nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Reflux – Minden amit a gyomorégésről tudni érdemes

2.4K
HASZNOS

Reflux - gyomorégés: visszaáramlást jelent. Pontosabban a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlását értjük alatta.


A reflux tünetek elkerülése érdekében a következők ajánlottak

  • Napi 5-6 kisebb étkezés, amitől nem tágul a gyomor, így csökken az étvágy és a gyomorsav. Fehérje gazdag étrend jótékony hatással van a záróizomra.
  • Zabkása. Zsírszegény és rostdús nyákos állagának köszönhetően bevonja a gyomor nyálkahártyáját. Így megvédi a gyomrot, a gyomorsav maró hatásától.
  • Barátkozzon meg új, egészséges nyersanyagokkal. Hajdina, amaránt, kardamom.
  • Cukormentes cukorka szopogatás segíti a nyálelválasztást. Ne legyen mentolos, mert az izgatja a gyomrot. Étkezés után egy pohár langyos víz hígítja a gyomorsavat.
  • Étkezés követő 2-3 órában ne feküdjön le.
  • Alváskor emeljük meg párnánkat, hogy a gyomorsav visszaáramlását akadályozzuk.
  • Kerüljük a szoros övet, étkezés utáni órákban ne végezzünk hajolással járó mozdulatokat.
  • A betegség orvosilag jól kezelhető, amihez szükséges az orvos utasításainak betartása, és a gyógyszerek pontos szedése.

A reflux tünetek elkerülése érdekében a következők nem ajánlottak

  • Zsíros étel, mert lazítja a záróizmot.
  • Citrom, paradicsom, koffein, csokoládé, alkohol, magas illóolajú fűszerek.
  • Szénsavas italok.
  • Fekve vagy görnyedt testtartásban való evés.
  • Túl forró vagy túl hideg ételek, italok fogyasztása.
  • Dohányzás.

Táplálkozási és életmód napló

Részletesen írjuk le, hogy a tünetek előtt mit ettünk. De azt is, hogy milyen ételek nem okoztak problémát. Így nem vonunk meg magunktól egy jó falatot sem. Feljegyzéseinket mutassuk meg orvosunknak.

Ajánlott és tilos élelmiszerek reflux étrendhez

Ajánlott italok a refluxétrendhez

Ajánlott: mentes ásványvíz, (alkalikus), 100% gyümölcs- és zöldségital, kofeinmentes gyümölcstea, rizses vagy tejes gyümölcsturmix, zöld, kamilla-, roiboostea.

Tiltott: alkohol, citrusos italok, paradicsomlé, szénsavaa italok, üres forró kávé, erős fekete tea.

Ajánlott tejtermékek a reflux étrendhez:

Ajánlott: 1,5 %-os tej, 10-12%-os tejföl, kefír, natúr probiotikus joghurt, sovány sajtok, 10%-os zsírtartalmú túró.

Nem ajánlott: fetasajt, juhtúró, zsíros sajt, camambert, juhsajt, ömlesztett sajt, zsíros tej, tejföl, tejszín.

Gabonafélék és a reflux

Ajánlott: búzacsíra (szárított), köles, hajdina, amaránt, barnarizs, pászka, buláta, kölesgolyó, teljes kiőrlésű kenyér és péksütemény, tészta.

Nem ajánlott: cukrozott, csokoládés, kakós müzli és gabonapehely, finomliszt, fényezett rizs, fehér kenyér, tojásos tészta.

Milyen zöldségeket ehet a refluxos beteg?

Ajánlott: brokkoli, sárgarépa, paraj, cukkini, mángold, zöldborsó, burgonya, édesburgonya, növényi csírák, vöröslencse, csicseriborsó, cékla, kelbimbó, sütőtök.

Nem ajánlott: Kelkáposzta, paradicsom (lé, mártás, leves).

Mivel ízesítsük ételeinket?

Ajánlott: cayenne bors, édes paprika, natúr nem sózott, olajos magok, tojás (zsír nélkül).

Nem ajánlott: chili, torma, csípős mustár, csípős fűszerpaprika, fekete bors, ecet, mentol, menta, fokhagyma, vöröshagyma,sótartalmú ételek, zsír.

Milyen gyümölcsöket ehet a refluxos beteg?

Ajánlott: áfonya, magnélküli szőlő, ananász (befőtt), alma, körte, avokádó, banán, erdei gyümölcs, cseresznye, házi lekvárok kevés cukorral, sárgabarack, őszibarack.

Nem ajánlott: citrom, grapefruit, meggy, narancs, savanyú alma, tömény cukros lekvárok.

Milyen húst ehet a refluxos beteg?

Ajánlott: baromfi sonka, pulyka sonka, busa, csirke-, pulyka bőr nélkül, halkonzerv olaj nélkül, sovány borjú, – marha.

Nem ajánlott: füstölt hús, kolbász, szalámi, párizsi, konzervek, szalonna, tepertő, zsíros húsok, virsli, krinolin, felvágottak, zsíros halak.

Édesség és a reflux

Ajánlott: barnacukor, gyümölcs joghurt, túrókrém, puding, natúr almaszirom, szárított gyümölcs chips, palacsinta, teljes kiőrlésű muffin, szítia.

Nem ajánlott: kandírozott gyümölcsök, csokoládé, friss meleg kelt tészta , lángos, fánk, hájas tészta.

Új élelmiszerek reflux étrendünkben

Hajdina – olyan, mint a rizs. Gazdag szénhidrátban, rostokban, B-vitaminban és antioxidánsokban.

Kardamom – indiai fűszernövény, édeskés, fűszeres íze, illata elsősorban édességek, mézeskalács, marcipán és likőrök ízesítésére jó.

Amaránt – gazdag fehérjeforrás, magas vas, cink és magnézium tartalma van. Finom köret vagy műzli készíthető belőle.

Alkalmazandó konyhai műveletek a reflux étrendben

  • Kerüljük a panírt, éa bő olajban sütést, mert az ilyen ételek megszívják magukat zsíradékkal.
  • Térjünk át a párolásra, grillezésre, alufóliában, sütőzacskóban sült ételekre.
  • Krémleveseket sűrítés nélkül vagy burgonyával sűrítve készítsük. Joghurtot, sovány tejfölt adhatunk hozzá. Kerüljük a rántást és a tejszínes habarást.
  • Finomliszt, fehér rizs, zsemle, zsemlemorzsa helyett durum liszttel készítsünk tölteléket. Rakott ételeket zöldségekkel, tojásfehérjével, zabpehellyel készítsük.
  • Fűszerezéskor használjunk zöld fűszereket (rozmaring, tárkony, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű), csökkentsük a bors, torma, mustár, csípős paprika, só használatát.
  • Zsírt egyáltalán ne használjunk!
  • Minimális cukor és méz jellemezze desszertjeinket.
Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close