nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Hogyan őrizzük meg ételeink vitamin tartalmát?

718
HASZNOS

A téli hónapokban különösen fontos, hogy szervezetünk megkapja a szükséges védelmet. Ennek érdekében vitamindúsan kell étkeznünk. Sokan vitaminok tömegét szedik be tabletta formájában, de emellett is nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk.

Ne csak a fizikai aktivitáshoz szükséges és elegendő szénhidrátokat, fehérjéket vigyük be, hanem kellő rost és vitamin tartalom is párosuljon mellé. Fontos tudnunk, hogy vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok. Ez azt jelenti, hogy a felszívódásuk vagy vizes, vagy zsíros környezetben lehetséges. Zsírban oldódó vitaminok főleg húsokban találhatóak. Ezekre ugyanolyan nagy szükségünk van, mint a C-vitaminra. Nem hanyagolhatjuk el, és nem hagyhatjuk ki az étrendünkből. Azt viszont megtehetjük, hogy olyan húsokat választunk, amelyek számunkra nem veszélyesek és megbízunk eredetükben. Mielőtt vitamindúsan szeretnénk étkezni, jó ha tudjuk, hogy a zöldségek vitamintartalma 40°C felett rohamosan lecsökken. Innentől kezdve az elkészült étel csupán magas rostforrás marad számunkra. Amit tehetünk, hogy a zöldségek vitamin tartalmát még nyers állapotukban megőrizzük.

A Chef a családban (schef.hu) receptjei között több példa is van erre. A kitalált receptben találjuk meg a nyers zöldség helyét. Például reszelt káposzta összekeverve vadrizzsel, paprika kockákkal díszített pörkölt, egy finom saláta a sült hús mellé. Innentől már gyorsan ráérzünk arra, hogyan biztosítsuk családunk vitamin igényét. Kiemelnénk a kelbimbót, amely főtt és mélyhűtött állapotban is megőrzi vitamin tartalmának felét. Az igen magasnak mondható 90mg/100g, 50mg-ra csökken, de még így is igen jó vitaminforrás. Egy jó vecsési savanyú káposztát hideg virsli salátának, vagy sonkás-tojásos szendvicsbe tömve joghurtos öntettel, vagy csak úgy kedvenc magyaros ételeink mellé csipegetve. Télen is kifejezetten ajánlatos savanyúságot fogyasztani, mert ez is egy jó vitaminforrás. Az elkészítésük alkalmával nem kell 40°C fölé melegíteni, hiszen lehűtött fűszeres, ecetes lével tesszük el, ami végleges ízüket alakítja ki. Bárhogyan is döntünk, próbáljuk meg mindegyik verziót alkalmazni, hogy a legjobbat nyújthassuk családunknak.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close