nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Citrus Bomba

469

Citrus Bomba

Sokféle citromtortát kóstoltam már, de egyik sem volt igazán citromos és üdítő. Készítettem egy sajátot.
Citrus Bomba – Egy jó fekete mellé isteni! Minden cukiban lehetne ilyen.

Szükséges eszközök

  • 180°C-ra előmelegített sütő
  • szakácsfáklya
  • motoros habverő
  • habzsák+csillagcső

Hozzávalók

28 cm-es tortaformához

  • 200 g puha vaj President
  • 200 g porcukor szitált
  • 200 g finomliszt szitált
  • 4 db tojás szétválasztva
  • 2 db citrom leve kifacsarva, szűrve
  • 3-4 evőkanál méz édességtől függ

Windhab + dekor

  • 3 tojás fehérje
  • 210 g kristálycukor
  • 3 csepp ecet
  • 1 db lime
  • 2-3 evőkanál kandírozott narancs

Hogyan készül?

  • Tegyük a keverőgép üstjébe a vajat, a tojássárgáját és a porcukrot, majd magas fordulaton alaposan dolgozzuk össze.
  • A tojáshabot és a lisztet lassú fordulaton adjuk hozzá 3 adagban. Egy adag liszt, egy adag hab, keverés…és így tovább.
  • Vajazott formába öntsük, majd szépen terítsük szét. 25 percig süssük a sütő középső rácsán, alsó-felső sütési módban.
  • Ha már szép karamell színű, kész. Reszeljük le a két citrom héját és egy sütőpapíron tegyük be a lezárt sütőbe, hogy kiszárítsuk. Ezt dekornak használjuk és a végén csak a kifacsart fehér részt dobjuk majd ki.
  • A citrom levét keverjük össze mézzel. Saját ízlésünknek megfelelően állítsuk be, erre nincs recept.
  • A formában kihűlt nehéz felvert tetejére csurgassuk rá a keveréket. A szélekre is jusson, amit vékony csíkban díszítsünk meg a citromhéjjal.
  • Tegyünk fel egy edényben 1 liter vizet forrni. Az extra tojásfehérjéket tegyük egy mély (!) tálba, amiben fel tudjuk verni a gőz felett a habot. A fehérje mellé adjuk hozzá a cukrot és a 3 csepp ecetet. Gőz felett verjük kemény, fényes habbá. Amikor a habverő végén "hegyesedik" a habunk, akkor készen is van.
  • Habzsákba téve is használhatjuk, vagy akár adagokban is rátehetjük a felvert tetejére, mintha tejszínhab lenne. Égetni sem kötelező így is finom lesz.
  • Végső dekorként kandírozott narancsot és reszelt lime héjat használjunk. Örök páros az arany és a zöld.

Jegyzet

Jó sütést, remélem hétvégén az asztalra is kerül nálatok.
Szerző: Stiller Tamás
Fogás: Desszert
Keresőszó: citrom, citromtorta, torta

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close