nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Étkezési tippek vashiányosoknak és sielőknek

1.8K
HASZNOS

Milyen hatással van a szervezetünkre az oxigénben szegényebb levegő?

Fokozza a szervezetben a vérképző hormon termelődését. Ez a hormon a vesében termelődik. Ezáltal a csontvelő több oxigénszállításra képes vörösvértestet fog termelni. Ehhez szükségünk van B12 vitaminra és Vasra. A vas felszívódásához C vitaminra is szükségünk van. nNők számára különösen fontos a Vas bevitele.

A szívizom működéshez Magnéziumra és Káliumra is szükségünk van. (vesebetegek kerüljék a Káliumot tartalmazó élelmiszereket).

Főbb források:

  • B12 : hús, szárnyasok, tojás, hal, tejtermékek.
  • C-vitamin: csipkebogyó, zöldpaprika, fekete ribizli, kiwi, citrom, narancs, káposzta, alma, brokkoli, burgonya.
  • Vas: csipkebogyó, sóska, spenót, borsó, lencse, petrezselyem, brokkoli, cékla, burgonya, retek, vargánya, mák, dió, libahús, máj, tojás, újhagyma.
  • Magnézium: tej, mogyoró, banán, kagyló, kesudió, tökmag, búzacsíra, csokoládé.
  • Kálium: csirke, füstölt sonka, szardínia, dió, mák, földimogyoró, vargánya, banán, búzakorpa, zabpehely, petrezselyem zöld, sárgaborsó, lencse, szója, paradicsom.

A fentiek figyelembe vételével összeállítottam egy heti menüt. Igyekeztem apartman barát lenni.

Reggeli fogásokhoz saját prémium felvágottjaimat is ajánlom előre bekészítve. Hacsak lehet ne együk magunkat degeszre, teli hassal nehezebben mozgunk. Étkezéskor osszuk ketté a tányérunkat, egyik oldalon kalória, a másikon rost legyen.

Pályára vigyünk magunkkal müzli szeletet, zabszeletet, csokoládét, gyümölcsöt, laposüvegben védőitalt. Ajánljuk, hogy napközben kétszer-háromszor állj meg tízóraizni vagy uzsonnázni. Ha nagyon éhezünk akkor maximum egy pár virslinek megfelelő kalóriát vigyünk be. A visrli pedig legyen Frankfurter, ha már Ausztriában vagyunk, de egy könnyű tészta Olaszban is tökéletes lehet.

A heti étrendet nagyban befolyásolja az otthonról hozott harapnivalók mennyisége. Ha ez elfogyott jöhet a főzőcske!

  • Szombat vacsora: sült kolbász párolt káposztával.
  • Vasárnap reggeli: főtt tojás, főtt sonka, barna kenyér, savanyú káposzta.
  • Vasárnap vacsora: otthonról hozott hideg sült, gyümölcs.
  • Hétfő reggeli: barna kenyér csipkelekvárral (egy üveggel tegyünk a zsákba), citromos tea.
  • Hétfő vacsora: héjában sült burgonya, lilahagyma saláta petrezselyemmel.
  • Kedd reggeli: szalonnás rántotta, paradicsom vagy savanyúság, narancslé.
  • Kedd vacsora: paprikás krumpli, kovászos uborka, barna kenyér.
  • Szerda reggeli: bundás kenyér tejföllel / csipkelekváros kenyér, citromos tea.
  • Szerda vacsora: kolbászos lecsó.
  • Csütörtök reggeli: hideg halkrém, barna kenyér, alma, banán, narancslé.
  • Csütörtök vacsora: lencsefőzelék virslivel.
  • Péntek reggeli: tejbegríz (kakaó, fahéj, porcukor), citromos tea.
  • Péntek búcsú vacsora: sajtos-tejfölös-túrós-kapros tészta, pirított szalonnával.
  • Szombat reggeli: minden ami előző napról megmaradt tedd be két szelet barna kenyér közé.

Az elkészíthető ételek sora a lehetőségektől és a vállalkozó kedvtől is függ. Kutassuk fel a legjobb beszerző forrásokat.

További ötletek:

  • hagyma leves, tárkonyos gomba leves, párolt zöldség füstölt hallal, zöldséges rizottó sajttal, tészták különböző feltétekkel (tejszínes sonkás, bolognai, diós), melegszendvicsek.
  • az esti bulik előtt vagy közben fordítsunk kellő figyelmet az éttermek étlepjára, és pár alkalommal kóstoljuk meg a helyi finomságokat.
Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close