nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Terhes étkezés – Babaséf

3.7K
HASZNOS

A legfontosabb, hogy mivel kell szembenézned. A terhesség első trimszter érzelmi ingadozásai és ezek csokoládéval való gyógykezelése értelemszerű lesz. Terhesség alatt mindig ennél, de közben hányingered is van. Máris elhíztam és nem fog szeretni a férjem! És még sorolhatnám, de leginkább azért izgulsz, hogy átlépd azt a határvonalat, amikortól már életképes magzatod van.

Séfként az a dolgom, hogy a lehető legoptimálisabban alakítsam ki a feleségem és a születendő manóka étrendjét. Az első és legfontosabb, hogy minőséget egyen. Ehet 7-8-szor is egy nap, de fontos, hogy az minőség legyen. Ne füstölt lazacra gondoljunk, bár az Omega-3 most is fontos. Hanem arra, hogy ne azt egye, ami épp a keze ügyébe akad, hanem az hogy a terhesség alatt olyan élelmiszerek kerüljenek az étrendbe, amik egyébként is hasznosak. Zöldség, gyümölcs, hús, hal, vitaminok, ásványi anyagok és mindezt tartósítószer mentesen.

Tudom, hogy ez a mai élelmiszeripari eljárások mellett sok kihívást jelent, de sok mindent ki tudunk zárni. Főleg azzal, hogy ételeinket friss alapanyagokból készítjük. Vagy törekszünk rá.

Zöldség és gyümölcs fogyasztás terhesség ideje alatt

  1. Tucat számra vesszük az almát, banánt, ananászt, fejes salátát, retket, hagymát. Ezt a későbbiekben is betartjuk, de mindig az éppen aktuális szezonoknak megfelelően vásárolunk zöldséget és gyümölcsöt. Mivel nagyon fontos a vízfogyasztás, javaslom, hogy a magas víztartalmúakat részesítsük előnyben. Fogyasztás előtt mossuk meg őket alaposan.
  2. Csírák – Egy kávéskanálnyi mennyiség napi szintű fogyasztása az ajánlott. A csírák élő tápanyagok, divatosabb néven szupertáplálékok. Olyan enzimeket tartalmaz, amik a szervezet számára esszenciálisak, de önmagától nem tudja ezeket előállítani. Ráadásul az első trimeszterben kialakuló gerinc és idegrendszer stabilizálásban alapvető a csírák fogyasztása.
  3. Tökmagolaj a terhesség e szakaszában a benne lévő F-vitamin komplex igen fontos, ami megakadályozhatja a spontán vetélést.
  4. Vitaminok – Az arany középút. Ha elegendő vitamint viszel be nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, húsokkal, akkor ne szedj hozzá multivitaminokat. A túl sok vitamin később problémákat okozhat, hiszen a megnövekedett vitaminszintet a baba születése után is tartanod kell. Ha ebben csökkenés fordul elő, az problémákat, betegségeket idézhet elő mindkettőtök szervezetében.

Hús fogyasztás terhesség ideje alatt

Nagyon fontos, hogy megfelelő proteinhez jussunk. Minden nap szerepelnie kell az étrendben húsnak. Erre leginkább azért van szükség, hogy az izmok el legyenek látva fehérjével. A szervezet számára az izmot lebontani a legegyszerűbb. Megfelelő izomzat nélkül a pocak „cipelése” komoly fájdalmakkal járhat, hiszen a terhelés az izmok helyett az ízületekre terelődik. Emellett a fontos és esszenciális aminosavak a kicsi számára is fontosak. A, D, E, K vitaminok legnagyobb mennyiségben a húsokban találhatók.

Fontos megjegyezni, hogy a húsokat a nehezen emészthető fehérjék közé soroljuk, ezért tartsunk mértéket a terhesség alatt. A zsírszegény húsokat könnyebben emésztjük meg mi is és a táplálás is könnyedebb lesz.

Ne lepődj meg azon, hogy a terhesség első felében nem bírod majd elviselni a hús szagát, ízét. Ez normális, nem vagy ezzel egyedül. Cseréld le a húst tápláló fehérjékre például hüvelyesekre. Vagy készíts olyan ételeket, amik nehezebb tejtermékekből és tojásból is készülnek.

Hal fogyasztás terhesség ideje alatt

Az egész terhesség alatt nagyon fontos, hogy nemcsak omega-3-hoz juss, hanem telítetlen zsírsavakhoz is. Az első hetekben a kialakuló magzat számára jelentenek fontos építőköveket a halban lévő ásványi anyagok. Fontos, hogy a folyami halakat részesíts előnyben, mert a tengeri halak tartalmazhatnak higanyt.

A halfogyasztás alapvetően mindenki számára fontos. Terhesség, szoptatás alatt is fontos, de a hozzátáplálásban és a bébi ételekben is fontos hozzávaló. A halnak jelentős szerepe van az agyműködés kialakulásában.

Szénhidrát fogyasztás terhesség ideje alatt

A végére a legproblémásabb. Az első trimeszterben 150 kalóriával együnk többet. Ez a mennyiség kb. 3 körtével, vagy 1,5 banánnal több. Ha hízékonyak vagyunk, akkor feltétlenül kerüljük a burgonyát, a rizst, a fehér lisztből készült magas szénhidráttartalmú ételeket. Kenyérből rozsosat fogyasszunk, és maximum napi 180 gramm szénhidrátot vigyünk be. Cukorból is a gyümölcscukrot részesítsük előnyben, ezért együnk sok gyümölcsöt. Hányinger ellen jól bevált nálunk a korpás keksz.

Talán még nem tudod, de a terhesség alatt felszedett kilók adják az anyatej kalóriatartalmának mintegy harmadát. A tejtermelés sok energiát emészt fel, ezért napi plusz 500 kalória fogyasztása javasolt szoptatás alatt, aminek 20 gramm legyen a fehérjetartalma. Ez fedezi a tejtermeléshez szükséges energia maradék kétharmadát.

Tartósítószer és vegyszerek bevitele terhesség ideje alatt

Senki nem szeretné, ha a gyermekünk szervezetében már a megszületés pillanatában egy kis mennyiségű tartósítószer keringene. Az egészséges belső szervek miatt kerüljünk minden olyan élelmiszert, amikbe E-betűsök vagy ipari vegyszerek kerülnek. Ez a szabály a további trimeszterekben is alaptörvény lesz. Gondoljunk bele, hogy az Ő szervezete nem képes ezeket megemészteni és csak terhelnénk vele az anyagcserét.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close