nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Konyhai szótár

1K
HASZNOS

Ebben cikkben összegyűjtöttem nektek azokat az alapfogalmakat, amelyekkel jó hogy ha tisztában vagytok.

Alaplé

Vagdalékokból, húsos csontokból készített enyhén sós fűszeres főzet (egész bors, lestyán, kakukkfű, petrezselyem, egész hagyma, sárgarépa), amit víz helyett használunk az ételek készítésénél. Mondhatjuk folyékony fűszer. A gyakorlatban csak azok készítenek otthon ilyet, akik nagyon sokat főznek otthon és tudatosan használják fel a konyhai “maradékokat”. Sokan ellenzik a leveskockából készült alaplevet, pedig némely városban még mindig jobb, mint a csapból kifolyó klóros vízzel főzni.

Al dente

Olasz kifejezés, roppanósra főtt. Zöldségek esetében alapvető irány. Tészták és risotto-knál már ízlés kérdése. A magam részéről a tészta és a risotto, a fő hozzávalóról szól (tészta, rizs). Finomabb, ha roppanósabb, ne a fűszer vagy a mártás legyen az alap íz.

Au gratin

Francia kifejezés, amikor kenyérmorzsával vagy reszelt sajttal szórjuk meg az ételt, és forró sütőben megbarnítjuk.

Bardírozás

Szalonna lapokkal történő burkolás

Barnítás

A kívánt árnyalat elérése sütéssel vagy pirítással.

Bő zsiradékban sütés

Az étel szinte lebeg az olajban és úgy sütjük. (Rántva sütés) Ellentéte a kevés zsiradékban pl.: palacsinták készítésekor.

Bundázás

Lásd a húsoknál.

Consommé

Erőleves (ejtsd:konszomé)

Csontozás

Lásd a húsoknál.

Csökkentés

Folyadék elforralása magas hőn a kívánt sűrűségig.

Előfőzés

Igazság szerint belsőségek pl.: pacal fertőtlenítésekor használjuk, vagy nehezen puhuló húsokat sütés előtt fűszeres vízben előfőzzük. Például pulyka-, liba,- kacsacomb.

Forrázás

Az ételt kissé sós vagy fűszeres vízben pár percig a forrásban lévő vízbe tesszük. Segíti a hámozást és erősítheti a színt.

Fölözés

Leszedjük a zsírt (textillel, papírral) vagy habot (kanállal).

Fűszerzacskó

Tüllzacskóba tesszük a fűszernövényeket és összekötjük a száját, főzés után egyben el tudjuk távolítani az ételből.

Fűszervaj

Vajat, citromlevet, sót, fehér borsot, apróra vágott zöldpetrezselyemmel habosra keverjük. Habzsák, csillagcsővel formázzuk, majd felhasználásig hűtőben tároljuk. Javaslatom: fogások előtt, közben, sült húsokra téve vagy meleg tészta salátába keverve tálalás előtt is elképzelhető. Nem is gondolnánk, hogy milyen sokféleképpen lehet ízesíteni a vajat. Szobahőmérsékleten habverővel lazítsuk fel, majd porított fűszerrel, zúzott fokhagymával, apróra vágott zöldfűszerekkel dúsítva, bármikor fejedelmi szendvics vajat készíthetünk. A magam részéről a vaj alapú konyhában hiszek, pároláskor kifejezetten “főzővajat” (cooking butter) használok, étkezéskor pedig az imént említett fűszerezett vagy natúr teavajat fogyasztom.

Habarás

Lisztet vízzel, tejföllel, vagy tejszínnel elkeverünk, majd szűrőn át a sűrítendő ételhez adjuk. Forralás közben állandó keverés mellett éri el hatását.
3 liter folyadék sűrítéséhez, 2 dl tejfölt és 1 evőkanálnyi lisztet számoljunk. Fontos, hogy a szilárd hozzávalók nem számítanak bele a 3 liter folyadékba.
Hirtelen sütés: az ételt olajban, vajon vagy a kettő keverékében megsütjük, míg kérget nem kap, de folyadékot nem veszít.

Julienne

Gyufaszál vékonyra vágva.

Karamellizál

Vajat és cukrot addig pirítunk, míg megolvad és arany barna színt nem kap.

Kocka

Szabályos kocka formára vágva.

Kötözés

Göngyölt húst vagy zöldséget zsineggel vagy tűvel (Tűzés) rögzítünk.

Crouton (kruton)

Különböző formára vágott, héjazott kenyérszelet, melyet a sült hús, bélszín alá tesznek tálaláskor, hogy felitassa a szaftot.

Lassú tűzőn

Éppen forráspontig hevítjük, és azon főzzük.

Legírozás

Tojássárgáját tejszínnel keverjük el, majd adunk hozzá egy keveset a levesből, aztán az egészet a többi leveshez adjuk, majd lezárjuk. Tilos tovább forralni! Ezt az eljárást krémleveseknél végezzük el, ami után montírozzuk is az ételt.

Lisztben forgatás

Fűszerezett lisztben forgatjuk meg sütés előtt. (Natúron sütés)

Lisztszórás vagy staubolás

Ha leves sűrítése a cél, akkor mindenképpen használj szitát vagy szűrőt. A lényeg, hogy ne kerüljön egy helyre nagyobb mennyiség, mert könnyen becsomósodhat. Pörkölt esetén a zsírt kötjük meg, így nem fog zsírban úszni a szaft. Raguknál is hatékony módszer.

Montírozás

A legírozott levesekbe szoktunk vajdarabkákat dobni és ezzel dúsítjuk az ételt. A lisztel sűrített ételeknél jellemző, hogy lehűléskor a teteje megszilárdul, „bebőrösödik”. Ha pár vajdarabot dobsz, a tetejére ezzel az eljárással ezt elkerülheted.

Pácolás

Lásd a húsoknál.

Pecsenyelé

Hús vagy hal alatt maradt folyadék (lé) sütés után. Kevés vízzel vagy alaplével és paradicsompürével beforraljuk (Csökkentjük). Második esetben a léből mártást készítünk.

Pirítás

Magas hőmérsékleten, rövid ideig történő hőkezelés. A kialakult kéreg megőrzi a víztartalmat.

Rántás

Liszt és vaj keveréke, amit közepes lángon pirítunk a kívánt színre, sűrítésre használjuk. Linzer tészta állagú.
2 liter folyadékhoz: 4 dkg zsír vagy vaj, 2 dkg liszt. Vagy 3 evőkanál olajhoz, 2 dkg liszt.
Sütés: serpenyőben, lapon, grillen, sütőben (csőben) történő tartós hőkezelés, a kívánt állagúra, színre vagy az előírt időtartamig és hőfokon.

Sűrítés

A folyadékot sűríthetjük felvert tojással, rántással, lisztszórással, keményítővel, állandó keverés mellett.

Tokány

Kisujjnyi csíkokra vágott húsból készül

Töltés

Lásd húsoknál.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close