nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Hűtőszekrény használata szakszerűen

685
HASZNOS

A hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek elhelyezéséről a NÉBIH is kampányol. Nem árt odafigyelni arra, hogy a nyers hús mellé ne kerüljön kész étel. Ami fedő nélkül került a hűtőszekrénybe azt óvjuk attól, hogy ne essen, vagy csepegjen bele semmi. Ezek csak pár fontos konyhai alapszabályok, de nekem is van pár, ami tipikusan háztartási.

Nem kell bemutatni, de néhány tipp ami segíthet:

  • zöldség, gyümölcs vásárlás után, ha hazavitted, egyből vedd ki a zacskóból, mert a bezárt meleg levegő hamar lecsapódik, és bepárásodik a nylon. Ha sokáig ebben hagyod könnyen bepenészedhet.
  • a hús vagy hal azonnal mosást igényel, töröld szárazra papírtörlővel.
  • a felvágottakat, sajtokat csak egy ideig tartsd a papírban, utána tedd egy tányérra és fóliázd le, hogy ne száradjon ki a széle.
  • a hűtő tárolóedényeit havonta öblítsd ki, a hűtőt is amikor szükséges mosd ki, főleg erős étel szag esetén.
  • kaprot csak apróra vágva jégkockába fagyasztva tárold, mert minden átveszi az illatát,
  • erős illata miatt a meggyet legalább 2 zacskóban tedd.
  • ha bontott tejfölt, konzervet, ételmaradékot tartasz a hűtőben, időnként ellenőrizd le az állapotát, mert tudtod nélkül megromolhat, és rossz szagot áraszthat magából.
  • ne pakold tele edényekkel, tálakkal és dobozokkal. A megfelelő mennyiség a megfelelő méretű elhelyezést kapja.
  • fentebb már említettem, hogy ne halmozz fel maradékokat, tehát az előző bejegyzés csak időleges tárolásra vonatkozik, például nagy családi étkezések után.
  • ne fagyassz le magas víztartalmú élelmianyagokat – zöldségeket, gyümölcsöket -, mert amikor a bennük lévő folyadék megfagy, a jégkristály szétszúrja a rostokat és kiolvasztáskor úgy fog kinézni a paradicsom, mint egy leengedett lufi (próbáld ki).
  • ne hagyd nyitva a hűtőajtaját, mert a beáramló meleg levegő rontja a hűtést, abban az esetben, ha a fagyasztó és a polcok egy ajtón belül vannak, akkor az előbbi probléma gyorsabb jegesedéshez vezethet. Ez megint a hűtés kárára megy.
  • soha ne tegyél be meleg ételt, mert a lecsapódó pára megfagyhat, illetve a meleg miatt plusz energia a tér újrahűtése.
  • tartsd a hűtő tisztán, mert az ételeidre vigyáz, mint egy széf.

Bármire igaz lehet, fontold meg! Bármit teszel a hűtőszekrénybe biztos, hogy nem 3-5 Celsiu fok. Nem fog pillanatok alatt lehűlni főleg, ha lezárva tartod e közben. Tippem, hogy tedd be a dobozba – esetleg papírra fektetve -, majd hagyd nyitva, hogy a hűteni szánt élelmiszer lehűljön. 2-3 óra után nézd meg eléggé lehűlt-e és csak ez után pattintsd rá a fedelét.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close