nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Íme az idei Michelin díjazott hazai éttermek

424

A Michelin Guide francia étteremkalauz idén először jelentetett meg étteremlistát (National Selection of Hungary) Magyarország egészéről. Így már nem csak budapesti, hanem két vidéki Michelin-csillagos étteremmel is büszkélkedhet hazánk.

Idén az alábbi hazai éttermeket díjazták:

Egy Michelin-csillagot kapott:

  • 42 Étterem (Esztergom, séf: Barna Ádám),
  • Bábel (séf: Kaszás Kornél),
  • Borkonyha Wine Kitchen (séf: Sárközi Ákos),
  • Costes (séf: Koppány Levente),
  • Essencia (séf: Tiago Sabarigo),
  • Rumour (séf: Rácz Jenő),
  • SALT (séf: Tóth Szilárd).

Két Michelin-csillagot kapott:

  • Platán, Tata (séf: Pesti István),
  • Stand (séf: Széll Tamás, Szulló Szabina).

Bár a budapesti éttermek közül a Costes Downtown elveszítette a csillagot, a Romuor viszont kapott egyet. Így fővárosunk továbbra is hét Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet. Külön öröm számunkra, hogy két vidéki étterem is kapott csillagot, a 42 Esztergom és a tatai Platán. Utóbbi a Stand étteremmel egyetemben két Michelin-csillagos.

A Michelin előszobájának számító Bib Gourmand díjat –- amit egyesek szerint nehezebb megszerezni és megtartani, mint a Michelin-csillagot -, az alábbi hazai éttermek érdemelték ki:

  • Anyukám mondta (Encs),
  • Casa Christa (Balatonszőlős),
  • Kistücsök Étterem (Balatonszemes),
  • Macok (Eger),
  • Mór24 (Balatonfüred),
  • Sparhelt (Balatonfüred).

A fenntartható gasztronómiában jeleskedő hazai éttermek közül az alábbiak részesültek Zöld csillag díjban:

  • Almalomb (Hosszúhetény),
  • Graefl Major Kétútköz (Poroszló),
  • Onyx Mühely (Budapest),
  • Salt (Budapest).

Michelin-tányérral ajánlott éttermek:
67 Sigma (Székesfehérvár), 84 Bisztró (Kapolcs), A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód), Alabárdos (Szeged), Alkimista Kulináris Műhely (Szeged), Almalomb (Hosszúhetény), Arany Kaviár (Budapest), Avalon (Miskolc), Clarisse (Tura), Costes Downtown (Budapest), FELIX Kitchen & Bar (Budapest), Füge (Tihany), Graefl Major Kétútköz (Poroszló), Hoppá! Bistro (Budapest), Horgonyzó Kisvendéglő (Tiszalök), Hosszú Tányér (Hosszúhetény), IKON (Debrecen), Kővirág (Köveskál), Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely), LAMAREDA (Győr), Laurel (Budapest), Lokal47 (Kéthely), Mák (Budapest), Morzsa (Pécs), Natura Hill (Zebegény), Neked Főztem (Zánka), Nobu Budapest (Budapest), Onyx Műhely (Budapest), Öreg Prés (Mór), Pajta (Őriszentpéter), Pasztell (Budapest), Platán Bisztró (Tata), Rézmozsár (Kiskunhalas), Rókusfalvy Fogadó (Etyek), Rutin (Budaörs), Sauska 48 (Villány), Spago by Wolfgang Puck (Budapest), St. Andrea (Budapest), Stand25 Bisztró (Budapest), Textúra (Budapest), Tihanyi Vinarius (Tihany), Umo (Budapest), Végállomás Bistro&Wine (Miskolc), Víg Molnár Csárda (Csopak), Villa Kabala (Szigliget), Zelna Borbár és Vinotéka (Balatonfüred), Zip’s (Miskolc).

Az eseményen három különdíjat is kiosztottak. Ezeket olyan személyek kapják, akik „végtelen szenvedélyüknek és jelentős képességeiknek köszönhetően felejthetetlenné tudnak tenni egy éttermi élményt”. Az idei díjazottak az alábbiak:

  • A Welcome and Service Award a minőségi vendéglátásért és kiszolgálásért jár. Ezt Kvasznicza Flóra és Ferenc kapta, az Őriszentpéteri Pajta étteremből.
  • A Sommelier-díjat Langó Tamásnak adták a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremből.
  • A Fiatal séf díjat Mizsei János érdemelte ki a budapesti Mák étteremből, a „kiegyensúlyozott, ízgazdag, eredeti ételek megalkotásáért”.

A sikeres hazai és külföldi szereplések, a minőségi magyar alapanyagok mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy most a vidéki Magyarország is felkerült a gasztronómia világtérképére. Így az idei évtől már a vidéket is járják a Michelin inspektorai, ami ráirányíthatja a figyelmet a vidéki térségekre is, ezáltal Magyarország gasztronómiai és turisztikai sokszínűségére.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close