Lássuk milyen vágó technikák vannak és hogyan tudod ezeket megtanulni.
- a kés helyes használata: tartása és a biztos vágás; a nyél a mutatóujj tövében legyen (az nagyujjammal természetesen körbe fogom a nyelet, csak az ujjak elrendezése miatt mutatom így. A mutató ujjad pedig nem iránytűnek van!)
- a kés hegyét nyomd a vágódeszkára; vágás közben és utána is a hegy mindig a deszkán marad.
Gyakorold a mozgást a deszkán. Fontos tudnod, hogy a vágás a kés tövében – más szavakkal -, a kezed alatt a legerősebb. A vágás csak akkor jön létre, ha a kés előremozdul! Ne csak a kés élére hagyatkozz, hanem vágj vele bátran.
Zöldségek vágása, aprítása, szeletelése – A kés használata, vágás, aprítás, szeletelés
Hagyma, petrezselyem vágás, aprítás
- vágd félbe
- szeleteld fel, de közben fogd le a ddeszkára
- vágd be enyhén ferdén
- forgasd el 90 fokkal
- szeleteld fel, ezzel gyakorlatilag fel is kockáztad.
Miután alaposan megmostad
- vágd le a petrezselyem szárát
- hajtsd félbe ahányszor csak tudod, de közben tartsd erősen.
- Szorítsd le a deszkára, majd sűrű vágásokkal vágd fel ezzel sok időt megtakarítasz.
- Vágd addig, míg elég apróra nem lesz . Ha profi díszítőnek akarod használni, vágd le egy harisnya végét és csinálj belőle egy kis zsákot, tedd bele a felaprított petrezselymet és kezd el tekerni, míg zöld levet nem enged a művelet végére könnyen szórható lesz. A zsákban maradt eltávolítását késsel is végezhetjük, de optimális esetben minimális lesz a veszteség.
Zöldfűszerek, metélőhagyma, de akár újhagyma esetében javaslom, hogy szerezz be egy nagy pengéjű konyhai ollót. Gyorsabb eredményt érsz el, ha a markodba szorítod és így vágod fel apróra. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell vágódeszkát sikálnod a zöld foltok után.
Uborka szeletelése karikára
- hámozás után fogd le az uborkát az asztalra
- a kés hegye legyen a deszkán
- az ismert vágó mozdulattal vágj bele az uborkába
- egyenletes mozdulatokkal kezd el szeletelni.
Sárgarépa szeletelése kockára
- hámozás
- fogd le a deszkára
- annak érdekében, ne ugorjon meg a kezed alatt, vágj le egy vékony szeletet hosszában
- fektesd rá, majd hosszában kezd el felvágni
- a szeleteket vágd fel hasábokra, majd kezd el egyenlő kockára vágni.
Burgonya szeleteleése hasábokra – hasonló a módszer, mint a répánál
Nem vágunk a levegőben! A hozzávaló vagy az étel legyen mindig stabilan a vágódeszkán.
Megfelelő kés a vágáshoz vagyis, ha csak korrekciót hajtasz végre – mondjuk egy díszen-, ne a nagy késsel tedd. Apró mozdulathoz, kisméretű kést használj.