Bajor burgonyasaláta céklával
Nagy kedvenc! A hagymás, ecetes, a parasztsonkától füstös sült zöldség falatokra bármikor vevő vagyok. Akár a hűvös napokra, akár egy jó grill ebédhez köretként is tökéletes választás.
Hozzávalók
- 0,7 kg serpenyős burgonya
- 8 db kisebb méretű cékla
- 8 szelet paraszt sonka
- 3 db koktélparadicsom elhagyható
- 1 db közepes méretű hagyma
- fél csokor petrezselyem
- 2 szál rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- balzsamos glaze konyhakész
- 2 dl olívaolaj
Hogyan készül?
- A burgonyát mossuk meg, vágjuk őket félbe és tegyük tűzálló tálba. A céklát is mossuk meg alaposan és hámozzuk meg (jobb, ha gumikesztyűben tesszük). Negyedeljük és rakjuk a burgonyák közé. Ezután a parasztsonkákat tekerjük fel, majd vágjuk középen ketté. Dugdossuk a zöldségek közé, hogy a füstös, sós íz mindenfelé szét tudjuk áradni. Óriási lesz! (ide még jöhet az a pár szem paradicsom, de nélküle is el fog fogyni)
- Öntsük az olajat egy serpenyőbe, tegyük bele a rozmaring ágat és a fokhagymát. Kezdjük el közepes lángon melegíteni. Amint már a levegőben is érezzük a rozmaring és a fokhagyma illatát az egészet öntsük rá a burgonyára. Fogjuk meg a tálat és óvatosan rázzuk meg, hogy az olaj szétterüljön.
- 200°C-os sütőben süssük 30 percig. Engem nem zavar, ha túl sül a burgonya és törik, de ellenőrizzük az utolsó 5 perc előtt.
- Tegyük ki egy hőálló alátétre. A hagymát és a petrezselymet vágjuk apróra és szórjuk a sült zöldségek tetejére. A balzsamos glaze boltban kapható, de magunk is elő tudjuk állítani. Balzsamecet, méz és ha van egy kevés bor (vagy verjus) is jó bele. Vékonyan csurgassuk végig az aljától a tetejéig, majd forgassuk össze.
Jegyzet
A serpenyős burgonya kis mérete és zsenge íze miatt nagyon jól illik salátákhoz. Ha szép ételeket szeretnénk készíteni, akkor mindig törekedjünk arra, hogy a méreteket jól össze tudjuk illeszteni.
Fantasztikus egytálétel, ami nagyon gyorsan elkészül, és sonka nélkül a böjti hetekre is jó alternatíva.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.