nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Gyermekeink étkeztetése iskolás korban

2.3K
HASZNOS
A legalapvetőbb követelménynek otthon kell megvalósulnia. Egy asztalnál ül a család reggel és elfogyasztja a reggelit. Időben fekszik és időben kel mindenki, hogy legyen idő enni. Ha erre otthon nem figyelnek már óvodás kor előtt, akkor súlyos problémák lesznek a későbbiekben. Hiába csomagolunk ételt gyermekeinknek, ha otthon sincs meg ennek a rutinja vagy igénye, hogy napi ötször egyen a család. Ez az egyik alaptétel.

Tízórai és uzsonna készítésnél ügyeljünk saját higiéniánkra, és arra is, hogy mindig új, még nem használt csomagoló anyagokat használjunk. Az uzsonnás doboz legyen elmosva minden nap. Mielőtt nekilátnánk, nem árt megkérdezni, hogy mit szeretne. Nem szerencsés olyat erőltetni, amit nem szeret és csak hazahozza, rosszabb esetben azt mondja megette, de valójában kidobta a suli kukájába. Ötletként az órarend is lehet segítség! Tesiórák előtt jól jönne valami gyorsan felszívódó szénhidrát, utána pedig valami kalória és fehérje dús étel. Ha esetleg felelés lesz vagy dolgozat, akkor az is egy magasabb kalóriaigényt jelent számára a stressz miatt, ezért itt is be lehet dobni egy stresszoldó csokit vagy húsos szendvicset. Ha jól tervezünk, a lurkónk is jobban teljesít az iskolában. Legyünk reálisak! Vegyük figyelembe az ételmennyiségnél, hogy a gyermekünk mennyi időt tölt el utazással. Lehet egy szendviccsel többet csomagolni, ha a reggeli nem volt túl bőséges, akkor az úton majd elmajszolja.

Gyermekink étkezésének alapvető igényei!

Fontos, hogy az izomzat, a csontrendszer, az idegrendszer is jelentős átalakuláson megy keresztül. Helyezzük ezek táplálására a hangsúlyt. Adjunk bőven kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, vitamonokat (C, D, B, B6, B12, K). A jól támogatott immunrendszer ellenállóbb lesz a közösségben éléssel járó megbetegedésekkel szemben. Nemcsak a tesi órák miatt, de minden nap is fontos a megfelelő folyadékbevitel. Lehetőleg ásványvíz és nem cola, vagy egyéb cukros lötty. A tízórai tartalmazzon elegendő szénhidrátot és fehérjét, amivel kibírja délig. Célszerű nyomonkövetni, hogy melyik nap mit adnak ebédre és aszerint csomagolni. Ha gyümölcsleves lesz ebédre, akkor nem kell csomagolni pl.: szőlőt. Ha nincs ebédre és reggel sem evett tejterméket, akkor a tízóraiban használjunk pl.: sajtkrémet. Joghurtot nemcsak a hűtés hiánya miatt ne adjunk, hanem mert evés közben meglökhetik és az egész a ruháján landol. Emiatt törekedjünk rá, hogy minimális legyen a folyékony élelmiszer.

Nagyon fontos, hogy ne akarjunk újítani, vagy valami egészen mást adni a gyermeknek, ha mi magunk sem foglalkozunk eleget az étkezés minőségével. A túl nagy akarás végül a kukában köt ki.

Iskolakezdés előtt 2-3 évvel már nem ártana, ha a gyerekek pontosan be tudnák azonosítani mi az étel. Mi jelenti otthon a családnak az ételt? Ha anyu-apu változatosan eszik halat, zöldséget, olajos magvakat, húst, hüvelyeseket, főzeléket stb. és mellette kevés a nasi, akkor a kisgyerek sem fog mást kérni, mert megszokta és belenőtt abba a táplálkozási kultúrába, amit mi, a szülők közvetítünk felé. Ez mindennek az alapja.

Reggeli: reggeliző vagy zabpehelypehely, tej, vagy tojásrántotta a D vitamin és a kálcium miatt.

Tízórai: müzli szelet/rizsszelet, gyümölcs/magok, mazsola, ásványvíz.

Uzsonna: húsos/halas szendvics, rozsszeletben, sajttal, salátával.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close