nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Fűszermagok és bogyók

683
HASZNOS

Áfonya – havasi meggy, kukajsza, molabogyó

Közkedvelt lekvár, szörp, bor vagy likőr formájában is. Vadhús ételek ízesítő anyaga, de köretnek is megfelel. Gazdag A, D, C vitaminforrás, ezért levesei nagyon egészségesek. Hasmenés és fogínygyulladás régi gyógyszere.
Vad- és barna húsu szárnyasokhoz mártásként tökéletes. Próbáljuk süteményekbe és pitékbe egyaránt.

Borókabogyó – apró fenyő, borsikafenyő, gúzsfenyő

Vadhús ételekhez, és ezek mártásaihoz, pácoláshoz, füstöléshez, grillezéshez a faszénbe dobva kitűnő aromát ad a húsnak. Szatmári vidéken a töltött káposztához és a töltikéhez is tesznek néhány szemet. Pálinkája a méltán ismert Borovicska és a Gin. Jó gyomorerősítő és láz esetén izzasztó hatású.

Kombinálható: Koriandemag, mustármag, zsálya, rozmaring, kaukkfű, babér, kömény, szegfűszeg.

Jellemző felhasználása: Pörköltek, sültek, pácok, olajok, mártások.

Bors – piper

Számtalan felhasználási területe van. Legyünk vele mértéktartóak és igényesek ezért színe miatt világos ételekbe, mártásokba használjuk fehér testvérét. A fekete bors, az éretlen szárított termés, ez a legerősebb változat. A fehér bors érett, hántolt termés, és kevésbé csípős.

Diétás étrendben használjuk helyette a borsikafüvet. Ma már egyre több piacon megtalálható cserepes formában. Ültessük ki bátran és hamar megbokrosodik.

Kapribogyó – kaporna

Fonnyasztott bimbója a capri bogyó. Kellemesen kesernyés csípős fűszer. Pástétomokhoz, húskocsonyákhoz, körözöttek, hideg előételek ízesítésére alkalmas. Étvágygerjesztő és immunrendszer erősítő.

Kombinálható: Tarkabors, borókabogyó, curry, fokhagyma.

Jellemző felhasználása: Raguk, sültek, saláták, töltelékek, tésztás ételek.

Koriandermag – cigánypetrezselyem, zergefű, poloskakapor

Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét és C-vitamint tartalmaz. Egészben savanyított gombákhoz, káposztához, frissen őrölve sültekhez ajánlható. Merészebbek almás pitébe is tehetik. Lehűtött főzetét is használhatjuk hideg salátákhoz, például párolt garnélarákot, hideg tartármártáshoz adjuk, majd igény szerint adunk hozzá pár evőkanálnyit az eszenciánkból. 5-6 órán át a hűtőben tökéletesen összeérik. Kitűnő előétel. Mint minden fűszermagnál külön figyelmet szánjunk annak, nehogy étkezés közben ráharapjunk, ezért tálaláskor vagy főzéskor (fűszertasakban) gondoskodjunk e hiba elkerüléséről. Egy maréknyit mozsárban, vagy papírkendőben összetörök, majd egy üveg vörös borhoz adom. Kb. 1-2 óra múlva bográcsos ételhez öntöm, és csak ezzel – víz nélkül –főzőm készre az ételt.

Kombinálható: Fehér bors, babérlevél, boróka, szerecsendió és mustármag, borsikafű.

Jellemző felhasználása: Pörköltek, levesek, sültek, mártások, pácok, olajok, hideg krémek.

Köménymag – hasznos kömény

A fűszerek hamupipőkéje, magas illóolaj tartalma miatt erős fűszer hatása van. Levesekhez, párolt húsokhoz, sajtokhoz, sült szárnyasokhoz, burgonyából, káposztából, hagymával készült ételekhez, teasüteményekhez ajánljuk. Megosztott a nézet, miszerint az őrölt vagy az egész formája az igazi. Nem kívánom tovább gyökereztetni a vitát, ezért próbáld ki így is meg úgy is. Adagolása rutint igényel, mert fanyar íze miatt, kevés fűszert egészít ki, túladagolása pedig fojtóssá teheti az ételt.

Kombinálható: Babérlevél, mustármag, fokhagyma, kakukkfű, borsikafű, kurkuma, paprika currypor.

Jellemző felhasználása: Hüvelyes levesek, sültek, tészták, pogácsák, raguk, mártások, töltelékek, főzelékek.

Szegfűszeg – szegecske, fűszerfű

A piros bimbókat pálmalevélbe tekerve szárítják, így kapják jellegzetes barna színüket. Pikáns mártások, paradicsomos, boros, páclevek és savanyúságok ízesítésére szolgál. Jellegzetes íze miatt tökéletes társasága a téli sétáknak, egy finom forralt bor személyében. Illatosítónak, a tűpárnának álcázott narancs dekor-agyrém is igen népszerű.
De ennél is jobb, ha almából, narancsból, körtéből készült tejszínes krémleveshez adjuk. Lehűtve tejszínhabbal gyors és laktató esti étek. Banánturmix tökéletes ízesítője.

Kombinálható: Vanília, gyömbér, fahéj, kurkuma.

Jellemző felhasználása: Sütemények, boros ételek-italok, gyümölcs levesek, krémek, habok, fagylaltok, turmixok.

Gyömbér – ginger, turmeric

Egy ideje méltatlanul mellőzött fűszer; pecsenyék, zsíros ételek, bab-, lencse-, káposztafőzelék, húslevesek ízesítője. Már egyre több üzletben kapható természetes formájában. Frissen reszelve, csípős íze van, ezért első használatakor csak folyamatosan adagoljuk. Süteményekbe mézzel együtt érdekes íz kombinációt ad. A kínai konyha egyik alapfűszere. Használata jót tesz a prosztatának és a potenciának. Bármilyen intenzitású édes ételt feldob.

Kombinálható: Szerecsendió, borsmenta, curry, cayenne bors.

Jellemző felhasználása: Egzotikus ételek, mártogatósok, pácok, húslevesek halételek, raguk.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close