nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Tökmaglisztes kovászos kenyér és egy klasszikus

1K

Tökmaglisztes kovászos kenyér és egy klasszikus

Rendszeresen használjuk a tökmaglisztünket kovászos kenyerek ízesítésére. Alkalmanként változtatunk a recepten és a korábbihoz képest most is más kombinációt választottunk. Egy 70-30-as összeállítású kis cipót sütöttünk belőle.

Hozzávalók

 • 250 g BL55 liszt
 • 115 g Pepo Papa tökmagliszt
 • 290-300 g víz
 • 70 g aktív kovász
 • 10 g

Hogyan készül?

 • A só kivételével sorrendben először a vizet, a kovászt és a száraz anyagokat a dagasztó tálba tesszük és szép lassan összedolgoztatjuk a géppel. Ha szálasodik a tészta, vagyis aktiválódik a glutén, akkor abbahagyhatjuk a dagasztást. Egy lágy rozskenyérre emlékeztető tésztát kapunk.
  Pihentessük a tésztát 30 percig, majd adjuk hozzá a sót. Csak addig dagasszuk, amíg a dagasztó kampó eldolgozza az adagokban hozzáadott sót.
 • Tegyük olajozott zárható dobozba, majd hagyjuk dolgozni a kovászt 2 órán át. Ezután hajtsuk meg a tésztát 30 percenként kétszer (sziromhajtással). Mindig fordítsuk a hajtással lefelé.
 • Szórjuk be az asztalt BL55-ös liszttel. Tegyük a közepére a tésztát és a széleket hajtsuk középre. Fogjuk össze és tegyük hajtással lefelé egy kilisztezett kerek szakajtóba (0,5kg-os). Fedjük le kendővel és egy éjszakát kelesszük.
 • Másnap hagyjuk a pulton langyosodni kb. 30 percet, majd 230°C-on kevés gőzzel süssük 20 percig. Készre sütés 220°C-on hőlégkeveréssel 15 percig vagy míg sötétbarna nem lesz.

Jegyzet

Nagyon jól illik olyan szendvicsekhez amihez rukkolát is kínálunk. A magos utóízek tökéletesen összeillenek. A rukkolához mi más passzolna, mint egy olaszos szendvics. Egy szelet tökmaglisztes kenyér, egy szelet prosciutto és szeletelt paradicsom és mozzarella. Minden paradicsom szelet alá egy bazsalikom levél. Forró sütőben jól átsütve. Tökéletes vacsora!
 
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Kenyér, Szendvics
Keresőszó: kovászos kenyér, szendvics
tökmaglisztes kovászos kenyér újragondolva by stiller tamás

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelea forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close