Ropogósra sült lazac, vajas-boros tengergyümölcsei raguval
Újra teljes a házi zöldfűszer állományom, hála az Iván kertészetnek akikkel már 2014 óta dolgozom együtt és segítik munkámat. Mivel nagy hal imádók vagyunk, kértem a szettbe kaprot és citrom illatú kakukkfüvet. A frissességet így ünnepeltük: Ropogósra sült lazac, vajas-boros tengergyümölcsei raguval.
Hozzávalók
- 300-400 g lazac filé nem mosott, csak szárazra törölt
- olívaolaj
- citrom illatú kakukkfű
- só
- 250 g tengergyümölcsei
- 40 g vaj
- 1 dl fehér bor
- 2 db kisebb répa kockára vágva
- 1 db szárzeller kockára vágva
- 1 db salotta hagyma
- 1 negyed citrom
- kapor
- 3-4 db medvehagyma levél
- alaplé
Hogyan készül?
- A lazac bőrét vastagságtól függően 1x vagy 2x hosszanti irányban bevágjuk. Így nem ugrik össze sütéskor.
- Serpenyőt hevítünk, majd olíva olajat teszünk bele. Megfogjuk a filé egyik végét és szépen lassan lefektetjük a lazacot a bőrös oldalára. Fokozatosan érintkezzen a forró felülettel. Lecsavarjuk a legkisebb állásra a hőt és lassan kb 15 percig kíméletesen sütjük. Tegyünk a serpenyőbe egy kevés citromos kakukkfüvet és, ha nagyon hideg a konyha fedő alatt is süthetjük.
- A ragu zseniális. A hagymát a zöldségeket vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a tenger gyümölcseit. Közepes lángon párhuzamosan a lazac sütésével elkészítjük a ragut. Hagyjuk, hogy a vaj beleivódjon a kagyló húsba. Nagyon minimális folyadék kell hozzá, ezért inkább a citromon és a boron van a hangsúly. Ezekből sem kell sok csak érezzük. A legtöbb halas étel citromos, ezért most igyekezzük visszafogni magunkat.
Jegyzet
A raguba is tegyünk kaprot, hogy még kerekebb íze legyen.
A vajas szósz tunkolásához feltétlenül legyen otthon friss pékáru. Nekünk a reggel sült kovászos kenyérből jutott hozzá bőven.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.