A marha hús részei, és felhasználásuk
- 1., Nyak. Rendkívül finoman átszőtt, ennél fogva ideális pörköltnek, darálva ragukba, hamburgernek, de még tokánynak is kiváló.
- 2., Szegy eleje. Füstölve, párolva, lassan főzve levesnek.
- 3-5., A marha első combja, a stefánia vagy egyszerűbben a lapocka. Pörköltnek, gulyásba, töltve, és tokánynak.
- 4., A marha tarjája. Hasonlóan használjuk fel, mint a nyakat. Nyugodtan egy bográcsba is kerülhetnek.
- 6-10. Szegy hátulja. Leginkább főzve, vagy füstölve. Sütni inkább a borjú szegy alkalmas töltve.
- 7., Magas hátszín vagy rostélyos. Szeletelve frissen sütve, grillezve, egyben sütve, göngyölve vagy töltve.
- 8., Itt helyezkedik az oldalas és a bélszín. Oldalas lassan sütve grillen, a bélszín érmékre szeletelve frissen sütve, vaslapon vagy grillen.
- 9., Lapos hátszín. Frissen sütve, töltve, egyben sütve, párolva.
- 11-12-13-15. A marha combja. Részei: felsál, gömbölyű felsál, fehérpecsenye, feketepecsenye, hegyes fartő, csípő fartő, hamis fartő, farok. Egyben párolva; farok levesnek, gulyásnak, pörköltnek; felsál töltve, tokánynak.
- 14., Lábszár. Gulyásnak, pörköltnek nyakkal keverve.
Sertés hús részei, és felhasználásuk
- 1., Fej. Darabolva abárba, levesnek, vegyes pörköltbe.
- 2., Tarja, a sertés felhasított nyaka. Egyben sütve lassan; szeletelve vékonyan flekkennek, vastagon grillezve.
- 3., Lapocka. A sertés első combja. Egyben sütve, darálva vagdaltnak, kötözve sonkának.
- 4., Csülök. Füstölve bablevesbe, sütve Péknének, főzve pörköltnek.
- 5., Hosszú (fej felőli rész) és rövid karaj (farok felőli rész). Egészben és végtelen verzióban, szeletben, rántva, párolva, töltve.
- 6., Oldalas. Lassan sütve grillen, zsírban sütőben. Füstölve levesben főzve.
- 7., Dagadó. A sertés hasfala. Töltve népszerű, de jól kisütve, vékonyan szeletelve hideg sültnek is ízletes. Káposztába göngyölve lassan főzve.
- 8., Rövid karajban a szűzpecsenye helye. Egészben sütve, töltve, lecsóban párolva.
- 9., Comb. Részei: felsál, dió, frikandó, rózsa. Egyben sütve, szeletelve, párolva; felsál, diója frissen sütve.
- 10., Köröm. Pörköltnek, füstölve.