Az eredeti gnocchi
A gnocchi egy minden helyzetre tökéletes és gyors megoldás, ha a család éhes. Nemcsak egytálétel, hanem köretként is kiváló. Tökéletes, mert laktató. Gyors, ha ügyesen tervezünk vele. Készítése az alábbi recept alapján pofonegyszerű. Sütni való burgonya kell hozzá, liszt és tojás.
Hozzávalók
- 5-6 db közepes méretű sütnivaló burgonya (sárga héjú)
- 150 g finomliszt
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
Hogyan készül?
- A burgonyát héjastul, 220°C-os sütőben süssük meg. Tegyük át egy tányérra, majd vágjuk be a közepén, hogy a gőz gyorsabban távozzon. Nem szabad megvárni, hogy teljesen kihűljön, hanem még kezünkkel bírható meleg állapotban kell összeállítani a gnocchit.
- Krumplinyomón eresszük át egy vágódeszkára. Csináljunk a közepébe egy mélyedést a tojásnak. Szórjuk meg a liszt felével és sózzuk is. A legjobb eszköz ehhez egy habkártya, így nem érünk a még forró burgonyához.
- Nagyon fontos, hogy csak annyi lisztet adjunk hozzá, amennyi szükséges. Törekedjünk arra, hogy lágy tészta maradjon és lehessen formázni. Tilos gyúrni, mert az aktiválja a glutént és gumis lesz.
- Osszuk 4 adagra és formázzunk belőlük egy 2 cm vastag rudakat (egyszerre egyet). Ha hosszabb, mint a deszkánk akkor vágjunk le belőle. Késsel vágjuk fel 2 cm-es darabokra, majd sodorjuk golyókká. Mutatóujjunkkal lapítsuk le és görgessük a deszkán, amíg formás kis hengerek nem lesznek.
- Gyöngyöző vízben főzzük, amíg a felszínre nem jön. Szűrővel óvatosan szedjük ki, majd jeges vízbe mártva hűtsük le. Kendőn leitatva tegyük őket nagy méretű visszazárható tasakba és nyitott szájjal 4 órán át hűtsük. Ezután a bezárt tasakban már fagyasztható. Természetesen főzés után is azonnal használható, de ha már bekapcsoljuk a sütőt készíthetünk több adagot is.
- Fagyasztás után hűtőben hagyjuk egy órára és kicsit fagyosan lassan pirítsuk körbe olajon.
Jegyzet
Káposztásan, paradicsomszószban, vargánya gombával vagy spenót krémmel is készíthetjük.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.