nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Terhesség, szoptatás és ételérzékenység – tünetek anyukán és a kisbabán

5.1K
HASZNOS

A várandósság során rengeteg változáson megy keresztül a női szervezet. Megváltoznak a hormonszintek, fokozódik a pajzsmirigy működése, a vérképzés, a tápanyagok raktározása, hogy csak néhányat említsünk. Mindez rengeteg tünetet okoz (fejfájás, szédülékenység, émelygés, gyomorégés, fáradékonyság, ingerlékenység, szaporább pulzus, fokozott izzadás stb.), amely a normál terhesség természetes velejárója. Ezen felül az immunrendszerünk működése is megváltozik. Ez szükséges ahhoz, hogy az anya szervezete a számára részben idegen magzatot ne támadja meg. Ezek a változások azonban a kórokozókkal szembeni védekezőképességet is gyengítik, és az autoimmun betegségek lefolyására is hatással vannak, némelyik tüneteit csökkentik, egyesekét azonban felerősítik. Tekintettel arra, hogy az allergia is immunmediált folyamat, az immunrendszer kóros működésére vezethető vissza, a már meglévő tünetek felerősödhetnek, illetve új érzékenységek is megjelenhetnek.

Az ételallergia és az ételintolerancia között fontos különbséget tenni. Az allergiát könnyű beazonosítani, az étel elfogyasztása után azonnal jelentkező, heves tüneteket produkál. Az érzékenység azonban alattomos, elhúzódó, jellegtelen, de makacsul fennálló, az életminőséget jelentősen befolyásoló panaszokat okoz (pl. fogyás, hányinger, hányás, hasi fájdalom, székrekedés, puffadás, hasmenés, bőrtünetek, ekcéma, pattanások, ízületi panaszok, fejfájás, fáradékonyság, légszomj).

Amikor babát vártam, mindent a terhességre fogtam. Többek közt a puffadást, a székrekedést, az émelygést, a bőrproblémákat is. Aztán megszületett a kis tündérkém, a panaszaim azonban nem csökkentek, sőt, fokozódtak. A szoptatás alatt tejmentesen táplálkoztam, mert a kislányom arcán az anyatejbe kiválasztódott tehéntej-fehérjéktől kiütések jöttek ki és rengeteget bukott. Ez valamelyest az én panaszaimat is mérsékelte. Telt-múlt az idő, elérkeztünk a hozzátáplálás során a tejtermékek, majd a teljes tej bevezetéséhez. Eleinte semmilyen tünet nem jelentkezett, aztán a babánk karján egyre jobban látható és terjedő kiütés jelent meg, valamint roppant nehezen orvosolható székrekedéssel küzdöttünk. Utólag könnyű okosnak lenni, és egyértelműen visszavezetni a tüneteket a tejfogyasztásra, de tekintettel arra, hogy nem egy azonnali típusú allergiás reakcióról van szó, az étel elfogyasztása és a panaszok között akár napok is eltelhetnek. Addig már sok egyéb ételt is kap a gyermek, nehéz a pontos kiváltó okot megtalálni. Az ő kiütései mellett az én panaszaim is felerősödtek lassacskán, amint újra elkezdtem tejet fogyasztani. Ételérzékenységre gyanakodtam, de a hagyományos, ételallergia kimutatására szolgáló laborvizsgálatok nem jeleztek semmilyen eltérést, ezért végeztettem el egy ételintolerancia tesztet. Nekem a YorkTest-re esett a választásom. A Food&DrinkScan tesztet használtam, ami 158 élelmiszer összetevőre vizsgálta meg a reakciómat. Azért ezt választottam, mert megbízható, teljes képet ad az ételérzékenységről, továbbá praktikus, mert otthon is elvégezhető, így nem kellett a gyermekemnek pesztrát találnom. Egy pici szúrás az ujjbegyünkön, és kész is. Postán visszaküldtem a laborba a mintát, és 2 héten belül e-mailben meg is jött az eredmény, mely igazolta a sejtett tejfehérje-érzékenységet. Ezen felül tojás és élesztő intoleranciát is mutatott, mely magyarázatul szolgált arra, hogy magában a tejmentes étkezés miért nem segített. Sajnos kisgyermekeken (2 éves korig) ezek a vizsgálatok az immunrendszer fejlődése, alakulása miatt nem végezhetők el, így marad az ételmegvonásos tesztelés és diétás napló vezetése, de az én vizsgálati eredményeim jó támpontot adnak ahhoz, hogy gyermekemnél mire gyanakodjak. Részemről pedig most már csak egy dolog van hátra, az új étrendem kialakítása. A YorkTest-től ehhez is kaptam segítséget. Az e-mailben mellékeltek egy diétás tanácsadó füzetet, valamint felhívták a figyelmemet arra, mely ételek és italok tartalmaznak számomra kerülendő allergént. Az enyémhez hasonló panaszok esetén javaslom mindenkinek ennek az egyszerű és szakszerű tesztnek az elvégzését. Diétámmal a férjemet is új kihívások elé állítottam, nálunk ugyanis ő a „Chef a családban”.

Szeretettel: Dr. Orosz Tímea, belgyógyász

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close