Tökmagos krémmel töltött kifli
Hozzávalók
Kifli alaprecept
- 500 g finomliszt
- 50 g vaj
- 350 g langyos tej
- 7 g porélesztő
- 14 g só
- 1 evőkanál cukor
- 1 db tojás kenéshez
Tökmagkrém
- 2 evőkanál tökmag
- 2 evőkanál Pepo Papa tökmagolaj
- só ízlés szerint
Hogyan készül?
Kifli alaprecept
- Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, majd beleteszünk minden hozzávalót.
- Addig dagasztjuk míg teljesen össze nem áll és tiszta lesz az dagasztó tál oldala.
- A konyhapulton 90-92 grammos adagokra osztjuk és gömböket formázunk belőle. (ne használjunk lisztet, maradjon az asztal száraz)
- A gömböket megfordítva a pultra tesszük és sodrófával középről kifele 3 sugár irányba háromszöget formázunk belőle. A háromszög talpa nézzen felénk. Emeljük meg a sarkok felet 3 centiméterrel úgy, hogy a csúcs az asztalon maradjon. Kicsit húzzuk magunk felé, amennyit a tészta tud nyúlni, majd tegyük le. Most a csúcsot emeljünk fel és ugyanezzel a mozdulattal nyújtsunk a tésztán a csúcs irányába. Ennek lényege, hogy nem csak a sodrófával nyújtjuk a tésztát, hanem kihasználjuk a tapadást és a tészta ruganyosságát. Így a sodrás szebb lesz.
- A háromszög talpa még mindig felénk néz. A szélét hajtsuk fel, nyomkodjuk le és sodró mozdulattal tekerjük fel a kiflit. Patkó alakban tegyük sütőpapíros sütőlemezre és fedjük le konyharuhával. Meleg helyen kelesszük duplájára.
- Kenjük meg felvert tojással és 200°C-os sütőben süssük 20 percig.
Tökmagkrém
- A tökmagot először erős lángos gyorsan pirítsuk meg (2 evőkanál). Így erősebb lesz az íze.
- Hagyjuk kihűlni, majd hántoljuk le.
- Tegyük kutterbe és őröljük meg.
- Keverjük össze 1-2 teáskanálnyi Pepo Papa tökmagolajjal és némi sóval.
- Mielőtt feltekernénk a kifli közepét kenjük meg vele vékonyan. A széleit hagyjuk üresen.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.