfűszeges narancslében kezdjük el megfőzni a narancsot. Csak annyit adjunk hozzá, hogy éppen elfedje. Forraljuk ki belőle a felesleges vizet, hogy szirupos, lekvárszerű legyen. Mielőtt kész, reszeljünk bele friss gyömbért és ezzel öntsük nyakon a pecsenyénket.

4. Lassan nézzünk a fazékra. Egy hústűvel a csont mellett szúrjuk meg, és ha könnyedén átmegy rajta a tű, akkor meg is volnánk az első felvonással. Most melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

5. Minden nagyobb élelmiszerüzletben a szalámik vagy a hús pult környékén van házi zsír. Az én kacsámhoz természetesen kacsazsírt vettem, de lehet kapni libazsírt is. Aki nem rajong érte, az nyugodtan süsse olajban.

6. Ne csak a hús alá, hanem a bőrére is öntsük zsírt/olajat, majd sózzuk meg. Sütés közben párszor meglocsolhatjuk egy kanál segítségével, így nem szárad ki felülről. 20-25 percnyi sütés után fordítsuk meg a bőrös oldalára, hogy jó ropogósra süljön a kabátja. Ezt max. 5 percig végezzük, utána zárjuk le és szedjük ki egy tálba, hogy lecsepegjen róla a zsiradék.

Kacsa liba pulyka titok – Sütés közben locsolgassuk zsírral, hogy finom íze, és ropogós kérge legyen a pecsenyénknek.

Ugye nem is volt nehéz?

A főző vizet nem muszáj kidobni, hiszen nagyon sok íz van benne. Miután leszűrtük, könnyen összedobhatunk egy finom tejfölös gombalevest belőle, egy kevés répa és zeller kíséretében.
És máris kettő lett az egyből. Fejedelmi lakoma 2 óra alatt!

Jó étvágyat!

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close