Tanácsok, melyek betartása jelentősen megkönnyítik életmódod
- Lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, péksüteményt fogyassz. A graham lisztet például használhatjuk palacsinta készítéséhez is.
- Naponta többször egyél zöldséget vagy gyümölcsöt salátának vagy köretként.
- Tejből a 1,5%-os tejet vagy ennél alacsonyabb zsírtartalmút ajánlom.
- Ha korábban nagy tojásevő voltál, akkor vissza kell fognod magad, egy hétre bontva napi egy a megengedett.
- Lencse-, bab-, borsóleves és főzelék heti rendszerességgel fogyasztható.
- Manapság már ritka a zsírral főzés, de cukorbetegeknek kifejezetten tiltva van. Főzéshez alacsony zsírtartalmú vajat, oliva olajat használj, salátáidat néhány csepp lenmagolajjal tedd még egészségesebbé.
- Ha már főzés, akkor a konyhatechnikán is érdemes változtatni. Kiváló minőségű teflon serpenyőkben zsíradék nélkül főzhetsz. Felejtsd el a bundát (amit én egyébként is gyűlölök) és a fritőzt. Térj át a csőben és az alufóliában sült húsokra és zöldségekre.
- Rendszeresen fogyassz halat (busa, csuka, harcsa). Találd meg a számodra kedvenc fajtát. Ha nem megy, a létszükségletű Omega zsírsavakat pótold lenmagolajból.
- Fűszerezéskor, amikor csak lehetőséged nyílik, használj friss zöldfűszert. Csökkentsd a felesleges plusz sóbevitelt. Borsból inkább cayenne, vagy frissen őrölt tarkaborsot használj.
- Kutasd fel azokat az édesítőszereket, melyek nem károsítják a májat.
- Használj étkezési naplót. Ragaszd ki a hűtőd ajtajára, és folyamatosan vezesd. A feljegyzéseid mutasd meg időnként orvosodnak vagy dietetikusodnak. Töltsd le az Étkezési Napló -t.
- Ne felejts el mozogni! Minimum a lefekvés előtti séta vagy könnyű torna mindenképpen ajánlott!
- Napi folyadék beviteled minimum 2-2,5 liter legyen. (másnak is ez ajánlott).
Cukorbeteg étrend alap kategóriái
- Nagyon gyorsan emelik a vércukorszintet:
Burgonyapüré, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukorica pehely, rizspehely. - Gyorsan emelik a vércukorszintet:
Fehér kenyérfélék (kifli, zsemle), abonett, ostya, kekszek, édes műzli, tejberizs, fehérliszt kalács, szőlő. - Lassabban emelik a vércukorszintet:
Barna kenyér, natúr (cukormentes) ivólé, tej, joghurt, kefír, spagetti, makaróni. - Nagyon lassan emelik a vércukorszintet:
Lencse, szója, dió, mogyoró, korpás műzli, főzelékek (kivéve: burgonya, sütőtök, s.répa), paprika, paradicsom.
Cukorbeteg étrend alkotói – Mit ehet a cukorbeteg?
Gyümölcsök
Különösen ajánlott – alma, citrom.
Mértékkel ajánlott – ananász, banán, birsalma, cseresznye, eper, görögdinnye, grapefruit, kiwi, körte, málna, meggy, narancs, mandarin, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva.
Minimális mennyiségben ajánlott – szőlő, aszalt gyümölcsök, kompótok.
Zöldségek
Különösen ajánlott – articsóka, kelbimbó, cékla, cukkini, csicsóka, endívia, fejes retek, fekete retek, gomba (laska, csiperke), karalábé, karfiol, kapor, fejes káposzta, vörös káposzta, kekláposzta, kínai kel, mangold, metélőhagyma, padlizsán, paradicsom, paraj, patiszon, petrezselyem zöldje, petrezselyemgyökér, póréhagyma, rebarbara, retek, sárgarépa, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika.
Mértékkel ajánlott – bab, borsó, brokkoli, burgonya, csicseriborsó, fokhagyma, kukorica (főzni való).
Minimális mennyiségben ajánlott – lencse, sütőtök, szójabab, torma, zöldborsó.
Gabonafélék és belőlük készült élelmiszerek
Különösen ajánlott – abonett, barna kenyér, búzacsíra, rozsos kenyér, grahamkenyér, graham liszt, hajdina, köles, korpás zsemle, korpovit, lenmagos kenyér, barna rizs, zabkorpa, zabpehely.
Mértékkel ajánlott – burgonyakeményítő, búzadara, fehér kenyér, félbarna kenyér, réteslap, száraztészta (2/4 tojásos), zab, zsemle, zsemlemorzsa.
Minimális mennyiségben ajánlott – briós (cukros), babapiskóta, fonott kalács, HT keksz, kétszersült.
Halak
Különösen ajánlott – busa, csuka, harcsa, fogas, tonhal.
Mértékkel ajánlott – heck, kagyló, makréla, ponty, tonhal.
Minimális mennyiségben ajánlott – olajos halkonzervek.
Húsok
Különösen ajánlott – csirkehús, csiga.
Mértékkel ajánlott – békacomb, borjúhús, csirkemáj, fácánhús, sovány marhahús, pulykahús, sertéshús.
Minimális mennyiségben ajánlott – bárány, kacsa, liba, nyúl, pacal, sertésmáj.
Engedélyezett felvágottak
Baromfi párizsi, baromfi virsli, csirkesonka, gépsonka, májkrém, mortadella, pulykafelvágott, sonkaszalámi, tavaszi felvágott, téliszalámi, zala.
Tejtermékek
Különösen ajánlott – 0,1-1,5% tej.
Mértékkel ajánlott – Diétás gyümölcsjoghurt, sovány sajtok, sovány joghurt, köményes sajt, mackó sajt, óvári sajt, 2,8 % tej, zsírszegény túró, 12% tejföl, tolnai sajt.
Minimális mennyiségben ajánlott – bakony camambert, boci tubosos, trappista, habtejszín, joghurt, kefír, parmezán, karaván, édesített tejek, kávétejszín, sűrített tej, 20%-os tejföl, túró rudi.
Tojás
Inkább a tojásfehérje javalt, mint a sárgája.
Zsíradékok
Különösen ajánlott – Delma light, rama créme bonjour, rama topper margarin.
Mértékkel ajánlott – Delma margarin, étolaj, flóra, héra, party vajkrém, rama, liga.
Olajos magok
Különösen ajánlott – gesztenye.
Mértékkel ajánlott – dió, földimogyoró, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, pisztácia, szezámmag, tökmag.
Minimális mennyiségben ajánlott – sós mogyoró.