nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Eper zselés piskóta

2.3K

Eper zselés piskóta

Elnézve a magaságyásban lévő eprünket még egy szedés várható és utána vége a szezonnak. Ideje volt megünnepelni az idei termést. Nem is volt kérdés, hogy egy nagyszerű sütemény készüljön belőle. Kávéházi sütemény sorozatom egyik kötelező tagja az eper zselés piskóta. Kiváló a hét indításhoz és ha már hétfő, akkor egy pohár hideg pezsgő is jár hozzá.

Hozzávalók

Klasszik piskóta (5 tojásos)

  • 5 db L-es tojás szétválasztva
  • 100 g kristálycukor
  • 100 g finomliszt

Cukrászkrém

  • 250 ml habtejszín
  • 250 ml tej
  • 90 g tojássárgája
  • 90 g cukor
  • 30 g keményítő
  • 1 rúd vanília

Eperzselés

  • kb. 300 g eper
  • cukor
  • 1 tasak Dr. Oetker bourbon vaníliás cukor
  • 1 tasak Dr. Oetker tortazselé

Hogyan készül?

Klasszik piskóta

  • Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
  • A tojássárgáját a cukorral robotgépben egészen krémesre és fényes fehérre verjük. 3 adagban óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét és a lisztet. Az utolsó adag előtt alaposan keverjünk alá, hogy nem tapadt le a cukros tojás.
  • Sütőpapírral bélelt kerek formába (28 cm) öntve aranybarnára sütjük. A sütés végén 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját.

Cukrászkrém

  • A tojást, a cukrot, a keményítőt, a kikapart vaníliát egy, 1 literes tálban összekeverjük.
  • A habtejszínt és a tejet 50°C-ig melegítjük (tegyük bele a vanília kérgét), majd vékony sugárban a tojásos masszához öntjük. Simára keverjük, majd visszaöntjük a fazékba és újramelegítve gyakori kevergetés mellett besűrítjük.
  • Magasfalú tepsibe tegyünk sütőpapírt, öntsük bele a krémet, fedjük le frissentartó fóliával, nyomkodjuk bele és így hagyjuk kihűlni.

Eperzselé

  • Az epret apróra vágjuk és becukrozzuk. Tegyük hűtőbe kb. 4 órára.
  • A bőségesen kiadott eperlében oldjuk fel a tortazselét és a gyümölccsel együtt közepes hőfokon kezdjük el melegíteni. Ha kezd forrni maximum 1 percig hagyjuk ezen a hőfokon különben az eper elveszti a színét.
  • Vigyük ki a levegőre és öntsük egy lapos tányérra. Kintről befelé keverjük át amíg el nem kezd kötni. Mielőtt teljesen megdermedne tegyük a krém tetejére.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Desszert
Keresőszó: eper, piskóta

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelea forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close