Nem kell bemutatni, de néhány tipp ami segíthet:
- zöldség, gyümölcs vásárlás után, ha hazavitted, egyből vedd ki a zacskóból, mert a bezárt meleg levegő hamar lecsapódik, és bepárásodik a nylon. Ha sokáig ebben hagyod könnyen bepenészedhet.
- a hús vagy hal azonnal mosást igényel, töröld szárazra papírtörlővel.
- a felvágottakat, sajtokat csak egy ideig tartsd a papírban, utána tedd egy tányérra és fóliázd le, hogy ne száradjon ki a széle.
- a hűtő tárolóedényeit havonta öblítsd ki, a hűtőt is amikor szükséges mosd ki, főleg erős étel szag esetén.
- kaprot csak apróra vágva jégkockába fagyasztva tárold, mert minden átveszi az illatát,
- erős illata miatt a meggyet legalább 2 zacskóban tedd.
- ha bontott tejfölt, konzervet, ételmaradékot tartasz a hűtőben, időnként ellenőrizd le az állapotát, mert tudtod nélkül megromolhat, és rossz szagot áraszthat magából.
- ne pakold tele edényekkel, tálakkal és dobozokkal. A megfelelő mennyiség a megfelelő méretű elhelyezést kapja.
- fentebb már említettem, hogy ne halmozz fel maradékokat, tehát az előző bejegyzés csak időleges tárolásra vonatkozik, például nagy családi étkezések után.
- ne fagyassz le magas víztartalmú élelmianyagokat – zöldségeket, gyümölcsöket -, mert amikor a bennük lévő folyadék megfagy, a jégkristály szétszúrja a rostokat és kiolvasztáskor úgy fog kinézni a paradicsom, mint egy leengedett lufi (próbáld ki).
- ne hagyd nyitva a hűtőajtaját, mert a beáramló meleg levegő rontja a hűtést, abban az esetben, ha a fagyasztó és a polcok egy ajtón belül vannak, akkor az előbbi probléma gyorsabb jegesedéshez vezethet. Ez megint a hűtés kárára megy.
- soha ne tegyél be meleg ételt, mert a lecsapódó pára megfagyhat, illetve a meleg miatt plusz energia a tér újrahűtése.
- tartsd a hűtő tisztán, mert az ételeidre vigyáz, mint egy széf.
Bármire igaz lehet, fontold meg! Bármit teszel a hűtőszekrénybe biztos, hogy nem 3-5 Celsiu fok. Nem fog pillanatok alatt lehűlni főleg, ha lezárva tartod e közben. Tippem, hogy tedd be a dobozba – esetleg papírra fektetve -, majd hagyd nyitva, hogy a hűteni szánt élelmiszer lehűljön. 2-3 óra után nézd meg eléggé lehűlt-e és csak ez után pattintsd rá a fedelét.