nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Káposztás húzott rétes

1.1K
KÖRET

Bizony köret is lehet a káposztás rétes. Zöldség és némi tészta. Lehetne káposztás kocka is, de milyen jól mutat egy ropogós csülök vagy egy libacomb mellett egy kézzel húzott rétes. Ki lehet még egészíteni számos köret elemmel, de egyszer próbáljuk ki így kedvenc ropogósra sült húsunkkal. Elsőre nem egyszerű, de ez a rétes recept nagyon jól bevált.

Káposztás húzott rétes

Az ősz egyik legjellemzőbb étele a házi húzott rétes. Kell némi rutin hozzá, de egy jó recepttel sikert érhetünk el. Önmagában is imádnivaló, de nagyszerű köret például kacsához, libához és csülökhöz. 

Hozzávalók

Rétes alaprecept

  • 500 g finomliszt
  • 500 g rétesliszt
  • 30 g kacsazsír
  • 1 db L-es tojás
  • 250 g langyos víz
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • csipet

Káposztás töltelék

  • 2 kg fejes káposzta
  • 100 g kacsazsír
  • 100 g cukor
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 g köménymag
  • 2 g őrölt kömény
  • 2 g fűszerpaprika
  • 4 szelet rozskenyér
  • rizsliszt
  • olvasztott kacsazsír (kenéshez)

Hogyan készül?

  • A rétestészta hozzávalóit tegyük a dagasztótálba és 1-es fokozaton dolgozzuk össze kb. 5 percig, majd 2-es fokozaton amíg sima nem lesz a tészta felülete. 30 perc pihentetés után már használható, vagy csomagoljuk szorosan fóliába és 3 napig hűtőben tartva felhasználható. Csak akkor kezdjük el kihúzni a rétestésztát, ha már a töltelék készen áll, különben kiszárad a felülete.
  • A káposztát és a hagymát vágjuk vékony szeletekre. A cukrot a zsírban olvasszuk meg, adjuk hozzá a köménymagot és süssük meg benne a hagymát. Tegyük rá a káposztát, nyomjuk le alaposan és fedő alatt pároljuk puhára (közepes hőfokon, kb 35 perc).
  • Ha már puha, adjunk hozzá a fűszerpaprikát, őrölt köményt és némi sót. Kóstoljuk és alakítsuk ízlésük szerint.
  • Amikor kész, szedjük ki és tegyük szűrőbe egy tál fölé. Had csepegjen le és hűtsük kb. kézmeleg hőmérsékletűre.
  • Terítsünk ki egy abroszt az asztalra, szórjuk meg rizsliszttel és tegyük a közepére a tészta felét. Először ujjal nyomkodjuk téglalap alakúra. Nyúljunk alá és középről kifelé húzzuk az asztal széle felé. Vigyázzunk, hogy csak az ujjvégek érjenek a tésztához. A rétestészta nagyon jól tűri ezt a nyújtást, de figyeljünk oda, hogy ne vékonyodjon el sehol, különben kiszakad. (csinálhatjuk ketten is) A tészta szélessége 2 tepsi méretű legyen. Magassága kb 50 cm legyen.
  • A hosszabb oldal széléhez tegyünk 5 cm széles rozskenyér szeleteket. Ha a káposzta esetleg még engedne némi vizet sütés közben akkor ez felszívja és jó ízt is ad. Spicckanállal szedjünk egy sor káposztát a kenyérre, kicsit nyomkodjuk le, majd jöhet a következő réteg. Igyekezzünk egyenletesen elosztani a tölteléket. A többi "üres" területet csurgassuk meg vékonyan olvasztott kacsazsírral.
  • Hajtsuk rá a tészta szélét, majd kezdjük el feltekerni. A szemben lévő hosszú oldal szélét vágjuk egyenesre. Fogjuk meg az abroszt két kézzel közel a rétes két végéhez és "buktassunk" rajta hármat. Akkor voltunk ügyesek, ha a hajtás a rétes aljára kerül. Vágjuk el középen és emeljük a sütőpapírozott tepsibe. Seperjük le a felszínéről a rizslisztet és kenjük át olvasztott kacsazsírral.
  • 200°C-on süssük 40 percig. Langyosan fogyasszuk.

Jegyzet

Képen: Füstölt, főtt, sült csülök, káposztás rétessel, tormás burgonyapürével és korianderes sörmártással.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Desszert
Keresőszó: csülök, káposzta, rétes
sül csülök káposztás rétessel by stiller tamás

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelea forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close