Fehércsokis-tökmagos donuts
Szeretnénk megosztani veletek kedvenc fánk receptünket és ízesítésünket.Biztosan megvan mindenkinek a bevált receptje, de tájékozódni azért még lehet. Most is Stiller Tomi séfünk segítségével.
Hozzávalók
Előkovász
- 50 g langyos tej
- 50 g finomliszt
- 20 g porcukor
- 3,5 g porélesztő
Fánktészta
- 450 g finomliszt
- 200 g tej
- 30 g porcukor
- 2 db tojás sárgája
- 50 g olvasztott vaj
- 4 g só
Sütés
- 1,5 l olaj
Hogyan készül?
- Fánk készítéshez először készítünk egy előkovászt, vagy ahogy az angol szaknyelvben hívják poolish-t. Ennek lényege, hogy 50 g langyos tejet, 50 g finomlisztet, 20g porcukrot és 3,5 g porélesztőt összekeverünk egy tálkában és hagyjuk felhabosodni. Ezzel a módszerrel az élesztő jóval erősebb lesz, mert már találkozik a hozzávalókkal és sokkal könnyebben fogja megnövelni a tésztánk térfogatát.
- Amikor már elég kráteres a felülete és az illatán is érezzük a fermentáltságot elkészítjük a tésztát.450 g finomliszt, 200g tej, 30g porcukor, 2 tojássárgája, só, 50 g olvasztott vaj. A rumot mindenki szája íze szerint adja hozzá.Szitáljuk egy tálba a száraz anyagokat, majd jöhet a tej, a tojás és az előkovász. Kezdjük el lassan dagasztani, majd amikor már kezd összeállni akkor dolgozzuk bele a vajat és a végén a sót.Folpack fóliával fedjük be a tésztát. Ne a tálat, közvetlenül a tésztára feszítsük a fóliát. Meleg helyen kelesszük a duplájára, majd vegyük ki egy lisztezett felületre. Finoman nyújtsuk ki téglalappá, majd a felső 1/3-át hajtsuk középre. Ezt fedjük be az alsó 1/3-dal, mintha egy könyvet csuknánk be. Tegyünk fóliát egy tepsibe, majd a hajtással lefelé fektessük rá a tésztát. Ismét fedjük le szorosan fóliával. Hagyjuk kelni levegősre. Nem kell méretet nézni, csak tapintása érezzük levegősnek. Ezt a lépést ismételjük meg még 1x.
- Most nyújtsuk ki kb ujjnyi vastag lappá. Nagy méretű szaggatóval formázzuk ki a fánkokat. Mi donuts-ot készítettünk így a közepét kilyukasztottuk (ezeket is ki lehet sütni és a gyerekek imádják). Tegyük a fánkokat méretének megfelelő kis sütőpapír lapokra. Sütéskor ennek nagyon fontos szerepe lesz.
- Rendezzük el ezeket egy tepsin, fedjük le ruhával és tegyük meleg helyre. Hagyjuk, hogy egészen lufisra megkeljen. Közben hevítsünk 2 liter olajat kb 150°C-ra. Tegyük a tepsit közel a tűzhelyhez. Csipjük el a papír két szélét és óvatosan "borítsuk" fejjel lefelé a fánkot az olajba. Így a felső gázokkal teli felület alulra kerül és a hő hatására elkezdi felnyomni a fánkunkat. Ettől lesz szalagos. Nem kell fedni, nem kell sépci lábas. A tésztában lévő gázbuborékok mennyisége adja a fánk méretét. Fontos, hogy sütés előtt jól ki legyen kelesztve a formázott fánk.
- Sütéskor először az alsó rész kapjon egy kevés színt, majd fordítsuk meg, hogy a másik irányba is tudjon növekedni. Ezután már a mi dolgunk, hogy mennyire sütjük meg. Mivel eléggé levegős a tészta, így nem kell sokáig, nehogy túl szívja magát olajjal.
Jegyzet
A fotón mi madrés fánkot kattintottunk le, ami más pálya, de a klasszikus élesztős fánkot Mi is így készítjük.
Aktuális kedvencünk a bourbon vaníliás-fehér csokis, tökmagos fánk.
A csokit a csomagolásban a kályha közelébe tesszük és hagyjuk felolvadni. Levágjuk a tasak egyik sarkát és kész is a csokimáz. Végig csurgatjuk rajta, megszórjuk vaníliás cukorral és pirított-tört tökmaggal.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.