nagy grillkönyv stiller tamás könyv

A hűtő martaléka – Pyttipanna (pöttipanna) vs. Receptek maradékokból

585
HASZNOS
A svédek pyttipanna-nak, a norvégok pyttipanne-nak), a finnek pyttipannu-nak hívják. A lényeg, hogy ez egy olyan étel, ami a megmaradt készételekből alakult ki, igen közkedvelt a skandináv népek körében.

Ha megpróbálnánk lefordítani a pöttipannát, akkor az „aprópecsenye” szó állna hozzá a legközelebb. Igaz semmi köze a brassóihoz, csupán mindent apróra vágnak és úgy sütik meg egy serpenyőben.
Leggyakrabban krumpli, hagyma, savanyúság, darált hús vagy kolbász kerül a serpenyőbe (vagy ami megmaradt), ráütnek egy tojást és pirított kenyéren fogyasztják el. Az egészre ketchup vagy barna mártás kerülhet. Savanyú céklával, kapribogyóval egészen különleges fogás.

Manapság a skandinávok igyekeznek ezt minőségi szintre emelni, és már válogatott alapanyagokból készül a pöttipanna. Visszaszorul a valóban készételekből készült egyben sült kenyeres recept, és különlegesebb dolgokra vágynak, ami nem a saját hűtőjükből maradt meg. Közel 25 féle fagyasztott pyttipanna kapható szerte Svédországban, ami szinte minden étrendet kiszolgál. Van halas, csirkés, vega, szójás, tengergyümölcsei és édes is.

A skandináv szigetországban milliós nagyságrendekben adnak el belőle éves szinten. Mondhatjuk, hogy ez az Ő gyorskajájuk. De mi a helyzet nálunk?

Az IKEA áruházakban kapható verzió még nem kezdte meg hódító útját. Idehaza úgy tűnik, még tudunk mit kezdeni a maradékokkal, és nem arra vágyunk, hogy egy tükörtojással és némi ketchuppal vágjuk be az arcunkba. Igaz, volt egy időszak, amikor a konyhában álldogáló, ötlet nélkül maradt magyar ember egyetlen egyben bízhatott, és mindenki zokogva gondol rá: ez nem más, mint a löncs hús. A párizsihoz hasonlóan ennek a receptjét is a Bermuda háromszögig vitték, hogy végképp a feledésbe merüljön, de még mindig kapható a boltokban. Az olajon pirított löncshús lecsóval, a főzelékekhez feltét gyanánt vegetával pirított kockára vágott löncshús, vagy melegszendvicsre erőszakolva, esetleg a totális rémálom – a rántott löncshús szeletek. Ha ezek közül egyik sem dereng, akkor tuti volt saját löncshús receptjük, és az sem hangozhat fényesebben. Csak viccelek. Ha úgy vesszük ez volt a Mi pöttipannánk. Viccesebb neve lett volna, ha néhány évre kölcsönkaptuk volna nyelvrokonainktól ezt a kifejezést. Lehetett volna a löncshús például pöttipanni.

De térjünk rá az egyelőre címben rekedt fogalommal. Receptek maradékokból. A NÉBIH és az OÉTI órákat zengene arról, hogy meddig fogyasztható a maradék étel. Bármilyen fura, sok az effajta megbetegedés az országunkban. Úgy gondoljuk, hogy ami már megsült, annak mi baja lehet. Kicsit sem ennyire egyszerű. A készételben is elindulhat a baktériumok szaporodása, és bár nem látszik, az étel minősége szakaszosan romlik, szavatossági ideje csökken. A készétel maximum 2 órán át tartható a konyhapulton. Ez idő alatt kellemesen lehűl és már hűthető. Ennek azért is van jelentősége, mert a meleg étel gőzölög a hűtőben. A gőz lecsapódik a hűtőben és más ételeken (!). A baktériumok pedig nagyon szeretik a vizes környezetet. Bármit teszünk a hűtőbe, előtte hagyjuk lehűlni. A hűtés ideje alatt pedig fedjük le.

Fontos! A hűtőben a készétel mindig a legfelső polcon legyen. Nehogy belehulljon nyers zöldség, homokszem vagy belecsöpögjön bármilyen élelmiszer.

A készételek maximum 2-3 napig tarthatóak a hűtőben. Ez idő alatt 80°C fölé melegítve fogyaszthatóak újra. Lefordítva: forró legyen evés előtt. A húst és a tejet 5°C, a zöldséget, gyümölcsöt 6-10°C körül kellene tárolni. Több olyan Samsung hűtő is van, ami rendelkezik több zónás hűtéssel és gyorshűtő fiókkal. Nem kell külön hűtőt venni ahhoz, hogy mindent a lehető legbiztonságosabban tároljunk. Emellett fontos mérlegelni, hogy miből mennyit vásárolunk, és abból mennyit használunk fel 1-2 napon belül. A fagyasztás már bevett szokás, és szinte a magvásárolt akciós húsáruk 60-80%-a kerül a fagyasztó ládákba. Még a kenyér is. A fagyasztásnál a legfontosabb aranyszabályok, hogy amit kiolvasztunk, ne fagyasszuk vissza. Ami a fagyasztóba kerül, arra írjuk rá, hogy mikor került jégre. Lehet, hogy óvatos vagyok, de nálam félévente kiürül a fagyasztó, mindegy mi van benne. A nyári zöldségtöbblet télen szépen lassan elhasználódik. Természetesen számos savanyúság, lekvár, szósz, kenyérmorzsa és füstölt áru van a spájzban. Ezzel is kizárva a fagyasztott készételek számát.

Összegezve: ami készétel a hűtőbe került, azt 2 napon belül fogyasszuk el. Mindegy mi készül belőle, étkezés előtt forrósítsuk fel. A húsoknál használhatunk maghőmérőt is.

A maradékokból készül receptek köre széles. A megmaradt csirke, sertés, marha sült hús recept ötlet:

  • ledarálva pitékbe, leveles tésztákba, sós tésztákba sütve,
  • lepirítva zöldséges leveseket készíthetünk belőle,
  • paradicsomos, tejszínes szószokat készíthetünk belőle tészta feltét gyanánt,
  • a csontos főtt húsról megmaradt húst átpirítva szinte minden rakott ételhez felhasználhatjuk.
Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close