Toros káposzta grillben
Kedvet kaptunk az ünnepi készülődésben a hagyományos ízekhez. Brikett parázs mellett borozgattunk kint és közben rotyogott a toros.
Hozzávalók
I. fejezet
- 60 g sertészsír
- 340 g hagyma apróra vágva
- 150 g kolozsvári szalonna szeletelve
- 230 g füstölt borda porc darabolva
- 165 g füstölt kolbász karikázva
- 12 g fokhagyma
II. fejezet
- 750 g sertés lapocka darabolva
- 8 dl alaplé
- 100 g kistermelői savanyú káposzta
- 3 evőkanál gersli
- 2 dl zöld veltelini
- fűszerpaprika, kömény, só
Tálaláskor
- tejföl
- kovászos kenyér
Hogyan készül?
- A római egyessel jelzett hozzávalókat kezdjük el összesütni a forró öntöttvas edényben. Mivel minden hozzávaló nagyon jó ízekkel van megáldva, szó szerint mindent csak rakjunk az edénybe és főzzük össze. Utána mehet a hús és a káposzta.
- Az ilyen téli főzések alkalmával 2 dologgal játszhatunk. Az egyik, hogy az erősen főzést igénylő hozzávalókat az edény oldalához soroljuk. Itt a két oldalról feláramló hő erősebb. A másik, hogy a grill fedelét csak éppen zárjuk le és hagyjunk egy kis rést (max 3 mm). Nyitott kémények mellett az extra "segítség" magasabb hőt eredményez a grill belsejében és nem kell attól tartanunk, hogy az étel túl lassan készül majd el. Ezzel a technikával 150°C helyett 200-220°C is elérhető, a nagy hidegben. Természetesen ezt akkor vessük be, ha biztosan be tudjuk fejezni a ételkészítést.
- Ha a hús puha, akkor fűszerezzük meg és kóstolás után sózzuk is. Végül öntsük rá a fehér bort és hagyjuk készre főni.
Jegyzet
Szerintünk kicsit kevés lett benne a káposzta, de ízlések és pofonok.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.