nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Kések fajtái

1.8K
HASZNOS

Mielőtt főzni kezdünk tekintsük át milyen késfajták vannak és melyiket mihez érdemes használni.

Alap kés fajták:
chefkés, kenyérvágó kés, tőke (hentes) kés, kínai vagy húsbárd, szeletelő kés, filéző kés, zöldséges kés, fenőacél.

Lássuk milyen vágó technikák vannak és hogyan tudod ezeket megtanulni.

  • a kés helyes használata: tartása és a biztos vágás; a nyél a mutatóujj tövében legyen (az nagyujjammal természetesen körbe fogom a nyelet, csak az ujjak elrendezése miatt mutatom így. A mutató ujjad pedig nem iránytűnek van!)
  • a kés hegyét nyomd a vágódeszkára; vágás közben és utána is a hegy mindig a deszkán marad.

Gyakorold a mozgást a deszkán. Fontos tudnod, hogy a vágás a kés tövében – más szavakkal -, a kezed alatt a legerősebb. A vágás csak akkor jön létre, ha a kés előremozdul! Ne csak a kés élére hagyatkozz, hanem vágj vele bátran.

Zöldségek vágása, aprítása, szeletelése – A kés használata, vágás, aprítás, szeletelés

Hagyma, petrezselyem vágás, aprítás

  1. vágd félbe
  2. szeleteld fel, de közben fogd le a ddeszkára
  3. vágd be enyhén ferdén
  4. forgasd el 90 fokkal
  5. szeleteld fel, ezzel gyakorlatilag fel is kockáztad.

Miután alaposan megmostad

  1. vágd le a petrezselyem szárát
  2. hajtsd félbe ahányszor csak tudod, de közben tartsd erősen.
  3. Szorítsd le a deszkára, majd sűrű vágásokkal vágd fel ezzel sok időt megtakarítasz.
  4. Vágd addig, míg elég apróra nem lesz . Ha profi díszítőnek akarod használni, vágd le egy harisnya végét és csinálj belőle egy kis zsákot, tedd bele a felaprított petrezselymet és kezd el tekerni, míg zöld levet nem enged a művelet végére könnyen szórható lesz. A zsákban maradt eltávolítását késsel is végezhetjük, de optimális esetben minimális lesz a veszteség.

Zöldfűszerek, metélőhagyma, de akár újhagyma esetében javaslom, hogy szerezz be egy nagy pengéjű konyhai ollót. Gyorsabb eredményt érsz el, ha a markodba szorítod és így vágod fel apróra. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell vágódeszkát sikálnod a zöld foltok után.

Uborka szeletelése karikára

  1. hámozás után fogd le az uborkát az asztalra
  2. a kés hegye legyen a deszkán
  3. az ismert vágó mozdulattal vágj bele az uborkába
  4. egyenletes mozdulatokkal kezd el szeletelni.

Sárgarépa szeletelése kockára

  1. hámozás
  2. fogd le a deszkára
  3. annak érdekében, ne ugorjon meg a kezed alatt, vágj le egy vékony szeletet hosszában
  4. fektesd rá, majd hosszában kezd el felvágni
  5. a szeleteket vágd fel hasábokra, majd kezd el egyenlő kockára vágni.

Burgonya szeleteleése hasábokra – hasonló a módszer, mint a répánál

Nem vágunk a levegőben! A hozzávaló vagy az étel legyen mindig stabilan a vágódeszkán.

Megfelelő kés a vágáshoz vagyis, ha csak korrekciót hajtasz végre – mondjuk egy díszen-, ne a nagy késsel tedd. Apró mozdulathoz, kisméretű kést használj.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close