Pages Navigation Menu

Június tortája recept

Ha szeretnénk tisztában lenni azzal, hogy mikor melyik gyümölcs ehető, akkor arra nem is lehetne jobb lecke, mint egy finom idénydesszert elkészítése. Az egres, ribizli, meggy már ereje teljében van, de a kertemben lévő málnabokor mellett állva éreztem át igazán a nyár ízeit. Már csak egy mackó jelmez hiányzott rólam. Az igazat megvallva igazán büszke voltam magamra, hogy egy olyan szép tortát sikerült alkotnom, mint amilyen ez az idei nyár lesz.

Hozzávalók:

  • 20 dkg egres
  • 15 dkg leszemelt ribizli
  • Fél liter tejszín
  • 15 dkg meggy
  • 5 dkg szeletelt, pirított mandula
  • Egy adag kakaós pite tészta
  • Cukor
  • Méz
  • Szegfűszeg

Az egres piszke, köszméte néven is ismert. Gyerekkoromban rendszeresen készítettünk belőle mártást és levest is. Arra azonban nem emlékszem, hogy desszertekhez használtuk volna.

1., Az egrest mossuk meg és vágjuk le a végén található szárvéget. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd szórjuk meg vékonyan cukorral. Pár szem szegfűszeggel főzzük puhára.

2., Készítsük el a kakaós pite tésztát. Nyújtsuk ki, majd tegyük rá a tortaformát. Vágjuk körbe, ez lesz a torta alja. A megmaradt részből csináljunk körbe egy 4 ujjnyi magas falat. A profik egyben is hagyhatják a tésztát.

3., Verjük fel a tejszínt habbá. A következő alkalommal videót fogok mellékelni a mozzanathoz, mert problémákat jeleznek felém a mai tejszínhab készítményekkel kapcsolatban. A demonstráció kedvéért 3 féle tejszínt is habbá fogok verni. Fontos, hogy hosszú ideig hűtsük a tejszínt, mielőtt használnánk. Keverés közben a hűtött keverőtál alá csempészett jégakku is segíthet. A habverőt határozott mozdulatokkal balra-jobbra, fel-le mozgassuk, hogy elegendő levegő kerüljön a tejszínbe.
A Hulala tejszínhez készült videó a lap alján. Jön a többi is.

4., A megfőtt egrest szűrjük le és passzírozzuk át egy tálba. Az egres-püré fanyarságát mézzel állítsuk be. Amíg a habunk a hűtőben pihen, addig az egres és a megsült tészta is ki tud hűlni.

5., Állítsuk össze a tortát. A habba óvatosan keverjük bele a kihűtött egres pürét. A felével töltsük fel a tésztaformát, és szórjuk meg ribizli szemekkel. Jöhet a hab másik fele, amit hablapáttal szép egyenletesre simítunk. Rendezzük el rajta a meggyszemeket, majd szórjuk közé a mandulát. Min. 4-5 órát tartsuk hűtőben, mielőtt szeletelnénk.

Jó étvágyat! 

Június tortája recept - Torták

Június tortája recept – Torták

Köszönöm, hogy megosztod.