Falusi borjú tomahawk
Ha úgy hozná a sors, hogy elétek kerül egy borjú tomahawk, akkor adunk most hozzá egy kis útmutatót. Nem olcsó hús főleg marhából, ezért jó, ha felkészültek vagytok.
Szükséges eszközök
- Weber Mastertouch + steak sütő rács
- Weber iGrill2 + 2 db szonda
- Weber Prémium Faszén
- Weber Füstölőfa – Marhahúshoz
- Weber Grillcsipesz
- Weber Kesztyű
- Weber Begyújtó kémény – Weber begyújtó kocka
Hozzávalók
- 2 db borjú tomahawk 400g/db
- 4 kávéskanál basic rub só, tört bors, fűszerpaprika 2:2:1
- olívaolaj
- 70 g vaj
- 2 db salotta hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- friss rozmaring hajtások
- 8 db kis méretű főtt burgonya
- parmezán
Hogyan készül?
- A borjút csomagoljuk ki és töröljük át papírtörlővel. Dörzsöljük be finoman olívaolajjal és szórjuk be mindkét oldalát a rubbal. Hagyjuk így 1 órát.
- Egy teli kémény faszenet izzítsunk be, majd borítsuk a grill közepébe. Nyitott fedél mellett forrósítsuk fel a steak sütő rács betétet.
- Egy igazi tomahawk sütő a csontnál ragadja meg a húst és úgy rakja a rácsra. Húzzunk kesztyűt, hogy ne égessük meg a kezünket. 2,5 perc után szintén kézzel fordítsuk meg és süssük újabb 2,5 percig. Maghőmérővel rámérve 45 °C-ot mutatott a kijelző.
- A rács alól húzzuk félre a faszenet és alakítsunk ki indirekt zónát. Zárjuk el az alsó kéményt, majd dobjunk egy marék füstölőfát a grill aljába. Zárjuk le a fedelet és süssük tovább 70°C-os maghőig.
- Tegyük a húst egy tányérra és a maradék parázson olvasszuk fel a vajat a rozmaringgal és a hagymákkal.
Jegyzet
Tálaláskor a húsra és a burgonyára öntsük a fűszeres vajat. Szórjuk meg parmezánnal és sópehellyel.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.