Édesburgonyás brownie
Alapvetően ez egy nagyon egyszerű süti. Nagyon-nagyon laktató és tömény is, de éppen ezért szeretjük, mert egy falatban nagyon sok íz és mélységesen sötét csoki íze van. Próbáljátok ki.
Hozzávalók
Édesburgonya püré
- 500 g édesburgonya
- 50 g vaj
- 150 g vegaföl/görög joghurt
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 db lime leve
- olaj és só (sütés előtt)
Brownie
- 280 g édesburgonya püré
- 80 g mogyoróvaj
- 100 g vaj
- 200 g barna cukor
- 80 g kókuszvirág cukor (lehet ez is barna, ha nincs)
- 90 g finomliszt
- 1 tasak sütőpor
- 4 g só
- 100 g étcsokoládé
Dekor
- pekándió, tökmag, áfonya, csoki reszelék
Hogyan készül?
- Kapcsoljuk be a sütőt grill módba és állítsuk 220°C-ra. A meghámozott édesburgonyát vágjuk nagyobb darabokra és tegyük sütőpapírozott tepsibe. Locsoljuk meg olajjal és sózzuk meg. Süssük aranybarnára és késsel ellenőrizzük, hogy megsült-e.
- Tegyük turmixgépbe a joghurtot a vajat, majd a lehűlt édesburgonyát. Nem kell hidegre tenni, elég ha már meg tudjuk fogni akár kézzel is. Kezdjük el turmixolni, majd adjuk hozzá a lime levét, a sót és a fahéjat. Időnként keverjük át. Ha nehezen megy a turmixolás, akkor kis adagokban adjunk hozzá joghurtot vagy tejet. A legfontosabb, hogy megőrizzük krémes állagát. Érezzük benne a lime savasságát és a fahéj is megjelenjen. De NE tolakodjon.
- OK, kapcsoljuk át a sütőt 180 °C-ra alsó-felő sütésre.
- Egy tálba tegyük az édesburgonya püré felét, majd jöhet minden hozzávaló a brownie-hoz. A csokit késsel vágjuk kávészem méretűre és keverjük a masszába. Olvasható a listában a kókuszvirág cukor. Sokkal erőtelejesebb íze van, mint a barna cukornak. Utóbbi sajna egyre gyengébb, a másik sajnálatos tény, hogy a kókuszvirág cukor 10x annyiba kerül. Ha nem sütünk vele sokszor a kulináris élmény miatt érdemes azért beruházni. Csomagolásmentes boltokban, drogériákban kapható.
- Ha minden alaposan elvan keverve, akkor egy magas falú tepsit/sütőedényt béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a masszát és egyengessük el benne. Süssük 35-40 percig. (Én feles GN tepsiben sütöttem és a végén hőlégkeveréssel még ropogósabbá tettem a felszínét.)
- Emeljük ki a browniet és hagyjuk hűlni. Na ezt nem várta a meg a család, úgyhogy langyosan már rákentem az édesburgonya püré másik felét. Egy kis fazékban pici vízzel és cukorral forraltam egyet az áfonyán. Rákanalaztam az édesburgonya püré tetejére és rátettem a pirított pekándiót és a tökmagot. Végül késsel egy másik tábla csokiról kapartam rá forgácsot.
Jegyzet
Tipp: csak tisztán mogyoróvajjal még finomabb.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.