Tökmagolajos karalábé krémleves
Az utolsó karalábékat húztuk ki a földből. Nem kérdés, hogy egy nagy tányér finom, melengető levest készítettünk belőle.
Hozzávalók
- 1 kg karalábé
- 1 szál répa
- 1 db póréhagyma
- 1 db burgonya közepes
- 2 db gomba
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 l alaplé
- 2 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- Pepe Papa tökmagolaj
- Pepe Papa tökmag pirított
Hogyan készül?
- Krémleveseknél rendszeresen alkalmazzuk azt a szabályt, hogy a fő alkotó – jelen esetben a karalábé – súlyának a felének megfelelő mennyiségű zöldség egyveleget adunk hozzá.
- A használható nyesedékekből egy gyors forralással remek alaplevet készíthetünk pluszba. Így az 1 kg karalábéhoz fél kilónyi répa, póréhagyma, burgonya, gomba, paprika, paradicsom is került a fazékba. Ettől igazán tartalmas és íz gazdag lesz a levesünk. A póréhagymát felszeleteltük és vajon megpároltuk. Ezután adtuk hozzá a darabolt zöldségeket. Felengedtük annyi alaplével, hogy elfedje.
- Szépen lassan megfőztük, majd turmixoltuk. Egy tálba összekevertünk 2 dl tejfölt és 2 dl főzőtejszínt. Felengedtük fokozatosan a levessel, azaz hőkiegyenlítést végeztük, majd beleöntöttük a fazékba és egyet forraltunk rajta. Ha túl tömör lett- ami nem baj-, akkor egy kevés vízzel korrigáljuk. Sózzuk, kóstoljuk és tálaljuk.
- Mi mással, mint egy suhintás zöld arany a tetejére és némi pirított tökmag. Egy szelet ropogós kenyér hozzá és jöhet a kajakóma.
Elkészítetted?
Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.
A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.