Tengeri halak grillezve, céklás-tökmagos bulgurral
A hétvégén napos idő lesz, így itt az ideje egy kis kerti grillezésnek. A nehéz húsok helyett, könnyedebb falatokra vágytunk. Ropogósra sült halra és színpompás falatokra.
Hozzávalók
- 1 db tengeri durbincs
- 1 db tengeri sügér
- lime, só
- 200 g bulgur
- 500 g alaplé vagy víz
- 1 kávéskanál só
- 3 db kisebb (sonka) hagyma
- 1 db nagy cékla
- olíva olaj, só
- 1 csokor petrezselyem
- 100-125 g spenót
- 3 evőkanál Pepo Papa tökmag (pirított)
- vaj, friss kakukkfű
Hogyan készül?
- Először is a halakat 4 milliméterenként beirdaljuk, majd lime levét csepegtetjük rá és alaposan besózzuk kívül-belül. Amíg dolgozik a só, addig befűtjük a grillt.
- A céklát vágjuk cikkekre, tegyük alufóliába, locsoljuk meg olívaolajjal, majd sózzuk meg. Becsomagolva tegyük sütőtálba és 200°C-on süssük puhára. (kb. 30 perc) Ha a kés átszalad rajta, akkor csomagoljuk ki és hagyjuk lehűlni. Ezután tudjuk csak a kés tompa oldalával finoman lehúzni róla a héját.
- A bulgurt mérjük egy fazékba, öntsük rá a folyadékot, tegyük bele a megtisztított és felezett hagymákat, sózzuk és fedő alatt kezdjük el főzni. Először a legmagasabb fokozaton kezdjük, majd amint elkezd forrni a víz vegyük le a harmadára és kb. 10 percig főzzük. Fedő alatt hagyjuk egészen tálalásig.
- Ha a grill már beizzott (190-200°C) a halakat húzzuk nyársra. A faszenet húzzuk a grill két oldalába, hogy középen ne legyen parázs a halacskák alatt (indirekt sütési módban). Az üres sávba tegyünk be egy kis méretű alutálcát vagy fóliacsíkot, ami felfogja a lecsepegő szaftot. Kezdjük el sütni a halakat. Nagyon fontos, hogy ne legyen a parázs felett a hal, hanem legalább 2 centiméterre a parázs szélétől. Ha láthatóan elkezd sülni, akkor fordítsunk rajta, hogy másik oldal is megsüljön. Lezárt fedél alatt süssük tovább.(!) Határozottan sültnek kell lennie a halnak, akkor lesz olyan ropogós és ízletes, mintha grillcsirkét ennénk. Akinek van otthon füstölő fája, az a végén fokozza vele az ízeket és a színeket.
- A főtt bulgurt tegyük egy keverőtálba. A céklát kockázzuk fel, a petrezselymet vágjuk apróra. A spenótot 2 evőkanál vajon pillanatok alatt fonnyasszuk meg. Még üde zöld színében adjuk a bulgurhoz és keverjük össze az egészet a tálban.
Jegyzet
Tálaláskor a ropogósra sült halakat végül kakukkfüves olvasztott vajjal kenjük át és tegyük a köretre. Szórjunk pár pirított tökmagot is mellé.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.