Eper zselés piskóta
Elnézve a magaságyásban lévő eprünket még egy szedés várható és utána vége a szezonnak. Ideje volt megünnepelni az idei termést. Nem is volt kérdés, hogy egy nagyszerű sütemény készüljön belőle. Kávéházi sütemény sorozatom egyik kötelező tagja az eper zselés piskóta. Kiváló a hét indításhoz és ha már hétfő, akkor egy pohár hideg pezsgő is jár hozzá.
Hozzávalók
Klasszik piskóta (5 tojásos)
- 5 db L-es tojás szétválasztva
- 100 g kristálycukor
- 100 g finomliszt
Cukrászkrém
- 250 ml habtejszín
- 250 ml tej
- 90 g tojássárgája
- 90 g cukor
- 30 g keményítő
- 1 rúd vanília
Eperzselés
- kb. 300 g eper
- cukor
- 1 tasak Dr. Oetker bourbon vaníliás cukor
- 1 tasak Dr. Oetker tortazselé
Hogyan készül?
Klasszik piskóta
- Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
- A tojássárgáját a cukorral robotgépben egészen krémesre és fényes fehérre verjük. 3 adagban óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét és a lisztet. Az utolsó adag előtt alaposan keverjünk alá, hogy nem tapadt le a cukros tojás.
- Sütőpapírral bélelt kerek formába (28 cm) öntve aranybarnára sütjük. A sütés végén 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
Cukrászkrém
- A tojást, a cukrot, a keményítőt, a kikapart vaníliát egy, 1 literes tálban összekeverjük.
- A habtejszínt és a tejet 50°C-ig melegítjük (tegyük bele a vanília kérgét), majd vékony sugárban a tojásos masszához öntjük. Simára keverjük, majd visszaöntjük a fazékba és újramelegítve gyakori kevergetés mellett besűrítjük.
- Magasfalú tepsibe tegyünk sütőpapírt, öntsük bele a krémet, fedjük le frissentartó fóliával, nyomkodjuk bele és így hagyjuk kihűlni.
Eperzselé
- Az epret apróra vágjuk és becukrozzuk. Tegyük hűtőbe kb. 4 órára.
- A bőségesen kiadott eperlében oldjuk fel a tortazselét és a gyümölccsel együtt közepes hőfokon kezdjük el melegíteni. Ha kezd forrni maximum 1 percig hagyjuk ezen a hőfokon különben az eper elveszti a színét.
- Vigyük ki a levegőre és öntsük egy lapos tányérra. Kintről befelé keverjük át amíg el nem kezd kötni. Mielőtt teljesen megdermedne tegyük a krém tetejére.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.