nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Alap konyhai gépek

581
HASZNOS
Alap konyhai gépek: Turmixgép, botmixer, daráló, kutter, kenyérpirító, mikrohullámú sütő, motoros habverő, páraelszívó, ezek szinte minden háztartásban megtalálhatóak.

Turmixgép

A nevében is benne van, hogy turmixok, gyümölcs turmixok, koktélok, töltelékek készítésére alkalmas. Típusai közül sok alkalmas darabolásra is. Takarítása minden használat után kötelező. Fontos, hogy csak az étellel szennyezett részeket kell elmosni.

Botmixer

A fenti kicsinyített változata. A hozzá adott speciális edényben tojást verhetsz fel, pépé darálhatsz bármilyen előre darabolt zöldséget vagy gyümölcsöt, vajat habosíthatsz, stb. Takarítása egyszerű: középen ketté kell csavarni és csak a vágó fejet kell elmosni.
Mielőtt rátérünk a következőre lényeges, hogy soha ne érje víz a motorokat! Óvatosan mosd el a pengéket, nehogy megvágd magad!

Daráló vagy kutter a kettő nagyon hasonlít egymásra

Funkciója ugyanaz, egy dupla penge magas fordulaton porít, vagy szinte péppé vág. A különbség csak annyi, hogy a daráló általában a turmixgép motorját használja és mélyebb a belseje. Kristálycukorból csinál porcukrot, csonthéjasok (dió, mandula), mák darálására alkalmas. A művelet addig tart, amíg el nem éred a kívánt eredményt. Fontos, hogy őrlés közben ne nyisd ki! Ez az eddig említettek mindegyikére is vonatkozik!

A kutter vagy más néven gyorsdarálónak, aprítónak saját motorja van, kapcsoló nélküli (a legtöbb), mert úgy tervezték, hogy a fedő lenyomásával kezdődjön meg a darálás. Takarítás egyszerű: a kést le lehet húzni a tengelyről, majd utána az őrlemény tálkáját kiemelve, gyorsan elöblíthetjük azt.
Kapacitása kisebb, de felvágottak például sonkapép, tojás dara, keményebb sajt, fűszerek őrlésére kiválóan alkalmas. Ezek a konyhai gépek, nem helyettesítik a kés használatát.

Ha megtanultál bánni a késsel, utána majd vághatsz géppel is! A konyhai gépek nagy mennyiségek esetén segíthetik a munkádat, de a kézi munkát ne próbáld meg rájuk átruházni!

Motoros habverő

Krémek, hideg mártások, tojáshab, tejszín, fűszervaj, palacsintatészta stb készítésére használjuk. A konyha és a háziasszony nagy segítsége. Ha multifunkciós készüléked van, akkor több fejet is kaptál hozzá. Nagy valószínűséggel egy pár dagasztó fejet, ami lazább tészták kidolgozásához nagy segítség.

Használata közben a következőre figyelj:

  • Még véletlenül se nyúlj más eszközzel a forgó alkatrészek útjába. Rakd egy tálba az összetevőket és utána kezd el keverni, ha valamelyikből újabb adag kell inkább állíts meg a gépet. A gyakorlottak már közben is tudnak adagolni.
  • Figyelj oda, hogy minden ami a tálban van fel legyen használva. Például, ha palacsintatésztát készítesz, a liszt egy részét a habverő szele az edény falára hajtja. Folyamatos keverés közben döntsd meg a tálat és itasd fel a felvert tojással a kívül rekedt anyagokat.
  • Takarításakor csak a forgó alkatrészeket kell kivenni a gépből, nem az egészet kell víz alá tenni.
  • Minden elektromos eszköznél érvényes és a legfontosabb, hogy még véletlenül se legyenek áram alatt takarítás közben. A kutter pengéje a legkisebb nyomásra is elindul, a habverő gyorsan forgó alkatrésze mind-mind veszélyforrás, ami áramtalanítással elkerülhető.

Páraelszívó

Két típusa van, a filteres és a saját kürtővel rendelkező. Lakás-, és házfüggő, hogy kinek milyen van. A filtert havonta ellenőrizd és meleg mosószeres vízzel mosd át. Másik ötletként egy vízzel teli tepsiben vagy fayékban főzd ki. A kürtőben összegyűlő zsír eltávolítása nagyon nehézkes, de már vannak erre alkalmas vegyszerek. A rendszerbe történő bepermetezés után, a feloldott szennyeződést meleg vízzel ki kell mosni. Sok étteremnél ezt a kürtőt, „L” alakúra készítik. A kivezető csatorna, 5-15 fokban van döntve, így a zsiradék kifolyik és takarításkor is könnyebben távozik a vegyszeres víz.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close