Pages Navigation Menu

Képviselőfánk recept

Biztos vagyok benne, hogy elsőre mindenki megretten tőle, pedig egyszerű, mint a húsvéti tojás. Fontos a jó alaposan kikevert tészta és a jó kézügyességgel megáldott háziasszony. Vagy háziember! Elnézve a húsvéti receptgyűjteményem, sok finomság kerülhet az asztalra, és bízom benne, hogy ez így is lesz. Ha nem akarunk elmenekülni a locsolók elől, akkor válasszuk ki a leginkább kedvünkre valót. Főzzünk finom magyaros ételeket, ápoljuk a hagyományokat, és mulassunk egy nagyot az ízek tengerében. Mentőöv nélkül.

Hozzávaló 12 fánkhoz:

  • 160 gramm margarin
  • 220 gramm finomliszt
  • 6 db tojás
  • Kevés só
  • Két deciliter víz

Vaníliakrém

  • 120 gramm cukor
  • 4 dl tej
  • 60 gramm liszt
  • 4 tojás
  • 1 zacskó Bourbon Vaníliás cukor

2 dl habtejszín

Két deciliter vizet a margarinnal forraljunk fel. Ha forr, keverjük bele kis adagonként a lisztet. Ha elválik az edénytől a massza, akkor hagyjuk hűlni. Egyesével adjuk hozzá a felvert tojást. Minden tojás után keverjük el jól a masszát. Akkor jó a fánktészta, ha egyben marad és nem is folyik, mint például egy puding.

Vajazzunk be egy sütőlemezt, majd töltsük a tésztát habzsákba és csillagcső segítségével csináljunk 12 halmot. A formát úgy indítsuk, hogy először rajzolunk egy csigát, majd ebből a mozdulatból jövünk felfelé kb. 5-6 centi magasságba. Ne legyen túl magas sem, mert eldőlhet. Ami nem baj, ha falánk természetünk van és direkt csinálunk ferdéket, hogy azt utána mi együk meg.

160°C fokra előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára.

Vaníliakrém
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük el a cukorral, a vaníliás cukorral és kevés tejjel. Adagonként keverjük simára benne a lisztet, majd a mikróban felforralt tejjel öntsük fel. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, míg be nem sűrűsödik. Hagyjuk hűlni.
Verjük keményre a tojásfehérjét, majd óvatosan keverjük a krémhez.

A kész fánkok tetejét vágjuk le. A krémet töltsük habzsákba és töltsük meg vele a fánkokat. Tetejére jöhet a felvert tejszínhab szintén habzsákkal, esetleg a boltban kapható erre a célra kialakított átlátszó műanyag tasak is.
A kész fánkokra rakjuk vissza a tetejüket és tálalásig tegyük őket hűtőbe.

A képviselőfánk eredeti receptje tejszínhab nélkül, csak vanília krémmel készül. Ha azonban tejszínhabot is adnak hozzá, vagy csak habbal töltik, akkor a szakma szabályai szerint ezen fánkok tetejét karamellbe mártják.

Jó étvágyat!

 

Képviselőfánk recept - Régi Magyar desszertek

Képviselőfánk recept – Régi Magyar desszertek

Köszönöm, hogy megosztod.