nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Dr. Orosz Tímea: A cukorbetegségről

1.9K
HASZNOS

A cukorbetegség az anyagcsere-betegségek közé sorolható kórkép, mely mindamellett, hogy főként a szénhidrát anyagcsere zavara, kihatással van a zsír- és fehérje-anyagcserére is. Alapvető oka az inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, vagy az inzulin hatásának elmaradása.

Gyakorisága Magyarországon 5-6 %-ra tehető, közülük is 90%-ot meghaladó a 2-es típusú cukorbetegek aránya. A 2-es típusú diabetes előfordulása a korral nő, a magasabb életkorú lakosságban gyakorisága a 15-20%-ot is elérheti. A gyakoriság világméretű növekedésének hátterében az elhízás és a metabolikus szindróma terjedése áll. A metabolikus szindróma magában foglalja az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, magasvérnyomás-betegséget, magas vérzsír-szintet.

Jellegzetes tünetek: állandó szomjúság érzés, fokozott folyadékfelvétel, megnövekedett vizeletmennyiség, más okkal nem magyarázható fogyás, átmenetileg jelentkező homályos látás, végbéltáji – nemiszerv környéki viszketés, gyakori, nehezen gyógyuló fertőzések, lábikragörcs, kézujjak zsibbadása. 2-es típusú diabetes azonban gyakran tünetmentes, és csupán egy szűrésen mért magas vércukor érték kapcsán derül rá fény.

A cukorbetegség típusai

I-es típusú diabetes

Általában 35 éves kor előtt diagnosztizálják, főleg gyermek és serdülőkorban. Oka leggyakrabban a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjei ellen irányuló autoimmun folyamat, melynek eredményeképpen nem termelődik inzulin, így külső inzulinpótlásra szorulnak.

II-es típusú diabetes

Típusos esetben tünetmentesen, 35 éves kor után, elhízáshoz társulóan jelenik meg. Az inzulin elválasztás és az inzulin hatás károsodása jellemzi (inzulin-rezisztencia, azaz a szervezet sejtjeinek csökken az inzulin iránti érzékenysége. Ahhoz, hogy a sejtbe bejusson a glükóz, magasabb inzulin szintre van szükség, ami pedig növeli az éhség-érzetet, elhízáshoz vezet, fokozza az érelmeszesedést.) Gyógyszeres kezelésében elsődlegesek az orális antidiabetikumok, de bizonyos esetekben inzulin adása is szükségessé válhat.

Más specifikus típusok

  • krónikus hasnyálmirigy-gyulladás,
  • fertőzések, gyógyszerek,
  • endokrin betegségek stb. okozta diabetes formák,
  • terhességhez társuló diabetes.

A cukorbetegség kezelésében elsődleges fontosságú a diéta és a rendszeres fizikai aktivitás, testmozgás. 2-es típusú diabetesek egy részének akár önmagában is elegendő lehet a megfelelő vércukor-szint fenntartásához.

Cukorbetegeknek ajánlott napi kalória és szénhidrát bevitele

A napi bevihető kalória nőknél: 1400, férfiaknál: 1800.

Megengedett szénhidrát mennyiség: max. 185 gr.

Étkezésenként bontva:

  • reggeli: 35gr,
  • tízórai: 20 gr,
  • ebéd: 60gr,
  • uzsonna: 20 gr,
  • vacsora: 50 gr.

Természetesen ezektől eltérhetünk, de a napi ötszöri étkezést ajánlott betartani. Fontos, hogy ezek kis étkezések legyenek.

Ezt két okból kell betartani. Az egyik, hogy a kisadagú étkezések nem emelik drasztikusan a vércukorszintet. A másik, hogy elkerülhetjük a „degeszre” evést, ami magas kalóribevitellel jár, és könnyebben rakódik le a zsír.

Cukorbetegek és a mozgás

Az emberek nagy százaléka olyan munkahelyen dolgozik, ahol sokat ül. Cukorbetegek számára különösen fontos a mozgás, mert így egyrészt könnyebben meg tudják tartani a súlyukat, másrészt az inzulin iránti érzékenység is nő. Levezethető a napi stressz, és serketni a vérellátást. Mit válasszunk?

Hamarosan itt a jó idő, ami kiváló lehetőséget teremt egy nyugodt sétához. Ha családi házban élünk, és van kutyánk, akkor amikor csak tehetjük, sétáltassuk meg. Mindenkinek jót fog tenni. Tudtad, hogy a keveset mozgó nők hamarabb lesznek cukorbetegek?

A cukorbeteg étrend elmélete

Jó magam igyekszem a tányéromat úgy megosztani, hogy az egyik fele fehérje, a másik oldal kettéosztva rostból és a szükséges szénhidrátokból álljon össze. A cukorbetegeknek azonban úgy kell rendezni a tányérjukat, hogy 50%-ban tartalmazzon szénhidrátot, 25-25%-ban zsírt és fehérjét. A cukorbetgekek speciális étrendje nem fogyókúra. Egy olyan tudatos étrendről van szó, amely egészségesebb egy magyar átlagember étrendjénél. Ugyanakkor azt is elmondhatjuk, hogy egy cukorbeteg embernek nem kell mindenről lemondania. Minden ehető, de csak mértékkel. Megízlelhetünk olyat is, ami tiltott, de számljuk bele a napi szénhidrát kalkulációnkba. Mindennek meg van az ára.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close