nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Cukorbeteg étrend

1.8K
HASZNOS
Ehhez a menüponthoz több szakirodalmat olvastam, hogy átlátható módon tálaljam a cukorbeteg étrend lényegét. Be kell valljam, megint paprikáskrumpli élményem volt. Ahány ház, annyi féle. Vannak egyezések, ugyanakkor komoly eltérések is két dietetikus véleménye közt főleg a „Mi ehető és mi kerülendő” témájában. Na ezért gondoltam én azt, hogy ideje kicsit gatyába rázni a gyereket.

Tanácsok, melyek betartása jelentősen megkönnyítik életmódod

  • Lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, péksüteményt fogyassz. A graham lisztet például használhatjuk palacsinta készítéséhez is.
  • Naponta többször egyél zöldséget vagy gyümölcsöt salátának vagy köretként.
  • Tejből a 1,5%-os tejet vagy ennél alacsonyabb zsírtartalmút ajánlom.
  • Ha korábban nagy tojásevő voltál, akkor vissza kell fognod magad, egy hétre bontva napi egy a megengedett.
  • Lencse-, bab-, borsóleves és főzelék heti rendszerességgel fogyasztható.
  • Manapság már ritka a zsírral főzés, de cukorbetegeknek kifejezetten tiltva van. Főzéshez alacsony zsírtartalmú vajat, oliva olajat használj, salátáidat néhány csepp lenmagolajjal tedd még egészségesebbé.
  • Ha már főzés, akkor a konyhatechnikán is érdemes változtatni. Kiváló minőségű teflon serpenyőkben zsíradék nélkül főzhetsz. Felejtsd el a bundát (amit én egyébként is gyűlölök) és a fritőzt. Térj át a csőben és az alufóliában sült húsokra és zöldségekre.
  • Rendszeresen fogyassz halat (busa, csuka, harcsa). Találd meg a számodra kedvenc fajtát. Ha nem megy, a létszükségletű Omega zsírsavakat pótold lenmagolajból.
  • Fűszerezéskor, amikor csak lehetőséged nyílik, használj friss zöldfűszert. Csökkentsd a felesleges plusz sóbevitelt. Borsból inkább cayenne, vagy frissen őrölt tarkaborsot használj.
  • Kutasd fel azokat az édesítőszereket, melyek nem károsítják a májat.
  • Használj étkezési naplót. Ragaszd ki a hűtőd ajtajára, és folyamatosan vezesd. A feljegyzéseid mutasd meg időnként orvosodnak vagy dietetikusodnak. Töltsd le az Étkezési Napló -t.
  • Ne felejts el mozogni! Minimum a lefekvés előtti séta vagy könnyű torna mindenképpen ajánlott!
  • Napi folyadék beviteled minimum 2-2,5 liter legyen. (másnak is ez ajánlott).

Cukorbeteg étrend alap kategóriái

  1. Nagyon gyorsan emelik a vércukorszintet:
    Burgonyapüré, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukorica pehely, rizspehely.
  2. Gyorsan emelik a vércukorszintet:
    Fehér kenyérfélék (kifli, zsemle), abonett, ostya, kekszek, édes műzli, tejberizs, fehérliszt kalács, szőlő.
  3. Lassabban emelik a vércukorszintet:
    Barna kenyér, natúr (cukormentes) ivólé, tej, joghurt, kefír, spagetti, makaróni.
  4. Nagyon lassan emelik a vércukorszintet:
    Lencse, szója, dió, mogyoró, korpás műzli, főzelékek (kivéve: burgonya, sütőtök, s.répa), paprika, paradicsom.

Cukorbeteg étrend alkotói – Mit ehet a cukorbeteg?

Gyümölcsök

Különösen ajánlottalma, citrom.
Mértékkel ajánlottananász, banán, birsalma, cseresznye, eper, görögdinnye, grapefruit, kiwi, körte, málna, meggy, narancs, mandarin, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva.
Minimális mennyiségben ajánlottszőlő, aszalt gyümölcsök, kompótok.

Zöldségek

Különösen ajánlottarticsóka, kelbimbó, cékla, cukkini, csicsóka, endívia, fejes retek, fekete retek, gomba (laska, csiperke), karalábé, karfiol, kapor, fejes káposzta, vörös káposzta, kekláposzta, kínai kel, mangold, metélőhagyma, padlizsán, paradicsom, paraj, patiszon, petrezselyem zöldje, petrezselyemgyökér, póréhagyma, rebarbara, retek, sárgarépa, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika.
Mértékkel ajánlottbab, borsó, brokkoli, burgonya, csicseriborsó, fokhagyma, kukorica (főzni való).
Minimális mennyiségben ajánlottlencse, sütőtök, szójabab, torma, zöldborsó.

Gabonafélék és belőlük készült élelmiszerek

Különösen ajánlottabonett, barna kenyér, búzacsíra, rozsos kenyér, grahamkenyér, graham liszt, hajdina, köles, korpás zsemle, korpovit, lenmagos kenyér, barna rizs, zabkorpa, zabpehely.
Mértékkel ajánlottburgonyakeményítő, búzadara, fehér kenyér, félbarna kenyér, réteslap, száraztészta (2/4 tojásos), zab, zsemle, zsemlemorzsa.
Minimális mennyiségben ajánlottbriós (cukros), babapiskóta, fonott kalács, HT keksz, kétszersült.

Halak

Különösen ajánlottbusa, csuka, harcsa, fogas, tonhal.
Mértékkel ajánlottheck, kagyló, makréla, ponty, tonhal.
Minimális mennyiségben ajánlottolajos halkonzervek.

Húsok

Különösen ajánlottcsirkehús, csiga.
Mértékkel ajánlottbékacomb, borjúhús, csirkemáj, fácánhús, sovány marhahús, pulykahús, sertéshús.
Minimális mennyiségben ajánlottbárány, kacsa, liba, nyúl, pacal, sertésmáj.

Engedélyezett felvágottak

Baromfi párizsi, baromfi virsli, csirkesonka, gépsonka, májkrém, mortadella, pulykafelvágott, sonkaszalámi, tavaszi felvágott, téliszalámi, zala.

Tejtermékek

Különösen ajánlott0,1-1,5% tej.
Mértékkel ajánlottDiétás gyümölcsjoghurt, sovány sajtok, sovány joghurt, köményes sajt, mackó sajt, óvári sajt, 2,8 % tej, zsírszegény túró, 12% tejföl, tolnai sajt.
Minimális mennyiségben ajánlottbakony camambert, boci tubosos, trappista, habtejszín, joghurt, kefír, parmezán, karaván, édesített tejek, kávétejszín, sűrített tej, 20%-os tejföl, túró rudi.

Tojás

Inkább a tojásfehérje javalt, mint a sárgája.

Zsíradékok

Különösen ajánlottDelma light, rama créme bonjour, rama topper margarin.
Mértékkel ajánlottDelma margarin, étolaj, flóra, héra, party vajkrém, rama, liga.

Olajos magok

Különösen ajánlottgesztenye.
Mértékkel ajánlottdió, földimogyoró, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, pisztácia, szezámmag, tökmag.
Minimális mennyiségben ajánlottsós mogyoró.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close