Citrus Bomba
Sokféle citromtortát kóstoltam már, de egyik sem volt igazán citromos és üdítő. Készítettem egy sajátot.Citrus Bomba – Egy jó fekete mellé isteni! Minden cukiban lehetne ilyen.
Szükséges eszközök
- 180°C-ra előmelegített sütő
- szakácsfáklya
- motoros habverő
- habzsák+csillagcső
Hozzávalók
28 cm-es tortaformához
- 200 g puha vaj President
- 200 g porcukor szitált
- 200 g finomliszt szitált
- 4 db tojás szétválasztva
- 2 db citrom leve kifacsarva, szűrve
- 3-4 evőkanál méz édességtől függ
Windhab + dekor
- 3 tojás fehérje
- 210 g kristálycukor
- 3 csepp ecet
- 1 db lime
- 2-3 evőkanál kandírozott narancs
Hogyan készül?
- Tegyük a keverőgép üstjébe a vajat, a tojássárgáját és a porcukrot, majd magas fordulaton alaposan dolgozzuk össze.
- A tojáshabot és a lisztet lassú fordulaton adjuk hozzá 3 adagban. Egy adag liszt, egy adag hab, keverés…és így tovább.
- Vajazott formába öntsük, majd szépen terítsük szét. 25 percig süssük a sütő középső rácsán, alsó-felső sütési módban.
- Ha már szép karamell színű, kész. Reszeljük le a két citrom héját és egy sütőpapíron tegyük be a lezárt sütőbe, hogy kiszárítsuk. Ezt dekornak használjuk és a végén csak a kifacsart fehér részt dobjuk majd ki.
- A citrom levét keverjük össze mézzel. Saját ízlésünknek megfelelően állítsuk be, erre nincs recept.
- A formában kihűlt nehéz felvert tetejére csurgassuk rá a keveréket. A szélekre is jusson, amit vékony csíkban díszítsünk meg a citromhéjjal.
- Tegyünk fel egy edényben 1 liter vizet forrni. Az extra tojásfehérjéket tegyük egy mély (!) tálba, amiben fel tudjuk verni a gőz felett a habot. A fehérje mellé adjuk hozzá a cukrot és a 3 csepp ecetet. Gőz felett verjük kemény, fényes habbá. Amikor a habverő végén "hegyesedik" a habunk, akkor készen is van.
- Habzsákba téve is használhatjuk, vagy akár adagokban is rátehetjük a felvert tetejére, mintha tejszínhab lenne. Égetni sem kötelező így is finom lesz.
- Végső dekorként kandírozott narancsot és reszelt lime héjat használjunk. Örök páros az arany és a zöld.
Jegyzet
Jó sütést, remélem hétvégén az asztalra is kerül nálatok.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.