nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Dalnoki Bence Bocuse d’Or bronzérmes menüsorából kóstolhatott a hazai gasztronómiai szakma krémje

671

Budapest, 2023. március 6. – A 2023-as Bocuse d’Or világverseny bronzszobrosa, Dalnoki Bence séf exkluzív eseményen adott ízelítőt a Lyonban díjazott fogásaiból. A különleges étkeket egy interaktív show keretében tálalta, és nemcsak gasztronómiai titkokba avatta be az újságírókat, hanem további terveiről is beszélt. Személyes küldetésének tartja, hogy utat mutasson tapasztalatával a fiatal generációknak, ezért többek között egy mentorprogram elindítását is tervezi.

Dalnoki Bence a 2023-as Bocuse d’Or világverseny bronzszobrosa

A magyar gasztronómia történetében új időszámítás kezdődött az idén január 23-án, Lyonban: bronzszobrot nyert a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjében. Dalnoki Bence február közepén újra munkába állt. Tudja, hogy a példátlan siker kötelez és felelősséggel jár.

“Hatalmas mérföldkő ez a siker nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében is. Sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van az eredményünk mögött. Ez a bronzszobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén” – összegezte a séf az elmúlt időszakot és jövőbeli terveit.

Habár a két Michelin csillagos Stand étterem étlapján szerepel már két tétel a konyhaművészet elismert menüsorából, de ő szeretett volna megmutatni néhányat az alkotásai közül a sajtó képviselőinek, beavatva őket egy-egy műhelytitokba. A „Szeresd a zöldségeket!”, a „Ropogós sütőtök Halloween”, vagy a „Mindennap egy alma, az orvost távol tartja!” fantázianév mögött különleges gasztronómiai technikák és tudományos ismeretek vannak, amelyeket az újságírókból álló publikum minden egyes kóstoláskor érezhetett.

A látványos eseményen szinte forrt a levegő a munka hevében. Új formát öltött az alma, pürésedett a sütőtök, számos izgalmas konyhai eljárásra fény derült – a szerencsés meghívottak a molekuláris gasztronómia rejtelmeibe is bepillantást kaptak.

A METRO áruház Gasztroakadémiájának látványkonyha-terme nemcsak ízekkel és illatokkal telt meg: a díjnyertes séf interaktív előadással is színesítette a látottakat. A jelenlévők megtudhatták, hogyan lehet szarvasgombát készíteni szarvasgomba nélkül, vagy akár kaviárt varázsolni növényi alapon. Dalnoki Bence, mint a legnagyobb bűvészek, illuzionisták, elkápráztatta a közönséget, de minden csodájának a titkát nem árulta el. Terveiről azonban szívesen beszélt.

“Rövidesen megjelenik a magyar Bocuse d’Or kiadvány, amelyben a különleges fogásaink receptjeit is bemutatjuk. Célom, hogy a mindennapi munkában továbbra is folyamatosan fejlődhessek, és példámon keresztül szeretném a fiatal generáció tehetséges tagjait is a vendéglátás irányába terelni, utat mutatva nekik, ahogyan nekem is utat mutattak mentoraim. Terveim között szerepel egy mentorprogram elindítása is a fiatalok számára” – árulta el a bronzszobros séf.

Az országos mentorprogram kidolgozásában a sajtóeseményt is szervező Nest Communications lesz a partnere. “A tehetséges, sokra hivatott alkotók támogatását mindig kiemelten fontosnak tartottuk. Azt gondoljuk, Dalnoki Bence és csapatának sikere újabb hatalmas lökést adhat a magyar gasztronómiának, példáján keresztül pedig számos tehetséges fiatalt győzhetünk meg, hogy ezt a pályát válassza és további értékeket teremtsen” – fogalmaz Énekes Bence, a Nest Communications tulajdonos-ügyvezetője.

Különleges fogások

A “Szeresd a zöldségeket!” fogás egy hűvös sütőtök leves, sütőtökkel töltött roppanós uborka, petrezselyem és zsenge torma kombinációja, lágy zabkrémmel és grill olajban marinált zöldborsóval.
“Szeresd a zöldségeket!” fogás
A “Ropogós sütőtök Halloween” fantázianév egy serpenyőben sült tojás flant takar, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtökkel, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, valamint Érlelt Balaton sajtszósszal, sütőtökkel és tökmagolajjal.
“Ropogós sütőtök Halloween” fogás
A “Mindennap egy alma, az orvost távol tartja!” pedig egy vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta tökmaggal, ropogós “föld” kíséretében, robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoróval és citromos verbénával.
“Mindennap egy alma, az orvost távol tartja!” fogás

Fotó: Fekete Antonio Designfood

További információ: [email protected]

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close