Önmagában a gabonára lehetünk allergiásak is, de nm vezet minden esetben gluténérzékenységhez. Az allergiás tüneteket szigorú diétával meg lehet szüntetni.
A gluténérzékenységnek 40%-ban nincsenek bélrendszeri, gyomor bántalmi tünetei, bőrkiütések, vérszegénység, csontritkulás, ízületi panaszok képében is megbújhat.
A fentebb felsorolt gabonafélék még a legkisebb mennyiség sem fogyaszthatók. Vásárláskor tehát fokozottan oda kell figyelni az élelmiszerek összetevőire. A lisztérzékenyek részére készült élelmiszereken fel van tüntetve, „gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek, cöliákiások is fogyaszthatják” felirat vagy egy áthúzott búzakalász ábrája.
A következő szabályok betartását javasoljuk tápanyag-csoportonként.
Kenyérfélék, péksütemények: a búza, rozs, zab, árpa alapú kenyerek, péksütemények, kekszek, aprósütemények, tészták, rágcsálnivalók tiltottak.
Fogyaszthatóak: rizs, kukorica, burgonya, szója, sárgaborsó alapú lisztekből készült élelmiszerek, félkész, gliadinmentes kenyérporokból, süteményporokból készült ételek.
Gluténmentes – Gliadinmentes étrendben fogyasztható ételek
Gabonafélék és készítmények, kenyerek, tészták, sütemények
- A búza, – árpa, – rozs, – zabliszt, pehely helyett a kukorica, rizs, sárgaborsó, a szója, burgonya, illetve a belőlük készült liszt, pehely, keményítő ajánlott.
- A lisztek közül a magas kalcium tartalmú szójaliszt különösen javasolt – csak 6 év felett.
- Az un. Pszeudocereáliákhoz (álgabona) tartozó hazánkban kevéssé elterjedt növények – a köles, a hajdina, az amarant, valamint a quinoa – ajánlhatók mint alapanyag, de a belőlük készült termékek esetén meg kell győződni arról, hogy valóban gluténmentes.
- Gluténmentes, gliadinmentes kenyérporok.
- Sütőpor nem használható.
- Müzlifélék közül csak garantáltan gluténmentes rizs és/vagy kukoricapelyhek fogyaszthatók.
Ehet húst a gluténérzékeny?
A húsfélék bármelyike megengedett; sertés, szárnyas, marha, hal, vad fogyasztható. A húskészítményekben – vagdalthús, májkrém tartalmaznak glutént, ezért csak házilag előállítottak fogyaszthatóak.
Mennyi tojást ehet a gluténérzékeny?
Szabadon fogyasztható, de a heti 4 darab az ajánlott.
Milyen zöldséget, gyümölcsöt vihetünk az étrendbe?
- Naponta többször ajánlott, a friss és gyorsfogyasztott bármelyike fogyasztható.
- A gyorsfagyasztott burgonya glutént tartalmazhat, ezért nem ajánlott.
- A gyümölcsök közül az import zöld alma gluténes bevonatot tartalmaz, ezért tilos.
Hüvelyesek, diófélék olajos magvak a gluténmentes étrendben.
- Értékes tápanyagtartalmuk miatt is ajánlottak a hüvelyesek – bab, borsó, lencse, szója és készítmények-, a diófélék és olajos magvak.
- A feldolgozott szójatermék (liszt, pehely, tofu, szójacsíra, szójajoghurt) csak 6 éves kor felett adható allergiát kiváltható hatása miatt.
Mennyi zsírt ehetek, ha gluténérzékeny vagyok?
- A növényi zsiradékok ajánlottak, de fogyaszthat állati eredetű zsiradékok is kisebb mennyiségben.
- Egyes füstölt húsok és szalonnák pácolásánál előfordulhat gluténtartalmú anyag.
Vannak gluténmentes fűszerek?
- A száraz és friss fűszernövények gluténmentesek.
- A fűszerkeverékek, levesporok, leveskockák, ételízesítők, majonéz, ketchup, mustár többsége valamilyen formában tartalmaz glutént. Csak azok fogyaszthatóak, amelyek gluténmentességét a gyártó garantálja.
Mit és mennyit ihatok gluténmentes étrendben?
- Fogyasztható víz, ásványvíz, tea, rostos gyümölcslevek.
- Kerülendő az instant kakaó, instant tea, és a pótkávé, ha nincs gluténmentes garantáltsága.
- Alkoholos italok közül gluténmentes a bor, a kukorica sör, valódi gyümölcspálinka.
- Glutént tartalmaz a gabonából, erjesztéssel készült whisky, vodka, sör, gabonapálinka.
Milyen étrendkiegészítőt, vitamint szedhetek?
Fogyasztásuk előtt meg kell győződni a gluténmentességről.
Tilos a gluténmentes étrendben!
- Búza, tönkölybúza, tritikálé és a belőle készült liszt, egyéb készítmény, búzadara, búzapehely, búzacsíra, búzakorpa, búzakeményítő.
- Zabpehely, zabkorpa, zabliszt.
- Árpapehely, árpaliszt, malátacukor, malátakávé, pótkávé.
- Rozsliszt, rozspehely, rozskenyér.
- Nem gluténmentes cukorkák, rágógumik.
Gluténmentes ételek készítésére vonatkozó szabályok
- A főzés során biztosítani kell a külön edényt, eszközt, amit csak gluténérzékeny beteg ételeinek elkészítéséhez használunk, hogy még véletlenül se maradjon glutén az eszközökön.
- Célszerű ezeket az eszközöket jól látható módon megjelölni, külön tárolni, és külön is mosogatni.
- Ezért lehetőleg egyszerre egy helyen ne főzzük gluténmentes ételt és normál összetételűt.
- sütemények tésztájának készítésekor külön nyújtódeszkát és sodrófát használjunk.
- Eltérő sütési idők: kenyér – 220°C-on kb. 45 perc; piskóta 160°C-on kb. 25 perc.
Forrás: Szent Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, Diagnosztikai Osztály
Konzultáns: Dr. Orosz Tímea Skarleth, belgyógyász szakorvos