Hagymás-tejszínes-brokkolis kovászos kenyér rakottas (Old Bread Pudding)
Kenyeret nem dobunk ki! Főleg, amióta magunknak sütünk. Szerencsésnek érzem magam, hogy nem csak sütni tudom őket, hanem kreatívan felhasználni. Előző napi sütésből maradt egy szép adagnyi pulled pork, ami jó alapot adott neki.
Hozzávalók
Hozzávalók egy kerámia formához
- 5-6 szelet öreg kovászos kenyér
- vaj, só, bors
- 1 db brokkoli róppanósra párolva
- 1 csokor újhagyma apróra vágva
- 6 dl 20%-os főzőtejszín
- 4 db tojás
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 250 g sült hús maradék darabolva
- 100 g érett gouda sajt reszelve
- Pepo Papa tökmagolaj
- vaj, pirított rusztikus kenyérmorzsa
Hogyan készül?
- A szeletelt kenyeret kenjük meg vajjal, sózzuk, borsozzuk. Kapcsoljuk be a sütőt 220°C-ra, hőlégkeverés + grill módba. Tegyük a kenyereket egy sütőpapírozott tepsire és pirítsuk meg őket (max 5 perc). Hagyjuk ezen a hőmérsékleten és módban a sütőt. Ha kicsit lehűltek a pirítósok daraboljuk fel őket.
- Keverjük össze a tejszínt a tojással. Adjuk hozzá az újhagymát és a reszelt érett sajtot.
- Vajazzunk ki egy sütőformát és szórjuk meg kenyérmorzsával. Rendezzük el sakktábla szerűen a brokkolit, a kenyeret és a húst. Ha nincs sült hús maradvány akkor pár szelet paraszt sonka is megteszi. Öntsük le a tejszínes keverékkel és szórjuk meg petrezselyemmel és kenyérmorzsával. 15 percig süssük a 220°-os sütőben. Ha a teteje már megpirult csökkentsük a hőfokot 130°C-ra és süssük tovább 20 percig.Tálaláskor tegyünk rá sajtdarabokat, szórjuk meg kenyérmorzsával és vékonyan locsoljuk meg tökmagolajjal.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.