nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Édesburgonyás brownie

2K

Édesburgonyás brownie

Alapvetően ez egy nagyon egyszerű süti. Nagyon-nagyon laktató és tömény is, de éppen ezért szeretjük, mert egy falatban nagyon sok íz és mélységesen sötét csoki íze van. Próbáljátok ki.

Hozzávalók

Édesburgonya püré

  • 500 g édesburgonya
  • 50 g vaj
  • 150 g vegaföl/görög joghurt
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 db lime leve
  • olaj és só (sütés előtt)

Brownie

  • 280 g édesburgonya püré
  • 80 g mogyoróvaj
  • 100 g vaj
  • 200 g barna cukor
  • 80 g kókuszvirág cukor (lehet ez is barna, ha nincs)
  • 90 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 4 g
  • 100 g étcsokoládé

Dekor

  • pekándió, tökmag, áfonya, csoki reszelék

Hogyan készül?

  • Kapcsoljuk be a sütőt grill módba és állítsuk 220°C-ra. A meghámozott édesburgonyát vágjuk nagyobb darabokra és tegyük sütőpapírozott tepsibe. Locsoljuk meg olajjal és sózzuk meg. Süssük aranybarnára és késsel ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  • Tegyük turmixgépbe a joghurtot a vajat, majd a lehűlt édesburgonyát. Nem kell hidegre tenni, elég ha már meg tudjuk fogni akár kézzel is. Kezdjük el turmixolni, majd adjuk hozzá a lime levét, a sót és a fahéjat. Időnként keverjük át. Ha nehezen megy a turmixolás, akkor kis adagokban adjunk hozzá joghurtot vagy tejet. A legfontosabb, hogy megőrizzük krémes állagát. Érezzük benne a lime savasságát és a fahéj is megjelenjen. De NE tolakodjon.
  • OK, kapcsoljuk át a sütőt 180 °C-ra alsó-felő sütésre.
  • Egy tálba tegyük az édesburgonya püré felét, majd jöhet minden hozzávaló a brownie-hoz. A csokit késsel vágjuk kávészem méretűre és keverjük a masszába. Olvasható a listában a kókuszvirág cukor. Sokkal erőtelejesebb íze van, mint a barna cukornak. Utóbbi sajna egyre gyengébb, a másik sajnálatos tény, hogy a kókuszvirág cukor 10x annyiba kerül. Ha nem sütünk vele sokszor a kulináris élmény miatt érdemes azért beruházni. Csomagolásmentes boltokban, drogériákban kapható.
  • Ha minden alaposan elvan keverve, akkor egy magas falú tepsit/sütőedényt béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a masszát és egyengessük el benne. Süssük 35-40 percig. (Én feles GN tepsiben sütöttem és a végén hőlégkeveréssel még ropogósabbá tettem a felszínét.)
  • Emeljük ki a browniet és hagyjuk hűlni. Na ezt nem várta a meg a család, úgyhogy langyosan már rákentem az édesburgonya püré másik felét. Egy kis fazékban pici vízzel és cukorral forraltam egyet az áfonyán. Rákanalaztam az édesburgonya püré tetejére és rátettem a pirított pekándiót és a tökmagot. Végül késsel egy másik tábla csokiról kapartam rá forgácsot.

Jegyzet

Tipp: csak tisztán mogyoróvajjal még finomabb.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Desszert
Keresőszó: brownie, édesburgonya
brownie by stiller tamás

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelea forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close