Töltött tök marhahúsos cukkinivel
Ültetéstől függően a cukkini már ott van a kertekben és fantasztikus ételeket lehet készíteni még a virágjából is. Az idei töltött tök receptünkről csak annyit tudunk elmondani, hogy nem lehet abbahagyni. TÖKéletes!
Hozzávalók
- 1 db 1 kg-os főzőtök
- 2 db salotta hagyma
- 1 db zsenge cukkini
- 125 g darált marhahús
- 250 g 25%-os tejföl
- 150 g reszelt mozzarella
- 6 szelet parasztsonka
- 6 db szárított paradicsom
- 3 gerezd friss fokhagyma
- olaj
- zsemlemorzsa
- só
Hogyan készül?
- Hevítsük elő a sütőt 200°C-ra.
- Hámozzuk meg a főzőtököt, vágjuk hosszában ketté és távolítsuk el a magokat. Serpenyőben hevítsünk 2 evőkanál olajat és 1 gerezd fokhagyma kíséretében picit süssük körbe. Ez arra szolgál, hogy a sütőben gyorsabban vegye fel a zöldség a hőt. Tegyük a tököket egy sütőtálba, öntsük rá a fokhagymás olajat és szórjuk meg morzsával. Tegyük a forró sütőbe és süssük elő 15-20 percig. Ha könnyedén át lehet szúrni egy fogvájóval, kész.
- A már használt serpenyőbe tegyünk ismét olajat, majd az apróra vágott salotta hagymát pirítsuk össze a darált marhahússal. Utóbbi lehet egy készen vett hamburger húspogácsa is. Ha a hús szín megváltozott jöhet a nagyon apró kockákra vágott cukkini. Magas hőmérsékleten pirítsuk össze, majd húzzuk le a tűzről. Reszeljünk rá 2 gerezd fokhagymát és adjuk hozzá a szintén kis darabokra vágott szárított paradicsomot is. Keverjük össze tegyük félre.
- Az elősütött tököket béleljük ki paraszt sonkával. A ragu felét osszuk bennük szét, majd tegyünk a tetejére mozzarellát és tejfölt. Ezután osszuk szét a maradék húsos cukkinit és arra is jöhet sajt és tejföl, végül kenyérmorzsa.
- 200°C-on 10 perc, majd 225 °C-on grill módban adjunk neki színt.
Jegyzet
Langyosan tálalva extra adag tejföllel kínáljuk, amibe pár csepp Pepo Papa tökmagolajat is eldughatunk. Különleges ízélményben lesz részünk!
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon
A „Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azokat csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakkal, emellett kötelező a forrás megjelölése is.