nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Amit a sóról tudni érdemes

3.2K
HASZNOS
Az utóbbi időkben egyre többet foglalkozik a média azzal, hogy túl sok sót fogyasztunk. Az ajánlott 2-5 gramm/nap 3-4 szeresét is képesek vagyunk elfogyasztani. A só fogyasztás közel áll a szenvedély betegséghez, hiszen először csak a vasárnapi húslevest sózzuk meg, majd szépen lassan minden fogást. Fokozatosan a rabjaivá válunk a só ízének, és a só okozta öröm érzethez. Hasonlóan, mint a cukornál, vagy a csokoládéhoz. Mielőtt azzal foglalkozunk, hogy mit tegyünk ellene, pár adalék a mai kor szellemében.

Nem tudom tudták-e hogy Google-ben a „só fogyasztás veszélyeire” mindösszesen 1500 találat van. A „só fogyasztás csökkentése” szavakra 4500. A „só fogyasztás vérnyomás” szavakra pedig majd 10 000 bejegyzés érkezik. Ezeket a bejegyzéseket azonban naponta csak kb. 100 ember olvassa el. Ez elgondolkodtató. Ennyire kevés helyen van Internet? Vagy egyszerűen nem érdekli az embereket?

A só fogyasztás veszélyei ugyanis 2,5 millió embert érintenek Magyarországon. A magas só fogyasztással már egészen kis gyermekkortól számolnunk kell. A chips, a sós perec, a ropi korlátok nélküli evése ahhoz vezetnek, hogy a kamaszkorra mindent csak sósan fog szeretni. A vajas kenyérre ipari sóval tartósított felvágott kerül, ami mellé sózott paprikát vagy paradicsomot esznek, egy szelet sajttal, ami szintén sós.

Idézet egy mai hatodikos kémia könyvből

„A nátrium-klorid az emberi szervezetben sok biokémiai folyamat szabályozója és elindítója is. Befolyásolja az édes íz érzetét, gyengíti a keserű és a savanyú íz érzetét. A túl sok NaCl rendszeres fogyasztása szív-érrendszeri betegségek vagy akár a gyomorrák kockázati tényezője is lehet. A túlzott konyhasó-fogyasztást régen kapcsolatba hozták a magas vérnyomás kialakulásával, de a legújabb tanulmányok szerint csak a hipertóniában (magas vérnyomásban) szenvedők és a túlsúlyosak esetében javasolt a konyhasó bevitelének a korlátozása. A tudományos kutatások alapján készült statisztikák azt mutatják, hogy a bevitt
sómennyiség és a vérnyomás között csak a népesség 15 %-a esetében van összefüggés.”

Számolnunk kell a rejtett sóval is. Több tartósított készételben, konzervekben az említett felvágottakban, füstölt árukban, sajtban, fűszerekben, zöldséglevekben, a kenyérben is van só. Ha tudatosan szeretnénk táplálkozni és odafigyelni a bevitt sóra, akkor számoljunk ezzel is, és tájékozódjunk az egyes élelmiszerek sótartalmáról.

A direkt sózás rosszabb, mint a sóval főzés?

Igen! A direkt sózás az, amikor egy amúgy is sós ételt tálalás után megsózunk. A magas só bevitel okozta magas vérnyomás, az érrendszeri megbetegedések szinte a küszöbön várnak az ilyen só-függőkre. Nagyon nagy szerepe lenne a családnak abban, hogy közösen csökkentik a só bevitelüket. Változtatnak az ételkészítési szokásukon. Időt szánnak arra, hogy a főzéshez használt nyersanyagok eredeti ízét megőrizve táplálkoznak. A sót helyettesítik sós élelmiszerekkel és több receptjüket is újragondolják. A Chef a családban weboldalon számtalan példát találnak erre. Valamint arra is, hogy átvegyenek egy olyan főzési szemléletet, ami a frissességen alapszik, és a telt egyszerű ízeken. A só és a bors nem fűszer. Hiába szórják két marékkal a sztárséfek, akkor sem az.

Melyik só a jó só?

Az utóbbi években újra népszerű a parajdi só. Az Erdélyből származó kősó 84 ásványi anyagot tartalmaz. Hasznosabb a szervezetnek, és lágyabb íze van, mint a konyhasónak. Nagy szemcsemérete miatt lassan oldódik, ezért tanácsos ezt az időt megvárni kóstolás, újrasózás előtt.

A tengeri só szárítás után kerül a piacra, majd finomítják, és ez alatt veszíti el ásványos tulajdonságait. A tengeri só esetében is fontos, hogy csak nagy szemű kiszerelésben vásároljuk.

A nátrium és az egészség

A csökkentett nátriumtartalmú só lehet ellenség is, ezért használata előtt konzultáljunk házi orvosunkkal. Erősen javasolt, hogy mielőtt drasztikus lépést tennénk a só megvonás irányába végeztessünk el laborvizsgálatot. Ha túl magas a nátriumszintünk, akkor van értelme csökkenteni – nem megvonni – a sót.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close