Fekete-erdő torta
Csokikrém, kakaós piskóta, meggy zselé, tökmag-dió szórat. Leírom a fő összetevőket, amit hasonló vagy más ízesítésű tortákhoz is fel tudtok használni.
Hozzávalók
Kakaós piskóta (Dominique Ansel receptje) – Tényleg csak kakaó és friss tojás. Mivel ezt a tortát 6 laposra terveztem ezt a mennyiséget is adom meg, vagyis 3 tepsi.
- 225 g tojássárgája
- 175 g cukor
- 315 g tojásfehérje
- 102 g kakaó
Csokoládés cukrász krém (a 6 lapos verzióhoz)
- 60 g cukor
- 30 g keményítő
- 1,5 g só
- 75 g tojássárgája
- 350 g tej
- 75 g tejszín
- 75 g vaj (olvasztott)
- 220 g darabolt étcsokoládé (74%-os)
Hogyan készül?
Kakaós piskóta
- A tojássárgáját és a cukrot robotgépben aranysárgára keverjük, amíg a cukortól ragyogni nem kezd. Közben a sütőt állítsuk 200°C-ra, amíg nem éri el ezt a hőfokot a fehérjét fel se verjük.
- Sütő ok, jöhet a fehérje csipet sóval. Először a hab egyharmadát adjuk hozzá. Belekeverjük a kakaóport, majd utána a következő 1/3 habot, aztán a maradékot. Mély mozdulatokkal ellenőrizzük, hogy nincs a keverő üst alján letapadva se cukor, se kakaó.
- A kikevert mennyiséget elosztottam hárommal és mérlegre tett tepsikben pontosan elosztottam a piskótát. Sütőpapíron spatulával egyengessük el.
- Sütés: 200°C, 10 perc (sütőtől függ). 6 db kb. 20 cm átmérőjű lapot vágtam ki.
Csokoládés cukrász krém
- A tejet tejszínt 50°C-ig melegítjük.
- A tojássárgáját, a cukrot, a keményítőt és a sót alaposan összekeverjük.
- Hőkiegyenlítéssel a lábasba öntjük a keveréket és az étcsokival és vajjal együtt sűrű krémmé főzzük. Kihűtve, lezárt dobozban bármilyen süteményhez felhasználható.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.