nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Kovászos kenyér sütő kurzus otthon sütőknek

KOVÁSZOS KENYÉR SÜTŐ KURZUS, OTTHON SÜTŐKNEK

Több éves tapasztalat, anyakovász, kenyerek és egy gourmet ebéd. Jól hangzik?

Tudtad, hogy a kovászos kenyér egészségesebb, mint a bolti élesztős?

Hallottál pár jó dolgot a kovászos kenyérről, de biztos, ami biztos tekintsük át.
A bolti kenyerek élesztővel készülnek, ami a liszt – kenyérlisztkeverék adalékokkal együtt – és a víz keverékét felfújja. Ezt a keveréket megsütik és az emberek nap, mint nap megeszik. Sült vizes liszt.
A kovászos kenyér egy fermentált tészta végeredménye. A kovász kultúrában milliónyi élesztő gomba van, amik a vizet, a lisztet és a levegőt felhasználva erjedéket képeznek, mely további liszt és víz hozzáadása közben létrehozzák a kenyér tésztáját. Az erjedés közben a kovászmag a körülötte lévő vizet és lisztet elfogyasztja és közben Co2-ot termel. Ez teszi levegőssé a tésztát. Sütés közben a buborékok megnőnek és kipukkanva adják a kenyér bélzetét. A kenyértészta a természet csodálatos munkájának eredményeként ízletesebb és egészségesebb kenyeret eredményez.

Fotók: Busak Attila

Tudtad, hogy a kovászos kenyérnek alacsonyabb a Glikémiás Indexe?

Aki nem figyeli a GI-et annak is ismerős, hogy néha nagyon nehezen tudja abbahagyni a kenyérevést. Újabb és újabb szeleteket vág, míg végül szinte el is tűnik 1 kg kenyér az asztalról. A bolti kenyér megtolja a vércukorszintet és kielégítetlen éhséget érzünk emiatt.
A bevitt táplálék már rég elég volt, de az agyad „zabálni” akart.
A kovászos kenyér átlagos glikémiás indexe 54, a bolti kenyéré átlagos GI értéke: 71.
Tudományos tények: Egyre több bizonyíték gyűlik össze arról, hogy a kovásznak milyen pozitív hatásai vannak az étrendünkre, ezáltal az egészségünkre. Ugyanakkor a cukorbetegek számára is ajánlott a kovászos kenyér fogyasztása a vércukorszinten tartása miatt, ami egész életmódjuk során döntő jelentőségű milyen élelmiszert is fogyaszthatnak.

Alig eszem kenyeret mégis „daginak” látom magam!

A sok kenyérevés következménye, hogy az élesztős vizes lisztes elegy nem fermentálódott. 100 évvel ezelőtt a sütési igény és az idő könyörtelen urai miatt gyorsítani kellett a pékek munkáját. Feltalálták az élesztőt, ami a kovászoshoz képest gyorsabb kelesztést eredményez. A puffadás annak a mellékhatása, hogy az élesztő még nem fejezte be a munkáját. A fel nem dolgozott vizes lisztes elegy tovább dolgozik benned, a szervezeted nehezebben emészti meg, ami külső jeleket is produkál.

Tudtad, hogy az otthon sült kovászos kenyér laktatóbb, mint a bolti?

Sokszor elég 1 szelet is ahhoz, hogy jól lakj. A fermentált termékek nagy erénye, hogy valódi kalóriát adnak a szervezetnek. Ahogy fentebb írtam nem emeli a vércukorszintet és nem leszünk éhesebbek kenyér evés közben. Valódi érzelmeink lesznek, tényleg jól lakunk és nem csap be minket az élesztő által manipulált vércukorszintünk.

Túl drága és ehetetlen a bolti kenyér?

Ezért van ez a kurzus. Mindenki megérdemli a prémium minőségű kenyeret. Te is! Gyere el hozzám és megtanítalak hogyan készíts tökéletes kovászos kenyeret töredék áron. A növekvő energiaárok mellett a kenyér ára is növekszik és kérdéses lehet a korábban megszokott minőség. Ha otthon készíted a kovászos kenyered, mindig azt a minőséget eszed és még a zsebedben is több pénz marad.

Szeretnél Te is otthon kovászos kenyeret sütni?

Tényleg még mindig hezitálsz? Több év tapasztalatát adom át neked. Nem kell videókat bújnod, nincs több elhibázott kísérlet, nincs több bosszúság. A kurzus után imádni fogod a kovászos kenyér készítését.

Nincs kitartásod kovászt nevelni?

Most figyelj! Itt az első ajándékod. Kapsz tőlem egy majd 5 éves kovászmagot, amit feletetve vihetsz haza. Nevezd el és viseld gondját.

Ok, azt hiszem elvégzem a kurzust és nekivágok!

Helyes! Nézd mit adok neked!

 • a leghosszabb és legtartalmasabb kovászos kenyérsütő kurzust. Reggel 9-kor kezdünk egy kenyérsütéssel, majd bedagasztunk együtt egy-egy kenyeret, amit ajándék szakajtóban viszel haza és sütöd meg a tanultak alapján. Formázunk és sütünk még baguettet is.
 • kiemelt figyelmet; 3 fős csoportban zajlik a kurzus
 • közel 7 éves anyakovászt feletetve,
 • a reggel megsütött kenyeret (vagyis KETTŐ kenyeret viszel haza a családnak),
 • egy igazi séf ebédet, amit előtted készítek el (CHEF’S TABLE),
 • a nap zárásaként 4 órakor az aznapi tananyagot kinyomtatva adom át, hogy otthon is magabiztos legyél.

Mi ennek az ára?

Számodra mi az érték? A kovász? A kenyér? A finom ebéd? Vagy az a tudás, ami előtt nem kell végig járnod azon a göröngyös úton, amin én már végig mentem helyetted?
Az a tudás a tiéd lesz és egész életed folyamán megtarthatod. Ne felejtsd el, hogy innentől kezdve kézműves (!) élelmiszer előállító leszel. Valami igazán különlegeset tehetsz az asztalra,
amitől Te is különlegesebb leszel.

Mi a garancia, hogy otthon is sikerülni fog?

Én vagyok a garancia arra, hogy ha vége a napnak olyan motivált és inspirált leszel, hogy nem akarod majd abbahagyni a sütést. Az a több száz kiló elsütött liszt, ami mögöttem van. Az a több száz sütő előtt guggolás, ami a combomban van. Az a kitartás ami bennem van, hogy életben tartom a kovászom és sütök csak sütök, hogy minél többet meg tudjak arról, hogyan működik.
Ez elég garanciának?

Rendben, jelentkezem!

A kurzuson 3 fő ülhet le elém és tanulhatja meg a kovászos kenyérsütés technikáját.

Kiemelt figyelem, kiemelt áron.

A kurzus, ami tartalmazza:

 • a reggel megsütött kovászos kenyeret
 • a közel 7 éves anyakovászt
 • a szakajtó és a benne lévő kelesztésre és sütésre váró kenyeret
 • a gourmet ebédet és az italokat,
 • a tananyagot,
 • egy emléklapot, hogy nálam jártál:

A kovászos kenyér kurzus ára: 24 990.- HUF (helyszínen fizetendő)

Időpont foglaláshoz használd az alábbi űrlapot.

Fontos tudnod, hogy a kurzusra való jelentkezés a részvételi díj befizetésével együtt érvényes. Céges számla kiállítását ne feledd el jelezni.

Még csak ismerkedem a kovászolással, de hatalmas segítség, hogy Tamás tanácsaival sok-sok időt és energiát spórolhatok meg. Az ebéd pedig fantasztikusan finom volt.

VIRÁG (21)
Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close